Aportul de alimente bogate in lipide contribuie la cresterea greutatii corporale, din moment ce un gram de grasime aduce un numar aproape dublu de calorii comparativ cu un gram de proteine sau de glucide. Deci, fie ca vrei sa slabesti, fie ca vrei sa-ti micsorezi colesterolul sau pur si simplu vrei sa mananci sanatos, trebuie sa reduci aportul alimentar de grasimi.
In acelasi timp, daca vrem sa slabim, nu este suficient doar sa reducem cantitatea de grasimi din dieta, ci sa avem si controlul cantitatii de alimente pe care o consumam.
Dieta hipolipidica - informatii esentiale
La nivel mondial, consumul de grasimi a crescut permanent.
Astfel in anul 1850, consumul anual pe cap de locuitor era de 12,5 kg, in anul 1900, era de 17 kg iar in anul 2000, de 30 kg de grasime. Astfel se pune intrebarea: cate grasimi ar trebui consumate zilnic?Pentru adulti aportul de lipide din alimentatie trebuie sa se incadreze in intervalul 20-35% din ratia calorica zilnica. Adica pentru o persoana care consuma intr-o zi 2000 kcal, este recomandat sa se consume mai putin de 40 g de grasime. De asemenea, cantitatea de coleserol din alimentatie trebuie limitata la maxim 300 mg pe zi. La calcularea acestei cantitati ne ajuta foarte mult descrierea componentelor nutritive de pe eticheta fiecarui produs.
Este foarte adevarat ca produsele bogate in lipide, cum ar fi uleiurile, maioneza, untul, sosurile, imbunatatesc gustul mancarii, insa nu trebuie sa ne cramponam de aceste gusturi, cu care am fost obisnuiti, ci sa descoperim gusturi naturale, nealterate, care aduc si un plus de sanatate organismului.
Iata cateva variante de alimente bogate in grasimi benefice sanatatii, care pot da gust retetelor clasice:
Dieta hipolipidica - ce putem consuma
Uleiul de masline - contine mari cantitati de vitamina A si E, are stabilitate termica mai mare decat altele, se oxideaza mai greu si rancezeste mai greu.
Semintele de dovleac - sunt o excelenta sursa de aminoacizi esentiali si proteine primare, sunt bogate in vitamine si minerale, in special zinc si fier.
Semintele de susan - sunt o foarte buna sursa de grasimi si proteine. Contin 50% grasimi, alcatuite in proportii egale din acid mononesaturat oleic si acid polinesaturat linolic, deosebit de bogat in magneziu, calciu, zinc si fier. O particularitate a uleiului de susan este prezenta sesaminei, o lignina cu actiune favorabila:
a) scade absorbtia colesterolului in intestin;
b) creste excretia colesterolului prin fecale
c) inhiba partial sinteza colesterolului in ficat.
Avocado - este o sursa excelenta de acizi grasi benefici sanatatii, insa din nefericire, in Romania nu ne este foarte la indemana.
Alunele si nucile (nesarate, neprajite) - sunt bogate in grasimi naturale, minerale ca mangan, zinc si seleniu si cantitati insemnate de antioxidanti, care impiedica formarea radicalilor liberi si implicit a dezvoltarii tumorale.
In concluzie, daca vrem sa slabim, sa ne mentinem la greutatea ideala si sa fim sanatosi, putem incepe prin a alege o dieta controlata sub aspect caloric (maxim 1700 kcal/zi), prin reducerea cantitatii de grasimi animale din dieta si prin preferarea lipidelor calitative, benefice sanatatii si siluetei.