Corpul nostru este strans legat de parametri hormonali, fizici si psihici asa ca nu trebuie sa iti faci probleme daca silueta ta actuala nu corespunde cu cea de acum cinci ani. Cu toate acestea, incepi sa iti faci griji atunci cand depasesti cele cateva kilograme "permise" si esti nevoita sa iti cumperi haine mai mari cu o masura sau chiar doua.
Indiferent ce crezi despre silueta ta actuala, trebuie sa fii realista si sa constientizezi daca corespunde varstei tale sau nu. Adolescenta, mama sau femeie matura, pentru fiecare dintre noi exista o greutate ideala, cauze diferite care au determinat aparitia kilogramelor in plus si, in concluzie, strategii diferite de a scapa de ele.
Daca esti studenta sau tanara angajata si nu mai locuiesti cu parintii, te bucuri din plin de libertate. Desi acum poti sa manci ce vrei tu si sa iti stabilesti preocuparile in functie de prioritati, observi ca silueta ta nu te mai multumeste.
Una dintre cauzele luarii in greutate sunt iesirile frecvente. Fie ca mergi la o pizza cu o prietena, mananci in fuga un hamburger sau frecventezi petrecerile unde iti "completezi" cina cu chipsuri si alune, toate acestea isi lasa amprenta asupra siluetei tale. Alimentele tip fast-food sunt bogate in calorii si zahar deci asimilezi exact ceea ce iti dauneaza cel mai mult.
Un alt motiv este faptul ca nu gatesti acasa si optezi pentru o masa la restaurant, la cantina sau mananci in fuga un sandvis. Seara, te abati la raionul de produse congelate fara sa citesti eticheta sau, odata ajunsa acasa, comanzi repede o pizza.
Uneori, din lipsa de bani, eviti legumele si fructele scumpe si cumperi anumite produse sub pretextul ca sunt mai ieftine (paste, orez, conserve). Tine cont de faptul ca un regim de slabit te va costa mult mai mult decat o alimentatie zilnica echilibrata.
Acorda-ti un mic dejun complet: un bol de cereale cu lapte si un fruct sau un sfert de bagheta cu pateu, un iaurt mic si un pahar de suc natural de portocale fara indulcitori.
La pranz, alege un meniu cu carne la gratar si legume fierte sau salata.
Evita rontaitul de la serviciu sa din pauzele dintre cursuri. Inlocuieste produsele de patiserie cu fructele.
Seara, uita de paine, alege legumele, salatele, pestele sau puiul la gratar. Daca vrei un desert, mananca un baton cu cereale.
Incearca sa iti controlezi alimentatia pe care o implica iesirile in oras sau petrecerile frecvente. Comanda un suc natural de fructe si uita de pizza. Evita preparatele tip fast-food si permite-ti unul o data la 15 zile: un hamburger simplu, salata de cruditati cu sosuri usoare si apa plata. La petreceri incearca sa nu consumi prea multe bauturi carbogazoase, alcool, covrigei, chipsuri sau alune.
Daca consideri ca fructele proaspete sunt prea scumpe, alege compoturile fara indulcitori. Cand gatesti fii atenta sa nu folosesti ingrediente bogate in grasimi.
In intervalul acesta de timp viata ta este plina de evenimente: iti consolidezi o relatie de cuplu, avansezi in cariera, te casatoresti si devii mama a unul sau mai multi copii. Toate aceste aspecte iti vor influenta silueta, lor li se mai adauga si trecerea anilor astfel incat o luare in greutate de 2-5 kilograme este normala.
Mananci cot la cot cu partenerul tau si uiti ca, spre deosebire de noi femeile, barbatii au nevoie de 2400 de calorii zilnic.
Acum esti mama si nu numai sarcina a lasat urme asupra corpului tau ci si faptul ca frigiderul este mereu plin cu preparare, iar tu nu rezisti tentatiei. Te bucuri din plin de viata de cuplu, gatesti pentru a-ti cuceri iubitul si faci schimb de retete cu prietenele. Odata cu preparatele tale delicioase, asimilezi si cateva kilograme peste limita permisa.
Ai tendinta sa adopti regimurile de slabit dezechilibrate. In incercarea ta de a scapa cat mai repede de surplusul de kilograme te infometezi si tii dieta dupa dieta. ele dau rezultate, dar, din nefericire, kilogramele revin apoi cu mai multa forta si iti ameninta silueta.
Alege un pranz usor, cu putine calorii si lasa-l pe sotul tau sa savureze de unul singur preparatele delicioase pe care le-ati pregatit. Tu mananca o salata de ton, o supa usoara, legume asortate si o garnitura de orez care sa te ajute sa supravietuiesti pana la cina.
Imparte cu cei dragi. Fii atenta la ceea ce manaci si renunta sa te alaturi copiilor tai cand este vorba de dulciuri. Mai mult decat atat, poti imparti desertul cu ei. Cu siguranta le vei face o surpriza placuta.
Redu portiile. Evita portiile mari si nu fi la fel de generoasa ca atunci cand umpli farfuria sotului sau pe cele ale copiilor deoarece necesitatile lor energetice sunt mult mai ridicate.
Varsta de cincizeci de ani este una dificila pentru femei pentru ca ea corespunde cu menopauza. Aceasta aduce cu ea multe neplaceri. Abdomenul tau isi pierde fermitatea si iti sporeste pofta de mancare.
Corpul tau se schimba. La menopauza, ovarele elimina mai putini hormoni. Grasimea de pe coapse si solduri se estompeaza, in timp ce cea de pe pantece sporeste. Organismul tau retine din ce in ce mai multa apa si acest lucru se reflecta asupra siluetei tale.
Acum, mai mult decat oricand, ai chef sa rontai ceva intre mese. Scaderea estrogenului din organism iti mareste apetitul. In plus, simti nevoia sa completezi un gol de afectiune sau o depresie te determina sa consumi alimentele preferate.
Asimilezi mai mult. Este normal ca odata cu varsta sa scada si necesitatile tale energetice, in schimb pofta de mancare creste. Dezavantajul este acela ca, desi mananci aceleasi cantitati ca inainte, te ingrasi mult mai repede.
Daca necesitatile tale energetice scad, sporeste-le cu activitate fizica. Una dintre metodele eficiente este reluarea activitatii sportive. Fa cat mai multe exercitii, alearga prin parc si plimba-te.
Pentru a evita rontaitul, alege o gustare usoara. Opteaza pentru cereale, lactate sau fructe. In caz de forta majora, mananca un iaurt fara indulcitori.
Pentru a alunga monotonia si a-ti umple timpul petrece-ti mai mult timp in bucatarie gatind. Astfel iti poti controla mai bine alimentatia.
Ocupa-te de ceea ce iti face placere. Este o metoda foarte eficienta pentru a uita de foame.