Suplimente de vitamine prenatale pentru o sarcina sanatoasa

In Romania, 25% dintre bebelusi se nasc prematur, cu malformatii sau deficiente de dezvoltare. Conform studiilor efectuate pana in prezent, o mare parte dintre afectiunile dobandite in mediul intrauterin sunt provocate de alimentatia deficitara.

 

Problemele de nutritie si complicatiile aparute in dezvoltarea fatului si la nastere au reprezentat cauza, la nivel mondial, intre anii 1999 si 2000, a numeroase cazuri de mortalitate materna. Embolismul, hemoragiile si pre-eclampsia sunt afectiunile care, impreuna, au provocat 53% dintre decese.

"In Romania, riscul ca un copil sa se nasca cu diferite probleme de dezvoltare, printre care rahitism fetal sau chiar malformatii congenitale, este mult mai ridicat decat in majoritatea tarilor din Europa. Pentru ca viitoarele mame sa se asigure ca vor avea copii sanatosi trebuie in primul rand sa aiba o alimentatie echilibrata, pe care sa o completeze cu suplimente de vitamine prenatale. Este important ca toate femeile insarcinate sa inteleaga ca vitaminele prenatale nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica, deoarece organismul are nevoie de o suplimentare cu pana la 50% ca necesar de vitamine si minerale in aceasta perioada delicata," informeaza prof.

dr. Radu Vladareanu, profesor universitar la UMF Carol Davila Bucuresti, sef al Clinicii de Obstretica si Ginecologie Spitalul Elias.


Vitamine prenatale: In alimentatie trebuie sa primeze calitatea si nu cantitatea

Alimentatia este foarte importanta atat in sarcina, pentru sanatatea mamei si a fatului, cat si dupa nastere. "Alimentatia corecta trebuie sa mentina sanatatea mamei si sa furnizeze elementele nutritive necesare copilului. In alimentatie este important sa primeze calitatea si nu cantitatea," explica prof dr. Vladareanu. Din dieta zilnica a viitoarelor mamici nu trebuie sa lipseasca alimente precum: fructe, legume, carne slaba (in special rosie), cereale, produse lactate. Sunt recomandate si alimentele cu aport scazut de sare si cat mai putine prajeli si grasimi.

O dieta sanatoasa in perioada sarcinii trebuie sa contina un plus de substante nutritive precum: acid folic, seleniu, iod, betacaroten (precursor al vitaminei A), zinc, magneziu, potasiu, cupru, fier, calciu, proteine, vitamina C si complexul de vitamine B.
Necesarul energetic creste in aceasta perioada cu 150 kcal/zi in primul trimestru de sarcina si cu 300 kcal/zi in trimestrul al doilea si al treilea.

Acidul folic reduce riscul de aparitie a defectelor de tub neural (spina bifida, encefalocel), afectiuni ale creierului sau malformatii faciale. Prof. dr. recomanda femeilor care planuiesc sa ramana insarcinate sa ia suplimente de acid folic cu 3-4 luni inainte de sarcina, sau imediat dupa ce raman insarcinate.

Seleniul este un oligoelement care asigura sanatatea metabolismului, in special prin reglarea hormonilor tiroidieni. Poate fi gasit intr-un numar mic de alimente, iar lipsa lui creste riscul de avort spontan si de pre-eclampsie, stare ce se manifesta prin hipertensiune arteriala, crestere in greutate, edeme, cefalee.

Vitamina A si betacarotenul. Excesul de vitamina A poate fi toxic pentru fat, suplimentele de vitamina A nefiind recomandate in timpul sarcinii.
Este de preferat ca vitaminele prenatale sa contina betacaroten, care e transformat de organism in vitamina A. Spre deosebire de vitamina A, betacarotenul nu prezinta efecte adverse.

Zincul joaca un rol important in sinteza si regenerarea ADN-ului. Deficitul de zinc poate afecta dezvoltarea fatului si creste riscul de aparitie a sindromului Down si a autismului.

Magneziul asigura functionarea normala a glandelor paratiroide si transmiterea neuromusculara si reduce hemoragia antepartum.

Vitamine prenatale: deficitul de iod


Deficitul de iod poate duce la cretinism si chiar si pierderea sarcinii.

"Vitaminele prenatale sunt foarte importante in perioada de preconceptie, pe parcursul sarcinii si chiar dupa nastere. Ele au un rol major in mentinerea sanatatii viitoarei mame si a fatului. Complexele de vitamine prenatale sunt benefice pentru ca asigura buna dezvoltare a bebelusului si ofera organismului matern toate mineralele si oligoelementele de care are nevoie.

Orice femeie insarcinata trebuie sa se asigure ca, pe langa o dieta echilibrata si bogata in vitamine, sa includa in meniul zilnic si un supliment prenatal care sa aiba in compozitie o gama cat mai variata de oligoelemente dozate in mod corespunzator, conform sfatului medicului," explica prof. dr. Radu Vladareanu.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • popa ionela pe 21 Ian 2011, 18:26
    sarcina

    an aflat ca sunt insarcinata,am 39 de ani si 6 luni ,anul trecut in februarie am piedut o sarcina ,iar acum am 5 saptamani de sarcina nu am luat inca acele suplimente postnatale dar am inceput sa iau acid folic pina ajung la medic,

    0
    0

  • coroiancristina pe 29 Sep 2009, 13:35

    este foarte importanta administrarea de vitamine prenatale imi place articolul foarte mult as fi dorit sa fie mai elaborat, detaliat

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod