Medicamentul - capsula orlistat 60 mg care a fost lansat acum 2 ani in SUA este recomandat a se utiliza in asociere cu o dieta hipocalorica, cu un continut scazut de grasimi. Profilul de siguranta si eficacitate al orlistat (ingredientul activ al medicamentului pentru slabit alli) este bine documentat si a fost stabilit prin intermediul datelor provenite din peste 100 de studii clinice efectuate pe o perioada de peste 2 ani pe un esantion de 30.000 de pacienti. "Studiile clinice si datele stiintifice ii atesta eficienta si siguranta", explica la evenimentul de lansare Adrian Samson, general manager GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, compania producatoare, accentuand faptul ca obezitatea este o epidemie care a crescut foarte mult, ajungand la peste 140 milioane de persoane in SUA, 220 milioane in Europa si 800 milioane in restul lumii. De asemenea, prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet si boli metabolice de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "N. C. Paulescu" atrage atentia mai ales asupra consecintelor pe care le are obezitatea: risc crescut de diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare, articulare, digestive si psihice.
25% din cantitatea de grasimi este blocata
Persoanele supraponderale cu varsta de 18 ani si peste, cu un indice de masa corporala mai mare de 28 pot sa beneficieze de ajutorul acestui tratament care are rolul de a bloca absorbtia a aproximativ 25% din grasimile ingerate, care altfel s-ar tranforma in kilograme in plus. "Indicele de masa corporala reprezinta raportul intre greutatea in kilograme impartita la inaltimea ta calculata in metri patrati. Daca numarul final este sub 25 inseamna ca ai o greutate normala, daca este peste 25 ai exces ponderal, iar cand vorbim de un indice mai mare de 30 inseamna ca persoana respectiva sufera de obezitate. In general, pacientii din Romania care prezinta risc crescut de afectiuni cardiovasculare sau au deja o boala cardiovasculara au un indice de masa corporala 29, ceea ce inseamna ca obezitatea are un rol crucial", ne informeaza prof. dr. Dan Gaita, medic primar cardiolog la Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara.
Specialistul ne atrage atentia sa fim atenti si la grosimea in talie care nu trebuie sa fie mai mare de 88 la femei si 102 la barbati, specificand ca aceasta este legata "nu numai de obezitate, ci si de riscul de imbolnavire cardiovasculara". De aceea, o dieta saraca in grasimi asociata cu un program de exercitii fizice (macar 20 de minute zilnic) sunt recomandarile care pot fi luate in considerare oricine doreste sa faca schimbari in stilul de alimentatie si de viata pentru un plus de sanatate. Cercetarile au aratat faptul ca scaderea in greutate intre 5% si 10% poate genera beneficii semnificative pentru sanatate, inclusiv ameliorarea factorilor de risc cardiovasculari.
Nu produce dependenta, actionand la nivelul sistemului digestiv
Substanta activa din medicament - orlistat - este creata pentru a actiona asupra grasimilor, in tractul digestiv. Este foarte important ca acest medicament nu are nicio actiune asupra sistemului nervos central (nu produce dependenta), doar la nivel local in sistemul digestiv, fiind absorbit in proportie foarte mica de sub 2%. Datorita mecanismului de actiune este posibil sa te confrunti cu reactii adverse ale tratamentului, insa doar ca avertisment ca nu ai respectat regimul alimentar si ai consumat o cantitate mai mare de grasimi decat cea permisa. Cele mai frecvente reactii adverse (gaze cu sau fara patarea lenjeriei, eliminari uleioase rectale, imperiozitatea defecatiei sau defecatie mai frecventa si scaune moi) sunt provocate de modul de actiune al capsulelor, fiind rezultatul eliminarii grasimilor din organism. Aceste reactii pot sa apara in primele saptamani de la utilizarea capsulelor. Astfel, la fiecare 2 kg pe care le poti pierde prin dieta, medicamentul te va ajuta sa mai scazi inca 1 kilogram.
"E necesar sa utilizam pe langa dieta si un preparat care sa creasca efectele dietei cu 50%. Orlistat, substanta activa diminueaza absorbtia grasimilor cu pana la 30% si este foarte important acest lucru, deoarece ele aduc cea mai mare cantitate de calorii. O dieta echilibrata poate fi realizata individual. Nu exista diete minune si universal valabile pe care le putem urma fiecare, dar este important sa avem 3 mese principale si 2-3 gustari in fiecare zi cu un continut mai redus de grasimi", explica prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet si boli metabolice.
Care este pretul produsului?
42 capsule (tratamentul pentru 2 saptamani) - 170 ron
84 capsule (tratamentul pentru 4 saptamani) - 250 ron
La achizitionarea ambalajului din farmacie, vei primi gratuit un ghid pentru o alimentatie echilibrata format din 3 brosuri in care vei gasi informatiile necesare despre un plan de alimentatie echilibrata, retete culinare usor de preparat, sugestii pentru exercitii fizice si un jurnal pentru monitorizarea caloriilor.
Se administreaza cate o capsula de trei ori pe zi la fiecare masa (inainte, in timpul sau la maximum o ora dupa masa) pe o perioada de 6 luni. In cazul in care sari peste o masa sau aceasta nu contine grasimi, atunci nu este nevoie sa iei capsula pentru ca ea actioneaza doar daca masa respectiva contine grasimi. "Tratamentul trebuie urmat 6 luni de zile in asociere cu o dieta saraca in grasimi. Astfel, obisnuind organismul cu o cantitate mai mica de grasimi te va ajuta sa-ti mentii greutatea corporala si dupa intreruperea tratamentului. Este important sa retii ca nu este indicat sa revii la obiceiurile alimentare de dinainte!", sustine Adrian Samson, general manager al companiei care a produs medicamentul.
Cand ai un regim alimentar cu continut redus de grasimi, este recomandabil sa eviti sau cel putin sa reduci consumul de alimente cu continut ridicat de grasimi, cum ar fi: cele mai multe branzeturi solide sau branzeturi topite; carnati, mezeluri sau alte tipuri de produse din carne prelucrata; alimente prajite; ciocolata, inghetata, prajituri, biscuiti si produse de patiserie; uleiuri, unt si smantana; maioneza, sosuri pentru salate si sosuri pe baza de smantana.
Invata sa gatesti cu mai putine grasimi!
- fierbe pestele sau carnea de pasare in supa, vin sau lapte degresat la care adauga apoi ierburi aromatice;
- gateste legumele sau pestele in folie de aluminiu, la abur;
- gateste alimentele la gratar sau la barbecue, tinandu-le mai intai in sos marinat fara grasimi sau presarandu-le cu ierburi aromatice si stropindu-le cu ulei de masline;
- foloseste un gratar care sa permita scurgerea grasimilor. Nu il folosi numai pentru carne si peste, incearca si legumele precum ardeii si dovleceii;
- gateste carnea la cuprot sau foloseste bucati macre, fara grasime care se gatesc incet, cu legume si plante aromatice;
- in cazul in care vrei sa gatesti in tigaie, foloseste una antiaderenta si un spray de ulei pentru a minimiza cantitatea de grasime adaugata;
- in loc sa prepari sosuri care contin unt sau smantana, incearca sosurile pe baza de rosii si ingroasa lichidul pe care il fierbi la foc mic cu putina faina de porumb;
- indeparteaza pielea de pe carnea de pasare. Astfel vei elimina o cantitate mare de grasimi.
53% din populatia Europei este supraponderala sau obeza
In UE se estimeaza ca traiesc aproximativ 143 milioane adulti supraponderali (36%) si aproximativ alti 69 milioane obezi (17%), ceea ce inseamna ca 53% din populatia Europei este fie supraponderala, fie obeza.
Obezitatea este principalul factor de risc in mai multe boli cronice care constituie principala cauza a mortalitatii in UE. Obezitatea este un important factor de risc pentru bolile de inima, diabetul de tip 2 si anumite tipuri de cancer. Surplusul ponderal si obezitatea au o contributie semnificativa in osteoartrita, o importanta cauza generatoare de dizabilitati in randul adultilor. Alte boli asociate cu obezitatea sunt infertilitatea femeilor, problemele psihice precum depresia si diminuarea respectului de sine sau starea de apnee (intreruperea respiratiei) in timpul somnului. Reducerea consumului de calorii va determina scaderea greutatii corporale, daca se consuma mai putine calorii decat se ard. Modificarea regimului alimentar poate duce la scaderea greutatii corporale cu 3-10 kg in primul an.