Organismul tau are nevoie de un numar minim de calorii in fiecare zi – rata metabolismului bazal – pentru a-si indeplini functiile vitale. Rata metabolismului bazal (RMB) reprezinta valoarea metabolismului masurata in conditii de repaus, temperatura normala si eliminand toti factorii fizici si psihici care produc excitatie. Aceasta trebuie sa fie mai mica decat numarul caloriilor arse pe parcursul unei zile, asta numai in cazul in care nu te-ai hotarat sa lenevesti toata ziua in pat. La adultul normal, rata metabolismului bazal este în medie de 70 kcal pe orã.
Exista mai multi factori care influenteaza RMB:
- Varsta - RMB descreste odata cu trecerea anilor;
- Inaltimea - RMB este mai mare la persoanele mai inalte;
- Sexul - RMB este mai mare in cazul persoanelor de sex masculin;
- Structura corporala - RMB este mai mare la persoanele cu masa musculara dezvoltata;
- Temperatura atmosferica - RMB este mai ridicata la caldura sau frig excesiv;
- Alimentatia - RMB este mai scazuta la persoanele care tin cura de slabire;
- Stresul - RMB creste in perioadele de stres.
Exercitiile fizice accelereaza de asemenea arderea caloriilor. Tinta principala a oricarui program eficient pentru slabit este pastrarea unui metabolism activ, cu ajutorul fiecarui factor pe care il poti controla. Se stie ca un metabolism rapid “arde” mai multe calorii pe parcursul unei zile in comparatie cu unul lent. Si cum pentru a slabi, trebuie sa “arzi” cat mai multe calorii, un metabolism rapid este in favoarea ta!
Activitate aerobica versus activitate non-aerobica – cele trei componente necesare pentru un program complet de exercitii
Activitatea aerobica nu implica scurte “izbucniri” de energie, ci o activitate indelungata si moderata. Printre tipurile non-aerobice de activitati se numara fotbalul, cursa de viteza, ridicarea de greutati si orice alta activitate de tipul “stop si start”. Lista urmatoare contine toate activitatile aerobice benefice pentru organism.
Tipuri de activitati aerobice
- plimbarea
- jogging-ul
- inotul
- mersul pe bicicleta
- schiatul
- excursia
- aerobicul
- kickboxing
Efectele activitatii aerobice asupra organismului si asupra curelor de slabire
1. Dupa 20 sau 30 de minute de activitate aerobica, organismul isi incepe procesul de ardere a depozitelor de grasime pentru a produce energie;
2. Intareste inima;
3. Reduce tensiunea arteriala;
4. Imbunatateste rezistenta fizica;
5. Elibereaza hormonii “fericirii” precum endorfina, care reduce depresia, imbunatatind starea de spirit.
Trainig pentru rezistenta este o activitate non-aerobica si, prin urmare, foarte diferita de una aerobica. Printr-o activitate aerobica scopul tau este de a te mentine in forma, in timp ce o activitate non-aerobica se va axa pe dezvoltarea unei mase muculare. Acest training presupune o suprasolicitare a muschilor din ce in ce mai intensa, pana cand acestia se vor obisnui cu nivele tot mai ridicate de greutate.
Tipuri de training pentru rezistenta
- scufundari;
- aparatura de fitness, halterele;
- cursuri de “body sculpting” sau “tonifiere”.
Efectele acestor traininguri asupra sanatatii corporale si asupra pierderilor in greutate
1. muschii ajuta la intensificarea activitatilor atletice (alergare, ciclism, catarari, inot, jocuri de echipa);
2. cu cat mai multi muschi ai, cu atat mai multe calorii vei arde in fiecare zi;
. reduce riscul osteoporozei;
4. imbunatateste tonusul muscular.
Intinderile corpului (streching) imbunatatesc flexibilitatea corpului care ajuta la diverse activitati zilnice. De asemenea, reduce riscul unor probleme legate de coloana vertebrala, genunchi sau intinderi ale muschilor. Facand aceste exercitii, stresul va fi eliminat din viata ta, circulatia va fi simtitor imbunatatita, iar corpul tau va fi mai ferm. Este important ca la fiecare intindere a corpului sa te mentii in pozitia respectiva vreo 10-30 secunde! Urmeaza acest plan bine structurat:
- 5 minute de incalzire (plimbare sau jogging);
- 5 minute de intindere a corpului;
- fa gimnastica aerobica sau training pentru rezistenta;
- 5 minute de relaxare;
- 5 minute de intinderi.
Cum te ajuta sportul sa slabesti?
Daca esti inca sceptica in ceea ce priveste functionarea acestui program, afla in continuare de ce exercitiile fizice reprezinta un pas important in curele de slabire:
- accelereaza procesul de ardere a grasimilor;
- exercitiile de intindere, pe langa arderea caloriilor ajuta si la intarirea masei musculare;
- studii recente au aratat ca in urma unei diete fara sport, tonusul muscular are mult de suferit. Exercitiile zilnice de intindere pot preveni atrofierea muschilor, iar in combinatie cu o dieta echilibrata metabolismul tau va fi activ!
- Exercitiile fizice incetinesc digestia si te ajuta sa ai o senzatie de “stomac plin”, ceea ce inseamna ca nu vei simti nevoia sa mananci atat de des. De asemenea, normalizeaza nivelul glucozei din sange si nu vei simti senzatia de foame;
- Imbunatateste starea de spirit;
- Asigura o pierdere in greutate cu efecte de durata.