Deja facem planuri pentru mini-vacanta de Paste, pentru 1 Mai petrecutdin nou la mare si, de ce sa nu recunoastem... nici ofertele pentruvacanta de vara nu ne sunt straine.
Totusi, anotimpul rece care tocmai a trecut probabil ca si-a pus mai multsau mai putin amprenta si asupra siluetei dar si asupra starii noastrede spirit. Inactivitatea fizica si excesele alimentare din perioadasarbatorilor de iarna si-au spus cuvantul, astfel incat urcatul pecantar sau incercarea de a "intra" iar in hainele atat de mult doritedevin sinonime cu cele mai rafinate tehnici de tortura.
Mai este insa suficient timp pana la vara pentru a ajunge la greutateaideala (sau cat mai aproape de ea), fara a fi nevoie de diete drastice,fulger, care sa va infometeze si sa va epuizeze fizic si psihic. Si nueste deloc de neglijat nici faptul ca, la sfarsitul unei astfel de diete,in absenta unui regim alimentar echilibrat si atent urmarit, rezultatelepot fi chiar opuse celor asteptate - revenirea la greutatea anterioaracurei de slabire si chiar cateva kilograme in plus.
Nu suna deloc bine, nu-i asa? Tocmai de aceea este nevoie de instituireaunei diete mai putin severe, dar care sa asigure o scadere ponderalatreptata, fara a afecta sanatatea si cu efecte vizibile un timp maiindelungat.
Dar cum se calculeaza atat de mult visata greutate ideala (G.I.)? Iata2 moduri de a o afla:
G.I.= 50 + 0,75(I-150)+(V-20)/4 - formula Asigurarilor Metropolitane din New York
I-inaltimea in cm
V-varsta
Pentru femei, rezultatul se inmulteste cu 0,9.
Obezitatea reprezinta depasirea GI cu 20%.
Sau: IMC(indice de masa corporala) = greutatea actuala/I(obezitateaincepe de la IMC>25)
Dieta trebuie sa urmareasca negativarea bilantului energetic, deci aportulde calorii sa fie mai scazut decat consumul, insa, pe cat posibil sa nuse produca un dezechilibru nutritiv. Se recomanda un regim cu aproximativ500 cal./zi in minus fata de necesarul caloric al persoanei respective,pierzandu-se astfel cam 2 kg pe luna. Calculul numarului de calorii seface in functie de sex, varsta si activitatea fizica.
Tipurile de activitati profesionale in functie de cheltuiala energetica:
I. Activitati fizice usoare (30-35cal./kg/zi): functionari, avocati,doctori, profesori, informaticieni, arhitecti;
II. Activitati fizice medii (36-40cal./kg/zi): studenti, comercianti,militari, muncitori in industria usoara;
III. Activitati fizice mari (41-45cal./kg/zi): unele sporturi deperformanta, dansatori, munci agricole nemecanizate, mineri, otelari;
IV. Activitati fizice exceptionale (>45cal./kg/zi): sporturi de perfomantaca: maraton, box, canotaj; pietrari; taietori de lemne.
Astfel, stiind activitatea fizica si durata acesteia, se poate calculacheltuiala energetica pe 24 de ore.
Felul activitatii | Ore | Cheltuiala energetica | |
Cal./minut | Total cal./zi | ||
Somn | 8h | 1,1 | 525 |
Activitate profesionala | 8h | 1,9 | 930 |
Activitate extraprofesionala | 8h | 2,1 | 1050 |
Total in 24h: | 2505 cal./zi |
Dieta trebuie sa contina: 1-1,5 gr.proteine/kg, 40-45 gr./zi lipide,120-140 gr./zi glucide furnizate mai ales de legume si fructe, fiindasigurat si necesarul de vitamine. Cele care vor sa "scape" de maimulte kg, pot urma dieta de 1000cal./zi prezentata in urma cu catevasaptamani. Intr-un articol viitor veti putea afla si alte cateva diete de400, 600, 800cal./zi pe care le puteti folosi uneori (dar nu prea des)in cadrul regimului vostru dietetic. De asemenea voi incerca sa fac olista cu principalele alimente si aportul lor caloric.
Recomandari generale:
- este obligatorie fractionarea meselor: 4-5/zi;
- evitati abuzul de sare;
- supele nu se ingroasa cu faina;
- preparati sosurile din supa de carne degresata si dregeti-le cu olingura de iaurt sau lamaie;
- carnii ii puteti da gust cu cimbru si putin usturoi, iar salatelor culamaie, otet sau cimbru;
- se pot consuma cat mai multe lichide, cu exceptia celor indulcite sialcoolice;
- meniurile sa fie cat mai variate, pentru ca regimul sa poata fi tinuttimp mai indelungat.
Alimente interzise: carnurile grase, peste gras (somn,crap), slanina,mezelurile grase, smantana, leguminoase uscate (mazare, fasole uscata),painea in cantitati mari, cartofii prajiti, produse zaharoase si fructelefoarte dulci (stuguri, pere, stafide), oleaginoasele (nuci, alune),alcoolul.
Alimente ce pot fi consumate fara restrictii severe (deci nu in cantitati"industriale"): carnea slaba, pestele slab (salau, cod, macrou), lapteleecremat, branza slaba desarata, oua tari, zarzavaturi si legume(ciuperci,rosii, ridichi, varza, salata verde, spanac, fasole verde, dovlecei),fructe (mere, lamai, visine, cirese, portocale, mandarine, pepene verde),ulei vegetal in cantitati moderate.
Cea mai eficienta si sanatoasa este asocierea dietei cu exercitiul fizic:mersul pe jos (indicat 60-90 min./zi), inot, jogging, gimnastica aerobica,excursii la mare si la munte. Pe langa efectele fizice, rezultatelepsihice nu sunt deloc de neglijat. Va veti simti sigur mai usoare, maipline de viata si nu veti mai simti nevoia de a deschide frigiderul decum veti intra pe usa.
Nu sunt recomandate de la inceput eforturile fizice mari, bruste darsporadice, urmate de febra musculara, astenie, cresterea apetitului sisete exagerata. Aceste "accese de zel" de la inceputul curelor de slabiresunt urmate deseori de tentativa de a recupera caloriile pierdute incel mai apropiat restaurant sau terasa.
Persoanele obeze si mai ales cele care au deja si alte afectiuni datorateobezitatii este bine sa urmeze un regim individualizat, prescris demedicul specialist. Uneori poate fi indicata chiar internarea intr-oclinica de specialitate unde se poate institui o dieta mai severasau asocierea tratamentului medicamentos. Oricum persoanele obeze nutrebuie sa uite ca aceste medicamente se administreaza pentru a inlesnirespectarea dietei si nu pentru a permite abuzurile alimentare.
Comentarii (5)
cred ca toate am trecut macar o data prin tortura de a tine o cura de slabire, prin intermediul caruia ne infometam si multe altele. Eu va recomand sa intrati pe dieta-mea.ro unde veti gasi cele mai bune sfaturi despre tot ceea ce tine despre diete, exercitii si multe altele....Sincer va spun ca eu fac aproape in fiecare seara exercitiile de pe site si credeti-ma ca dau rezultate, desi am inceput sa le fac doar de 2 saptamani...asa ca bafta. P.S.: nu trebuie sa va fortati, atunci cand faceti exercitiile, faceti fac credeti ca puteti la inceput,...eu asa am facut si functioneaza....bafta
buna ziua,vreau sa slabesc 5 kg cel putin, am tinut mai multe diete si acum nu mai pot sa slabesc, nu stiu ce se intampla .va rog sa ma ajutati. multumesc anticipat.
Draga mea si eu am aceeasi problema ca si a ta.In urma cu 2 ani am suferit operatia de histerectomie totala.Am 39 de ani si ma confrunt cu o problema grava obezitatea.Cand m-am operat aveam 57 de kg si iata-ma acum dupa 2 ani la 74Kg.Simt ca nu mai pot da jos kg acumulate.Menopauza, lipsa de miscare si alimentatia necorespunzatoare mi-au adus kg dupa kg.Lucrez la Inst de diabet si nutritie si chiar de azi mi-am promis sa respect cu strictete un program de slabire.Daca doresti un program de slabit in functie de ani,greutate,inaltime astept sa ma contactezi.Emilia.
asi vrea sa stiu de ce nu scad in kg cu toate ca merg la sala de citeva luni? Totusi la haine se simte dar la valori NU
In urma unei operatii de histerectomie totala ,am avut cancer de col uterin ,acum rezultele sunt bune, vreau sa fac o cura de mentinere a greutatii, cutoate ca tin o dieta usoara,nemaiavand voie sa mananc carne de porc, ci mai multe legume si fructe, nu reusesc sa dau jos in greutate.Intrebarea mea este ,daca e binevenita o cura de slabire ,si care sunt recomandarile dumneavoastra,va multumesc.
Posteaza comentariu