Sosul de soia si sosul vietnamez de peste (nuoc-mam)
Sosul de soia “shoyu” este fabricat pe baza de extract de soia si sare. Foarte aromat, el este adesea utilizat in marinatele pregatite “a la chinoise”, cu ghimbir si uneori cu sake. El este comercializat sub diferite denumiri: Arome Saveur (Maggi), Soy Sauce Kikkoman, Light Superior Soy Sauce (Pearl River Bridge), Soya Sauce Blue Dragon, etc.
Sosul vietnamez de peste este un sos foarte sarat, pe baza de pasta de peste si sare. Se foloseste prin urmare in locul sari si parfumeaza intr-un mod original orezul basmati. Il gasiti sub denumiri de produse importate din Thailanda: de exemplu, Nuoc Mam Cock Brand.
Verdeturile, mirodeniile si plantela aromate pot fi conbinate cu toate tipurile de produse (carne, peste, oua, legume, feculente) si ofera posibilitatea pregatirii unor feluri de mancare cu arome specifice. Pentru a va da cateva idei, va propunem in cele ce urmeaza cateva exemple de asocieri.
Verdeturi
Marar
Cu ce-l servim: Somon si alte feluri de peste
Idei culinare: Sos verde cu marar, sos de branza de cavi cu hrean
Busuioc
Cu ce-l servim: Rosii, salate, paste
Idei culinare: Supa rece cu rosii si busuioc, salata verde cu busuioc
Hasmatuchi
Cu ce-l servim: Oua, salate, ciorbe, carne (pasare, iepure)
Idei culinare: Omleta cu hasmatuchi, ciorba de legume cu hasmatuchi
Arpagic
Cu ce-l servim: Oua, salate, ciorbe
Idei culinare: Oua la cuptor (cocotte) cu arpagic, sos cu iaurt si cu arpagic
Coriandru
Cu ce-l servim: Legume (dovlecei, vinete), carne
Idei culinare: Chiftelute din carne de vita in sos verde, dovlecel cu coriandru, salata de vinete cu coriandru
Tarhon
Cu ce-l servim: Pui, carne de vitel, oua, salate, rosii
Idei culinare: Piftie de oua cu tarhon, pui cu tarhon, vinegreta cu tarhon
Menta
Cu ce o servim: Ceai, salate, fructe (capsuni, zmeura, portocale), marinate din carne
Patrunjel
Cu ce-l servim: Carne, peste, legume, decorarea felurilor de mancare
Idei culinare: Legume cu patrunjel
Plante aromatice
Dafin
Cu ce-l servim: Marinate din carne, verdeturi asortate, preparate provensale (la care se adauga cimbrisor)
Idei culinare: Pui Cesar (cu foi de dafin) la cuptor, sos tomat, rosii a la provencale
Maghiran sau oregano
Cu ce-l servim: Carne (vita, pasare, iepure), rosii, otet, oua
Idei culinare: Sos tomat, gratar din carne de vita cu oregano
Salvie
Cu ce o servim: Carne (vitel)
Idei culinare: Rulada din carne de vitel cu salvie
Rozmarin
Cu ce-l servim: Carne si peste prajit, legume (rosii), umplutura
Idei culinare: Pasta de tomate, gratar de vitel cu rozmarin
Cimbrisor
Cu ce-l servim: Carne de vita, umplutura, marinate, verdeturi asortate, salate, rosii
Idei culinare: Rosii a la provencale, gratar de vita cu cimbrisor
Mirodenii
Anason stelat (sau badian)
Cu ce-l servim: Carne (vita, pasare)
Idei culinare: Carne de vita cu anason stelat, curry de pasare
Scortisoara
Cu ce o servim: Fructe (mere, piersici, portocale, pere), peste, carne
Idei culinare: Fructe de iarna cu scortisoara, tarta cu piersici si scortisoara, pui indian
Cuisoare
Cu ce le servim: Mere, marinate cu sos in vin alb, sosuri
Idei culinare: Pui indian
Chimen (sau chimion)
Cu ce-l servim: Varza, peste, carne
Idei culinare: Varza calita cu chimen, peste prajit cu chimen
Curry
Cu ce-l servim: Carne (vitel, pasare), peste, legume
Idei culinare: Curry cu mihalt, pui cu curry, legume mici cu curry
Ghimbir
Cu ce-l servim: Marinate de carne (pui, vitel, curcan)
Idei culinare: Pui cu ghimbir, frigarui de curcan cu ghimbir
Nucsoara
Cu ce o servim: Oua, lapte, tarta
Idei culinare: Tarta de legume
Paprika (boia de ardei)
Cu ce o servim: Oua, carne (vitel, pasare), peste
Idei culinare: Ochiuri cu paprika, peste la gratar insotit de un sos din branza de vaca si boia de ardei
Piper rosu
Cu ce-l servim: Rosii, marinate
Idei culinare: Sos tomat, ardei copti
Sofran (sau curcuma)
Cu ce-l servim: Mancaruri orientale
Idei culinare: Tajin de pui cu lamaie confiata
Condimente
Usturoi, ceapa, hasma
Cu ce le servim: Preparate de baza: supa de carne, de peste, de legume
Idei culinare: File de morun proaspat, cu mustar si cu hasma, tocana de legume (ratatouille), sos tomat, friptura de vitel cu lapte si mujdei de usturoi
Supa de gaina degresata, rasol degresat
Cu ce o servim: Supa de legume, de carne
Idei culinare: Friptura provensala de vitel, iepure cu mustar
Lamaie, otet
Cu ce le servim: Sosuri, marinate de carne si de peste
Idei culinare: Sos cu iaurt si zeama de lamaie, carpaccio de somon cu marar
Concentrat de supa, pasta de tomate
Cu ce-l servim: Oua, carne (vita, pasare, iepure, vitel), peste
Idei culinare: Friptura de vitel a la provencale, file din carne de morun proaspat cu pasta de tomate, omleta cu rosii si cu ceapa
Catraveti
Cu ce ii servim: Garnitura pentru carne rece si mezeluri (sunca), salate asortate
Idei culinare: Salata de sunca, rosii, ardei si castraveti
Mustar (fara ulei)
Cu ce-l servim: Sosuri, garnitura la carne, marinate de carne, firturi de carne si de peste
Idei culinare: Iepure cu mustar, file de morun proaspat cu hasma si cu mustar, frigarui de curcan cu ghimbir, sos de maioneza si mustar
Hrean
Cu ce-l servim: Sosuri condimentate
Idei culinare: Sos cu branza de vaci si hrean, somon cu marar
Sos de soia, sos vietnamez de peste
Cu ce le servim: Legume, marinate de carne si peste
Idei culinare: Dovlecei si feniculi sarati cu sos vietnamez de peste, pui chinezesc
Informatiile au fost preluate din cartea "Retete si sfaturi practice pentru slabit", de Jacques Fricker, trad. de Nicoleta Horobet si Iulian Moga, Editura Polirom, Iasi, 2007, www.polirom.ro
© Copyright:
Verdeturi, mirodenii si condimente: arome fara riscuri
Pentru a pune in valoare sau pentru a varia gustul mancarurilor, nu ezitati sa utilizati o gama larga de condimente, verdeturi si mirodenii care va stau la dispozitie. Fara a furniza calorii, ele au marele avantaj de a conferi o aroma placuta felurilor de mancare si va vor ajuta astfel sa va dispensati mai usor de substantele care contin grasimi.
Comentarii (2)
daca doriti mai multe detalii despre ghimbir gasiti aici http://www.info-medic.ro/ghimbirul/
Un articol foarte bun! Felicitari!
Posteaza comentariu