Tipul de metabolism si alimentatia

De multe ori vedem cum colega de birou ciuguleste intr-una, bea sucuri dulci, mananca bine si la pranz si peste cina nu sare niciodata. Si cu toate astea poarta marimea 36. Iar cealalta colega isi cantareste totul, se abtine de la dulciuri, bea doar apa plata si degeaba, rezultatele se lasa asteptate. De ce se intampla astfel? Pentru ca suntem diferite. Iata cateva tipuri de metabolism descrise sumar impreuna cu tipul de comportament alimentar asociat.

1. Gurmanda, mananca cu ochii

Acest tip de metabolism corespunde, in general fetelor tinere, adolescente sau putin trecute de aceasta perioada. Asadar ele au nevoie de vitamina A si grupul de vitamine B, fier si calciu. Alimentele din care trebuie sa fie constituita dieta unei persoane care are un metabolism activ sunt de mare diversitate si constau in: lactate, carne de vita, peste, oua, fructe proaspete.
In plus, cerealele integrale, pastele, orezul care contin grupul de vitamine B sunt permise. Avand in vedere abilitatea organismului de a arde usor excesul caloric sunt permise si cantitati reduse de dulciuri.

2. Pofticioasa cu frane

Femeia activa este caracterizata in general de acest tip de metabolism, care deja prezinta o usoara incetinire tocmai datorita regimurilor si dietelor prelungite, dar si programului foarte incarcat prin care trebuie sa slalomeze cu mesele echilibrate. Vitaminele B1 si B2 sunt esentiale pentru activarea metabolismului si producerea energiei, vitamina B9 este acidul folic si este foarte necesar datorita carentelor specifice femeii adulte.

Cockteil-urile de vitamine pot reactiva metabolismul si sunt indicate la schimbarile de sezon.
Carnea, oul, lactatele, legumele de culoare inchisa si fructele bogate in caroten, viatamina C si antioxidanti sunt specifice acestui tip de metabolism. Nu trebuie uitata apa, mineralele (calciul si magneziul) si acizii grasi esentiali omega 3 (care pot fi luat cu usurinta din peste si seminte de in).

3. Lasa-ma sa te las!

Acest tip de metabolism poate corespunde mai multor categorii de femei: proaspetei mamici sau femeii care este intr-o permanenta cura de slabire, femeii aflate la pre si post menopauza. Obsesia regimurilor poate conduce cu certitudine la dezechilibrarea metabolismului in sensul dezactivarii acestuia.

Privarea permanenta de grupe esentiale de alimente si mai ales pe perioade prelungite poate conduce la tulburari serioase ale metabolismului.
In general carentele intereseaza vitaminele B (datorita excluderii fortate a painii din dieta), C, D, E si fierul. In perioadele in care se instaleaza senzatia de foame, organismul arde grasimi la viteza mult scazuta, se produce mai putina energie si se elimina toxinele mai greu.

Alimentele indicate acestui tip de metabolism sunt citricele, varza si morcovul, carnea rosie, pestele si grasimile nesaturate. De asemenea in perioada post natala apare asa zisa depresie post partum care incetineste si mai mult metabolismul pus la grea incercare in timpul celor noua luni.

Echilibrul hormonal este cel care dicteaza viteza de ardere a grasimilor si in general este modificat in perioada imediata nasterii. El poate fi re-echilibrat in perioada post natala printr-o alimentatie bogata in enzime: fructe proaspete, legume cu pigment inchis, carne rosie si lactate.
Pentru femeia care se indreapta spre menopauza este o adevarata incercare sa isi poata mentine greutatea nealterata, dat fiind metabolismul considerabil scazut specific acestei perioade (datorita lipsei estrogenilor si a acizilor grasi esentiali).

Protejarea impotriva radicalilor liberi este principala grija a femeii aflate in aceasta perioada. Aportul de vitamina D, calciu si vitamina C este esential. Lactatele trebuie sa intre in dieta zilnica, legumele proaspete, fructele si pestele sunt prioritare in dieta femeii adulte.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod