De asemenea, a renunta la placerea de a rontai chipsuri sau covrigei in drum spre casa dupa o zi de serviciu, poate constitui o adevarata provocare.
Pentru a gasi cele mai eficiente solutii pentru aceste obiceiuri nesanatoase trebuie sa faci doar o introspectie. Intreaba-te: "De ce imi place sa consum popcorn la cinematograf - pentru ca este sarat, crocant sau pentru a alunga plictiseala de dinaintea inceperii filmului?" Daca obisnuiesti sa mananci dupa cina, tarziu in noapte intreaba-te de unde vine nevoia de a infuleca dupa o masa copioasa - sa fie de vina nivelul instabil al zaharului din sange cauzat de consumul carbohidratilor?
Odata ce ai realizat care sunt de fapt motivele care te imping spre urmarea acestor obiceiuri nesanatoase, iti va fi mult mai usor sa lupti pentru a le inlatura. Asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la ele de tot. Trebuie doar sa adopti o dieta care sa fie mai saraca in carbohidrati sau sa gasesti o modalitate de a-ti distrage atentia de la aceste pofte alimentare. Una dintre modalitatile de baza pentru a-ti corecta aceste obiceiuri este sa mananci regulat si sa consumi alimentele sanatoase.
6 obiceiuri problematice si solutii reale pentru a le corecta
1. Obicei: Mananci inghetata in timp ce te uiti la televizor.
Solutia: Vestea buna este ca atunci cand vei reusi sa controlezi consumul de carbohidrati, vei observa si o diminuare a poftelor alimentare. Cu toate acestea o portie de inghetata dietetica din cand in cand nu este chiar atat de nociva pentru greutatea ta. Incearca sa inlocuiesti un obicei cu un altul mai sanatos: de exemplu, in loc de a consuma inghetata in timp ce vizionezi un film, mai bine exerseaza pe o bicicleta de camera sau tine-ti mainile ocupate (impatura haine, tricoteaza sau alte munci casnice).
De ce functioneaza: Bucurandu-te de versiunile scazute in grasimi ale alimentelor dupa care tanjesti, vei ajunge sa-ti satisfaci poftele fara sa depui kilograme in plus. Miscarea si exercitiile fizice iti pot diminua dorinta de a manca. Un studiu realizat la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii a demonstrat faptul ca barbatii de varsta mijlocie, care si-au marit activitatea fizica, au redus orele petrecute in fata televizorului si au incetat sa manance intre mesele principale ale zilei, au reusit sa slabeasca pana la 3 kilograme fara sa-si fi propus acest lucru.
2. Obicei: Intotdeauna mananci popcorn sau alte snacks-uri la cinematograf sau alte evenimente sportive.
Solutia: Mananca inainte de a merge la cinematograf sau la meciuri. Incearca sa inlocuiesti popcornul cu un baton proteic sau o punga cu alune. Tine-ti mainile ocupate cu numerotarea scorului. Iar in cazul in care ajungi devreme la aceste evenimente, frunzareste o revista pentru a-ti distrage atentia de la mancare.
De ce functioneaza: Pentru ca vei simti placerea ca rontai, chiar daca alegi optiunile alternative popcornului. Notand scorul sau citind o revista inainte de inceperea meciului/filmului iti distragi atentia de la mancare.
3. Obicei: Te gandesti si recurgi numai la mancare de cate ori esti stresat/a.
Solutia: Incearca sa te calmezi folosind o tehnica de relaxare (inspira adanc, stretching sau meditatie) sau chiar o plimbare prin cartier. Adesea iti controlezi mult mai bine stresul prin exercitarea controlului asupra consumului de carbohidrati si, implicit, mentinerea unui nivel stabil al zaharului din sange.
De ce functioneaza: Tehnicile de relaxare reprezinta singura modalitate de contracarare a impactului pe care stresul il are asupra organismului. S-a demonstrat ca in cazul persoanelor care obisnuiesc sa manance noaptea - obisnuinta de cele mai multe ori asociata stresului - executarea zilnica a unor exercitii de relaxare a musculaturii ajuta la indepartarea stresului, a anxietatii si a poftelor alimentare din timpul noptii.
4. Obicei: Rontai chipsuri, grisine sau biscuiti in drum spre casa dupa o zi de serviciu.
Solutia: Daca stii ca nu poti rezista tentatiei, patreaza-ti una dintre gustarile de la serviciu, special pentru drumul de intoarcere acasa si bineinteles o sticla cu apa. Este foarte important sa mananci regulat si la intervale bine determinate. In caz contrar, este mult mai probabil sa fii infometat/a toata ziua.
De ce functioneaza: Daca ti se face intr-adevar foame in drum spre casa, gustarea lasata special pentru acest moment iti poate potoli foamea pana la momentul cinei. Adesea setea este confundata cu senzatia de foame. Asadar, o sticla cu apa plata iti poate oferi o senzatie placuta de reimprospatare, fara consumul carbohidratilor.
5. Obicei: Faci "raiduri" prin camara dupa luarea cinei.
Solutia: Spala-te pe dinti imediat dupa cina, apoi incearca sa-ti umpli timpul cu alte activitati precum cititul, verificarea e-mail-urilor, puzzle, convorbire cu un amic.
De ce functioneaza: Spalatul pe dinti "asigura" organismul si creierul tau ca ai terminat de mancat pe ziua respectiva. Activitatile de dupa cina iti pot distrage atentia de la obiceiul de a manca dupa luarea cinei, obicei asociat de cele mai multe ori plictiselii.
6. Obicei: Mananci in exces la petreceri.
Solutia: Nu pleca niciodata spre o petrecere cu stomacul gol - este indicat sa te duci cu senzatia aceea de satietate - si nu consuma mai mult de un pahar de bautura. Pentru a-ti stapani poftele alimentare, tine un pahar cu apa intr-o mana si indeparteaza-te cat de mult poti de masa pe care se afla alimentele. Sau opteaza pentru branza, alune si alte alimente sarace in carbohidrati.
De ce functioneaza: daca te prezinti la o petrecere cu stomacul gol, iti va fi foarte greu sa rezisti tentatiilor. De asemenea, alcoolul, in special vinul, stimuleaza pofta de mancare si determina un consum mai ridicat de calorii, decat situatia in care alegi bauturile nealcoolice. Iar paharul cu apa pe care trebuie sa-l tii mereu intr-o mana are rolul de a te impiedica sa apuci alimentele.
© Copyright:
Solutii reale pentru obiceiuri nesanatoase de a manca
In cazul in care te confrunti cu probleme legate de greutate, obiceiurile nesanatoase de a te alimenta constituie motivul kilogramelor acumulate in plus. Daca te-ai obisnuit sa savurezi in fiecare seara un bol cu inghetata in timp ce vizionezi serialul preferat, bineinteles ca vei considera ca faci un mare sacrificiu daca renunti la acest obicei nesanatos.
Comentarii (16)
am inceput foarte multe diete pe care nu am reusit sa le termin si acuma am inceput una cu ajutorul sfaturilor care se gasesc pe acest site sunt foarte bune si imi dau incredere in mine...dak va este foame si vretzi sa rontzaitzi mai bine deschidetzi calculatorul si cititzi toate sfaturile care se gasesc aici si sigur vetzi uita de rontzait sau inca un sfat de cate ori avetzi pofta de mancare uitatziva la revistele cu vedete si dupa aia in oglinda si va trece foamea imediat...vointza conteaza foarte mult....
ma numes corina am nascut acum 1 an si 7 luni si am ajuns de la 52 de kg la 65 enorm am tot tinut cure dar degeaga parca am pus pe mine la fiecare cura tinuta eu zic ca slabim in timp nu iti mai face problrme
buna,ma numesc gaby,am21ani,si vreau neaparat un sfat.AM incercat nenumarate retete de cura de slabire si nu au avut efect,as dori f.mult sa imi spuneti ce ar trebui sa fac sa slabesc.De anul trecut de prin martie m-am lasat de fumat,atunci am avut 52kg,1,72iar acum am 73kg.sunt disperata nu mai stiu ce sa fac....va rog sa ma ajutati,mi-e f.greu sa renunt la mancare,as face-o dar oridecateori nu mananc,ma gandesc la mancare si cum sa mananc mai mult...
Buna!Sunt Claudia din Braila.Am 11 ani si ma lupt cu kilogramele in plus.La inaltimea de 1,40 am 48 de kilograme(!!!!).Am incercat diverse diete dar nici una nu da rezultate,toate acestea fiind din reviste.Am si eu niste intrebari: 1.Este adevarat ca ciorba dilata stomacul si iti face senzatie de foame? 2.Mierea ingrasa in cantitate mare? 3.E adevarat ca usturoiul si otetul slabesc? 4.Ce nu mai pot manca pentru a nu ma imbalona? 5.Este normal sa mi se faca broaste in stomac daca nu imi e foame? 6.De cate ori trebuie sa mananc pe zi:3 mese sau 3 mese si 2 gustari? 7.Problema este ca nu am timp sa fac sport:am o groaza de teme de vacanta.Imi puteti spune cum sa fac sport fara sa pierd prea mult timp? 8.Argila ajuta la slabit? 9.E adevarat ca pepenele,strugurii,prunele si bananele ingrasa? 10.Crema anticelulita isi face efectul fara sa tin dieta? MULTUMESC!
consumul mare de apa reduce senzatia de foame, deci cand iti este foame desi ai mancat, bea multa apa...
obiceiurile nesanatoase se datoreaza inexistentei unui program de viata bine stabilit
Cred ca ambitia joaca un rol important
sfaturi pt inlaturarea durerilor d cap si a stresului
Ce pot sa rontai fara sa imi stic pofta de mancare,un sticks,un covrigel,trebuie sa existe ceva
Am remarcat ca prin inlocuirea rontaielii cu fructele zemoase cum ar fi portocala,grapfruit, sau chiar traditionalele mere, produc starea de satietate . Seara se poate servi o salata de fructe fara frisca doar amestec simplu in locul pastelor fainoase de diveres tipuri.
foarte eficient;ambitia trebuie sa fie f mare!multumim!tineti-o tot asa!
Trebuie sa dam in judecata emisiunile tv si revistele culinare,sau sa li se impuna si lor ceva slogan ca si la tigari(fumatul dauneaza grav sanatatii)
cred ca iti trebuie in primul rand multa vointa si multa disciplina in alimentatie SI FOARTE MULTA MISCARE!!!! mai ales in aer liber!!!!
Oamenii ar trebui sa stie ca exista plante care ajuta la rezolvarea acestei probleme.Eu sunt distribuitor Herbalife si noi avem produse care ajuta la prevenirea rontaitului.
Cred ca foarte importanta e motivatia
Am simtit pe pielea mea influenta miscarii asupra psihicului.Pentru ca eu cred ca nevoia permanenta de a rontai ceva este legat de sanatatea psihicului.Ceva se intampla cu persoana respectiva, se plictiseste, are probleme la servici sau in viata privata, de obicei este stresata. Putina miscare ajuta foarte mult.Dar trebuie sa ai timp si pentru asta.
Posteaza comentariu