Concluziile cercetatorilor
Cercetatorii au lansat ipoteza conform careia proteinele din lapte reusesc sa satisfaca mai bine apetitul decat o face zaharul din sucul de fructe care "se arde" mult mai repede. Potrivit coordonatoarei studiului, Dr. Emma R. Dove, de la University of Western Australia, "persoanele care se afla la dieta nu mai consuma lapte si derivati ai acestuia pentru a reduce numarul de calorii. Contrar acestui lucru, laptele si produsele lactate degresate pot favorizeaza procesul de slabire, intrucat tin apetitul sub control. Astfel, in dieta trebuie evitate bauturile si alimentele bogate in zahar".
Potrivit acestui studiu, cei care beau lapte la micul dejun consuma cu 8.5% mai putine calorii la masa de pranz, fata de cei care beau suc de fructe de dimineata. Alte studii au demonstrat deja ca proteinele reusesc sa tina pofta de mancare sub control mai bine decat carbohidratii.
Parerea specialistului: Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, este de acord cu introducerea acestui aliment in dieta, intrucat un regim de slabit lipsit de grasime este periculos pentru sanatatea individului. Evident, consumul trebuie sa fie unul moderat, nu mai mult de 3 pahare pe saptamana (un pahar trebuie sa aiba intre 100 si 200 ml). De asemenea, in dieta laptele nu trebuie combinat cu anumite tipuri de cereale din comert deoarece acestea contin foarte mult zahar si nu vor favoriza deloc procesul de slabire.
Alte beneficii ale laptelui
"Pe langa proteinele de calitate, carbohidrati si grasimi, laptele este o sursa importanta de vitamine - A, D, complexul de vitamine B, acid folic, acid pantotenic si minerale - calciu, magneziu, fosfor si zinc", ne spune prof. dr. Mencinicopschi.
Consumul de lapte este recomandat deoarece:
- reechilibreaza aportul de proteine din organism;
- contribuie la mentinerea echilibrului acido-bazic in organism;
- consumat in cantitate moderata, favorizeaza absorbtia calciului si a fosforului;
- se recomanda femeilor insarcinate deoarece furnizeaza un aport nutritional optim atat pentru aceasta cat si pentru copil;
- la femeile aflate la menopauza, compenseaza pierderile de calciu si previne demineralizarea osoasa;
- datorita proteinelor de calitate pe care le contine, laptele reprezinta o sursa importanta de aminoacizi esentiali.
Ce lapte este indicat: crud, pasteurizat, UHT sau bio?
In ceea ce priveste laptele crud, s-ar putea presupune ca acesta este cel mai indicat deoarece nu a suferit niciun proces de sterilizare si astfel se pastreaza toate proprietatile nutritive. Totusi, potrivit specialistului, laptele crud nu prezinta nicun fel de siguranta pentru consumator. "Nu putem sti cu certitudine in ce conditii de igiena a fost colectat acel lapte. El poate intra in contact cu diverse bacterii care se gasesc atat in mediul inconjurator cat si pe pielea animalelor si astfel, el devine periculos pentru sanatate", precizeaza specialistul.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi inclina balanta mai degraba in favoarea laptelui UHT, decat a celui pasteurizat simplu, cu conditia sa fie un UHT de calitate. Acesta se obtine prin expunerea, timp de 3-4 secunde, la 135-140 de grade Celsius. In acest mod sunt eliminate toate microorganismele care pot pune sanatatea in pericol. "Categoric cel mai recomandat lapte este cel bio. Dar la noi, din pacate, pretul acestuia este foarte mare si foarte putini isi permit un astfel de produs", adauga prof. dr. Mencinicopschi.
Laptele in exces dauneaza sanatatii!
In ciuda beneficiilor aduse organismului, daca nu este consumat cu masura, laptele poate fi daunator. "Nu este indicat consumul zilnic de lapte. O persoana adulta, sanatoasa, nu trebuie sa consume mai mult de 3 pahare de lapte pe saptamana. , avertizeaza specialistul. Daca se depaseste aceasta cantitate, exista riscul de a scoate calciul din oase""De asemenea, s-a constatat ca mai mult de trei pahare de lapte pe saptamana creste prevalenta cancerului de san si de prostata", mai spune nutritionistul.
In ceea ce priveste optiunea pentru laptele degresat sau nedegresat, "aceasta este mai degraba o strategie comerciala. Copiii de pilda, nu trebuie sa consume lapte degresat", ne mai spune specialistul. "Chiar si o persoana obeza poate sa bea trei pahare de lapte nedegresat pe saptamana, fara sa-i fie teama ca acest aliment o va ingrasa. Singurul lucru de care trebuie sa se tina seama este acela ca laptele nu trebuie combinat cu alte proteine de origine animala, intrucat contine cazeina, o proteina greu digerabila", adauga prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Laptele: contraindicatii
Anumite categorii de persoane nu pot consuma lapte:
- persoanele care au intoleranta la lactoza;
- cei care sufera de galactozemie (intoleranta la galactoza);
- cei care au alergie la proteinele din lapte.
"De asemenea, laptele nu este indicat persoanelor care sufera de cancer. , precizeaza specialistul. In cazul acestora este recomandat consumul de iaurt"
Comentarii (11)
Daca stam sa ne gandim tot ceea ce consumam este nociv si cancerigen nu?\ Atunci de ce nu ne hranim doar cu frunze si scoarta de copac? Eu am o boala foarte neplacuta care este considerata incurabila si se numeste spasmofilie .Singurul care ma ajuta sa o tin sub control este consumul excesiv de lapte si consum UHT. Am incercat sa mai reduc portiile dar ajung la aceleasi sentimente mi se inclesteaza mainile ,simt ca ma sufoc,si muschii fetei efectiv o iau razna.
Este 100% indicat sa se consume cel putin un pahar cu lapte pe zi. Daca laptele provine de la animale sanatoase, colectat in conditii de igiena maxime si nu ai alte probleme de sanatate care contraindica consumul de lapte, atunci consumul de lapte, a cel putin un pahar pe zi, este 100% obligatoriu.
pt cei ce se mira de continutul defavorabil consumului largit de lapte, sa vedeti numai ce alte informatii gasesti pe net despre efectul cancerigen absolut al lactatelor, cum ca ar fi mai toxice decat carnea rosie, etc..asa ca, acest articol inca este tolerant!..sincer, as vrea sa aflu adevarul gol golut, fara imixtiuni de interese pro soia si anti lactate, ca am obosit sa urmaresc toate aberatiile, se pare ca netul asta te tampeste efectiv!!
aveti dreptate...la min au dt rezultate
sunt f interesante articolele voastre si chiar sunt de folos.tot inainte..
Felicitari Topsanatate,sunt f multumita de articolele pe dace le citesc si multe imi sunt de ajutor.
Este foarte adevarat ce se spune in acest mic documentar,care cuprinde mari enigme deslusite populatiei.Site-ul TopSanatate.ro este un site de o valoare mare!Felicitari!
Dovezile stiintifice sunt cele care atesta aceste informatii. Iar daca veti constata faptul ca sursele de documentare pentru acest material nu sunt tocmai de "aruncat la gunoi" - fiind vorba atat despre un specialist important de la noi, cat si de cercetatori din afara - poate va veti gandi de doua ori inainte de a acuza fara o baza stiintifica.
De unde naiba ati scos-o pe asta ca daca bei lapte mult iti decalcifiezi oasele sau slabesti? O prostie mai mare ca asta nici nu am auzit. Beau lapte mult de cand ma stiu si nu am nici un fel de lipsa de calciu .Am facut in 6 luni de 3 ori analize complete si toate mi-au iesit in limite normale . O alta prostie in acest articol este afirmatia ca UHT ar fi mai sanatos decat laptele crud , frate , care ai scris idiotenia asta LAPTELE CRUD ESTE MAI SANATOS DECAT UHT SAU IAURTUL asta bineinteles daca si animalul este sanatos .Nu mai scrieti asemenea aberatii ca o sa credem ca aveti boala vacii nebune!!!
Da laptele e ok si daca depasesti "3 pahare pe saptamana " asta e o prostie scrisa de cineva sau o gresala .Vorbind de sanatate trebuie sa informati corect oameni nu sa ii prostiti si dimineata sa se apuce sa manance prosti cu multe E-uri ca de exemplu salam sau alte chimicale .Da e sanatos sa manci in fiecare zi lapte si nu dati limite prostesti.
eu beau n medie 1 litru de lapte pe zi. cummpoate sa zica ca mai mult de 3 pahare pe zi e periculos? oamenii aceias d ella tara care beau in fiecare zi si au 70-80 ani?? aia cum traiesc ?
Posteaza comentariu