Exista nenumarate modalitati dietetice de pierdere a excesului ponderal, insa odata atinsa greutatea normala sau chiar ideala, constatam ca nu e deloc usor sa o pastram pe o perioada indelugata de timp. Singurul mod prin care greutatea corporala poate fi redusa si apoi mentinuta este acela de a schimba pentru tot restul vietii, atat obiceiurile alimentare cat si pe cele legate de activitatea fizica regulata.
Este bine stiut faptul ca supraponderabilitatea si mai ales obezitatea pot creste incidenta la o serie de afectiuni: diabet, boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, diverse tipuri de cancer, osteoartrita, apnee, etc. Specialistii sustin ca chiar si o pierdere ponderala mica, de 5 - 15% din greutatea corporala, poate imbunatati simtitor starea de sanatate sau preveni numeroase afectiuni.
Asadar intr-o prima faza se pune intrebarea: Cum slabesc? Trebuie stiut mai intai ca greutatea corporala este controlata de numarul de calorii ingerate dar si de cele consumate intr-o zi. Pentru a slabi trebuie ingerate mai putine calorii decat poate consuma organismul. Acest lucru este posibil daca se stabileste si se urmeaza un plan de alimentatie sanatoasa si echilibrata dar si unul care sa presupuna exercitii fizice regulate.
Din punct de vedere al programului alimentar, o dieta care restrictioneaza portiile si exclude anumite alimente este greu de urmat pe o perioada indelungata; si atunci singura alternativa este o dieta care sa tina cont de alimentele sanatoase preferate si care sa asigure suficiente calorii si nutrienti si mai ales diversitate alimentara.
In acelasi timp trebuie asigurate vitaminele si mineralele din alimente si daca este cazul, ele trebuie furnizate din suplimente. Proteinele trebuie consumate in cantitate suficienta: 50 -60 g pe zi (adult) pentru a se asigura regenerarea celulara si a preveni pierderile musculare. In aceasta dieta trebuie inclusi carbohidratii complecsi (55% din aportul zilnic) proveniti din cereale integrale, fructe si legume. Grasimile alimentare nu trebuie sa depaseasca 30% din aportul zilnic total.
Activitatea fizica zilnica este un real ajutor in accelerarea procesului de slabire, dar si in mentinere. In plus, imbunatateste nivelul energetic al organismului si scade incidenta la o serie de boli cronice. Trebuie inteles ca nu este necesara performanta sportiva, orice tip de miscare este bine primit de organism (de la dans, mers pe bicicleta, plimbare si pana la urcat scari). Perioada zilnica recomandata este de 30 de minute de activitate fizica moderata.
Bineinteles ca daca avem de pierdut un exces ponderal mai mare, atat exercitiile cat si programul alimentar trebuie sa fie adaptate in acest sens.
Si pentru ca mentinerea este esentiala, aportul alimentar din aceasta etapa trebuie sa se incadreze astfel:
1600 Kcal / zi pentru o femeie inactiva;
2000 Kcal /zi pentru o femeie activa sau un barbat inactiv;
2400 kcal / zi pentru un barbat activ.
Astfel, respectand aceste reguli de alimentatie sanatoasa si de activitate fizica regulata, sub indrumarea unui nutritionist si a unui instructor de sport, se pot obtine rezultate nevisate atat pe slabire cat mai ales pe mentinerea greutatii ideale in timp.