Saptamana 2 - Construieste-ti singura o dieta sanatoasa

Cateva cunostinte despre nutrientii de baza nu strica niciodata. Vei invata cum sa-i obtii cu ajutorul unei diete echilibrate si care sunt rolurile pe care le detin in organism. Stabilirea propriilor nevoi de calorii si nutrienti, analizarea dietei adoptate si construirea unui plan de masa sanatos si sarac in calorii sunt cateva dintre obiectivele acestei saptamani.
Nutrientii de baza

Organismul nostru primeste 6 nutrienti de baza in urma consumului de alimente corespunzatoare. Este vorba despre carbohidrati, proteine, grasimi, vitamine, minerale si apa. Incearca sa mentii un echilibru intre acesti nutrienti cand vei adopta un program pentru slabit.

Motto-ul tau trebuie sa fie intotdeauna : Slabeste sanatos !

Carbohidratii, proteinele si grasimile contin cele mai multe calorii, iar vitaminele, mineralele si apa nu contin calorii deloc.
  • Grasimile : 9 calorii/per gram
  • Alcoolul : 7 calorii/per gram
  • Proteinele: 4 calorii/per gram
  • Carbohidratii: 4 calorii/per gram.


Carbohidratii

Rolul carbohidratilor: “benzina organismului”  - carbohidratii rezultati in urma consumului alimentar sunt transformati, in cele din urma, in glucoza. Aceasta este principalul furnizor de energie in toate activitatile tale. Fie ca ridici un deget sau alergi kilometri intregi, corpul tau foloseste glucoza din sange pentru a-ti asigura energia necesara pe tot parcursul activitatii.

Sursele de carbohidrati : cantitatea cea mai mare de carbohidrati provine din surse vegetale. Alte surse sunt : painea, cerealele, fructele, cruditatile. Cateva produse animaliere precum laptele si alte produse lactate contin o cantitate importanta de carbohidrati.

Tipuri de carbohidrati - exista trei mari tipuri de carbohidrati:
  • Zaharurile simple sau carbohidratii simpli se intalnesc in fructe, lapte si in zaharul obisnuit. Este indicata evitarea consumului excesiv de zahar rafinat, deoarece acesta este sarac in fibre, vitamine si minerale si poate fi principala cauza a aparitiei numeroaselor boli de dentitie;
  • Carbohidratii complecsi se gasesc in cerealele integrale si legumele radacinoase (pastarnac, cartofi, patrunjel). Acesti carbohidrati sunt esentiali pentru sanatatea organismului.
    Se recomanda consumarea carbohidratilor nerafinati (painea integrala, orezul brun) datorita continutului ridicat de fibre alimentare esentiale si vitamina B. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca 50-70% din aportul zilnic de energie sa provina din carbohidratii complecsi;
  • Fibrele alimentare constituie partea nedigerabila a carbohidratilor. Le intalnim in cerealele integrale, fructe (proaspete sau uscate) si in legume. Acestea pot preveni numeroase probleme digestive si protejeaza impotriva cancerului de colon.

Cum poti include carbohidratii in dieta ta ?

Multi nutritionisti considera ca aproximativ 50-60% din caloriile zilnice provin din carbohidrati. Poti obtine cu usurinta o cantitate anume de carbohidrati pentru ca majoritatea alimentelor constituie importante surse de carbohidrati. Cu toate acestea, nu toate tipurile de carbohidrati au si o valoare nutritionala. Asadar fii selectiva in privinta tipului de carbohidrati pe care-i incluzi in dieta ta.

Alege urmatoarele alimente care contin carbohidratii buni pentru organism, adica asigura necesarul de nutienti de baza : fructele, legumele, grane bogate in fibre (faina de ovaz, orezul brun, pastele din faina integrala de grau, cerealele integrale si alte produse din faina integrala de grau), produse lactate cu continut redus sau deloc de grasime.

Fereste-te de urmatoarele alimente, deoarece carbohidratii rezultati in urma consumului acestor alimente nu asigura necesarul de nutrienti de baza : zaharul rafinat, deserturile, dulciurile, sucurile acidulate, painea alba, orezul alb si pastele din faina rafinata.


Grasimile

Rolul grasimilor - de vreme ce „grasime” a devenit un cuvant urat de toata lumea, majoritatea oamenilor nu realizeaza importanta cruciala a grasimilor pentru supravietuirea organismului nostru. Care sunt rolurile indeplinite de grasime ?
  • absoarbe vitamina A, D, E si K ;
  • sintetizeaza in corp hormonii vitali ;
  • asigura sanatatea pielii ;
  • formeaza bariere protectoare, izoland organele noastre vitale.

Sursele de grasimi - principalele surse sunt produsele vegetale si animaliere.
De asemenea, uleiul, untul, margarina, smantana, sosurile, carnea, branza, alunele, nuca de cocos, uleiul de masline si avocado constituie furnizori importanti de grasime.

Tipuri de grasimi
  • Saturate (grasimile animale) care consumate in exces pot conduce la cresterea nivelului de colesterol, expunand organismul la boli de inima;
  • Nesaturate (grasimile vegetale: mono-nesaturate si poli-nesaturate). Se recomanda folosirea celor mono-nesaturate (uleiul de masline, arahide), deoarece cele poli-nesaturate (uleiul de floarea-soarelui) devin instabile la temperaturi ridicate.

Cum poti include grasimile in dieta ta ?

La fel ca in cazul carbohidratilor, exista grasimi care trebuie consumate si grasimi care trebuie ocolite. Straduieste-te sa incluzi in dieta ta sursele de grasimi mono-nesaturate si poli-nesaturate si redu cat poti consumul alimentelor bogate in grasimi saturate. 30% din caloriile zilnice trebuie sa fie obtinute din grasimi, si mai ales din cele nesaturate.


Proteinele

Rolul proteinelor - sunt vitale pentru organism si pot produce glucoza, in cazul in care cantitatea de carbohidrati nu este suficienta. Aceeasi situatie se intampla si cu acizii grasi. Cu toate acestea, nici grasimile si nici carbohidratii nu pot produce proteine, doarece aceste contin pe langa carbon, hidrogen si oxigen (elementele carbohidratilor si ale grasimilor) si nitrogen. Acesta asigura legaturile dintre tesuturi, intarirea musculaturii (daca este lucrata) si a imunitatii si regleaza hormonii corpului.

Sursele de proteine - alege produsele vegetale si animaliere cu continut ridicat de proteine, cum ar fi : carnea, pestele, fructele de mare, tofu si produsele din soia, semintele si alunele.

Tipuri de proteine - proteinele sunt compuse din aminoacizi. Exista 20 de tipuri de aminoacizi, dintre care doar 11 pot fi produsi de catre organism si poarta numele de aminoacizi neesentiali.
Restul de 9 aminoacizi, numiti esentiali, nu pot fi produsi de organismul nostru si trebuie obtinuti din alimente. Astfel ca exista proteine complete si incomplete, in functie de cantitatea de aminoacizi esentiali :
  • Proteinele complete contin cei 9 aminoacizi esentiali si pot fi asigurate prin consumul de : carne, fructe de mare, branza, produse lactate. O alta categorie de proteine complete provenite din plante sunt proteine din soia ;
  • Proteinele incomplete nu contin toti cei 9 aminoacizi esentiali. Alimentele furnizoare de proteine incomplete sunt : fasolea, alunele si legumele bogate in amidon., iar combinate vor asigura cei 9 aminoacizi esentiali.


Cum poti include proteinele in dieta ta ?

Cererile organismului nostru de proteine sunt destul de modeste, insa este suficient pentru o buna lui functionare. O cantitate mai mare de proteine poate conduce la pierderi de calciu si poate stresa rinichii. Asadar, este foarte usor de asigurat necesarul zilnic de proteine, iar deficientele sunt destul de rar intalnite in zilele noastre. Insa, la fel ca in cazul grasimilor si a carbohidratilor, exista surse mai bune si mai rele de proteine. Include mai multe proteine obtinute din plante si elimina sursele cu continut mare de grasimi, cum ar fi carnea rosie si branzeturile.


Componentele unei diete sanatoase si echilibrate

  • Vitamine si minerale - exista 13 vitamine si 22 de minerale care sunt esentiale pentru santatea organismului tau. Lipsa vitaminelor si mineralelor pe o perioada indelungata poate conduce la dezvoltarea a numeroase boli. De exemplu, deficienta de vitamina C cauzeaza scorbutul;
  • Apa - ai putea supravietui luni intregi fara nutrientii de baza, dar fara apa nu vei putea rezista mai mult de cateva zile. Este recomandat consumul a 8 pahare de apa pe zi pe langa cel de cafea, ceai si sucuri. Pentru a fi sigura ca esti bine hidratata, urina trebuie sa fie limpede si de culoare galben deschis;
  • Fibrele - o dieta bogata in fibre te va proteja de bolile de inima, diabet si anumite tipuri de cancer.

Cateva sugestii pentru a urma o dieta echilibrata
1.
Mananca cel putin 6 portii produse din grane in fiecare zi, de preferabil facute din faina integrala ;
2. Mananca cel putin 5 portii de fructe si legume in fiecare zi ;
3. Incearca sa consumi cel putin 2 portii de alimente furnizoare de proteine in fiecare zi ;
4. Consuma cel putin 2 portii de produse lactate (preferabil cu un continut scazut sau deloc de grasime) in fiecare zi ;
5. Limiteaza consumul de grasimi saturate ;
6. Limiteaza consumul de dulciuri, produse de patiserie ;
7. Adauga in dieta ta alimente cu continut ridicat de fibre. Straduieste-te sa asiguri cate 20-35 de grame pe zi ;
8. Bea cel putin 8 pahare de apa pe zi.


Stabileste-ti necesarul de calorii

Cu toate ca nu este necesar sa calculezi fiecare calorie in parte pentru a pierde in greutate, este indicat sa ai o idee despre numarul caloriilor arse in fiecare zi. Trebuie sa arzi cu 3500 de calorii mai mult decat are nevoie corpul tau pentru a pierde un kilogram. De exemplu, daca organismul tau cere 2200 de calorii zilnic pentru a-si mentine greutatea, vei putea alege sa consumi 1700 de calorii zilnic si vei pierde un kilogram intr-o saptamana. Niciodata sa nu slabesti mai mult de 2 kilograme pe saptamana !

 

 

Comentarii (27)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cornel pe 21 Mai 2009, 20:40
    3500 kcal

    3500 de kcal arse pt a scadea un kg? Eu zic ca sunt 7000 kcal pt a pierde un kg. Vedeti poate va crede vre'un naiv. Offf

    0
    0

  • simona pe 19 Mar 2008, 13:04
    Merita citit

    Este foarte adevarat dar niciodata nu putem respecta aceste reguli de baza mereu apar la tot pasul tentatii.

    0
    0

  • radu pe 4 Feb 2008, 21:50

    Pai da, 500 de calorii zilnic* 7 zile = 3500 de calorii ;)

    0
    0

  • Claudia pe 16 Ian 2008, 11:33

    Fetele durerii, 2200 - 1700 = 500 (de calorii), nu 3500 !!!

    0
    0

  • roxana pe 4 Ian 2008, 18:45
    vreau sa slbesc

    vreau sa slabesc dar nu stiu cum.

    0
    0

  • szidonia23@freemail.hu pe 1 Ian 2008, 14:45
    Intrebare

    As avea si eu o rugaminte, ar putea cineva sa imi faca si mie un program de dieta, adica, ce ar trebui sa mananc pentru ca eu nu reusesc. Am incercat mai multe diete dar nu mi-a dat niciun rezultat. As avea nevoie mai exact numai de o lista de ce ar trebui sa mananc intr-o saptamana. Va multumesc foarte mult.

    0
    0

  • dorotea pe 7 Iun 2007, 13:10
    07.06.2007

    sunt disperata , reusesc sa slabesc cate 2 kg cu orice dieta apoi pun la loc. Nu reusesc sa slabesc vreo 10-12 kg sub nici o forma. Problema este ca nu coboara cantarul sub greutatea de "blocaj" , pur si simplu refuza sa slabeasca organismul,cu toate ca fac si miscare si am grija la ce alimente consum. Multumesc pentru informatiile din acest articol voi incerca sa tin cont si de aceste sfaturi.

    0
    0

  • tony_fabiano22 pe 2 Mar 2007, 08:42

    eu am eliminat de un asn tot ce e rau dar degeaba si fac de 2 ori pe saptamina steper si zilnic plimbarii de cate 2 ore am ajuns sa cred ca asta mi e soarta nu folosesc zahar nu piione alba sau deloc totul ca la carte degeaba stau pe loc am slabit 10 k g si am stationat de 8 luni ajutor

    0
    0

  • TIMOFTE ANDRA-CRISTINA pe 5 Ian 2007, 15:48
    RECOMANDATI-MI CEVA SA SLABESC

    MA REFER LA CREME,CEAIURI,PASTILE SI DIETE DAR SA-SI FACA EFECTUL,pUTE-TI SA-MI DATI O DIETA CARE SA DEA REZULTATE IN 2 SAPTAMANI.MULTUMESC

    0
    0

  • Florina pe 31 Aug 2006, 01:40
    Un articol de .....

    Este foarte interesant cum multi dintre noi mancam fara a stii ce inghitim,daca ne face sau nu rau,consider ca fiecare din noi ar trebui sa stie aceste notiuni,eu una recunosc ca nu le-am stiut pana azi si ca ar trebui sa imi fie rusine,dar cel putin stiu ca de azi incolo nu va mai trebui sa caut deoarece am gasit pe acest site tot ce imi trebuie adus la cunostiinta...si imi pare rau pentru cei care nu-i intereseaza propia-i persoana fiind atat de nepasatori cu propiul lor corp,aici nu e vorba de slabit cum zic toti ci pur si simplu cu un stil de viata cu care ar fi trebuit sa fim obisnuiti inca din copilarie,dar caruia nimeni nu i-a dat importanta....si se mai intreaba multi dintre noi de ce sunt bolnavi sau supraponderali sau alte cazuri mai grave ...va multumesc ca incercati sa ii invatati si pe altii ceea ce ar fi trebuit sa stie.

    0
    0

  • raluca pe 6 Iul 2006, 14:43
    exelent articol

    d mult caut ceva kre sa-mi spuna exact cum sa slabesc sanatos!acum am aflat tot c veam nevoie sa stiu!va multumesc!si FELICITARI!!!

    0
    0

  • Ana Maria pe 6 Iul 2006, 02:49
    FELICITARI!

    In sfarsit am gasit toate informatiile necesare ca sa ma pot mobiliza sa slabesc. Parca am fost in vizita la un nutritionist. Felicitari inca o data pentru un articol atat de bine structurat si cu informatii atat utile si interesante.

    0
    0

  • AMY pe 8 Iun 2006, 15:43
    SUPER

    Foarte multe informatii utile,site-ul este extrem de interesant si merita atentia cititorilor!BRAVO!

    0
    0

  • STOIAN AURELIA pe 5 Apr 2006, 14:51

    EXCELENT SITE CU REZULTATE DE DURATA SI O SANATATE LA SUPERLATIV FELICITARI !

    0
    0

  • Alina pe 29 Mar 2006, 15:14

    Salut, nu pot sa spun ca sunt o adevarata fana a acestui site, dar sper ca voi deveni. Voi vedea mai tirziu rezultatul.

    0
    0

  • Diana pe 28 Feb 2006, 21:55

    Salut,sunt o fana a acestui site, am o parere foarte buna despre retetele pe care le propuneti am incercat si mi-a reusit,este un sfat bun pentru toate fetele, va urez succes

    0
    0

  • ADRYANACREANGA pe 12 Feb 2006, 13:30
    SANATATE

    cit are o portie? de cite calorii are nevoie organismul meu ca sa stiu cite trebuie sa reduc? in rest este OK

    0
    0

  • sony pe 19 Ian 2006, 17:48
    sanatate

    informatiile sunt bune ,si mai asteptam sa mai veniti si cu alte informati pe aceasta tema.

    0
    0

  • klaus pe 19 Ian 2006, 17:48
    sanatate

    Super bune aceste informatii,asa invatam si noi cum sa ne hranim mai sanatos, in plus sa scapam de cosmarul multora dintre noi, kilogramele in plus.Asteptam noutati in legatura cu acest subiect

    0
    0

  • vleria pe 19 Ian 2006, 17:48
    sanatate

    Informatiile sunt excelente,tocmai din care ne dorim.Asteptam multe alte informatii.

    0
    0

  • ank pe 19 Ian 2006, 17:48
    sanatate

    articolul e foarte bun si are multe informatii utile ! chiar si pentru cei care erau deja familiarizati cu aceste cunostinte sunt sigura k au gasit ceva util...asteptam alte articole la fel de interesante!!

    0
    0

  • Rodica pe 19 Ian 2006, 17:48
    sanatate

    De fapt doresc o precizare: ce se intelege, sub aspectul cantitativ, prin portie? Daca o portie inseamna o masa sau o gustare, am impresia ca toata ziua ne-ar fi ocupata doar cu pregatirea si ingurgitarea hranei. Mersi!

    0
    0

  • Maria pe 19 Ian 2006, 17:48
    sanatate

    articolul este foarte f.f.bun. Tineti-o tot asa. Va multumesc ca existati

    0
    0

  • camelia pe 19 Ian 2006, 17:48
    sanatate

    articolul mi se pare foarte bun; este important sa se stie cum putem slabi sanatos si eficient

    0
    0

  • cristina pe 19 Ian 2006, 17:48
    sanatate

    ma intereseaza foarte mult cum poti slabi sanatos. eu am 1.69 si 65 de kg. Nu reusesc deloc sa dau jos 7 kg. si toate sunt adunate mai mult la burta si solduri. ce sfat imi dati?

    0
    0

  • deedee_R pe 19 Ian 2006, 17:48
    santate

    este f.interesant...si cred ca da si rezultate...

    0
    0

  • freaky pe 19 Ian 2006, 17:48
    sanatate

    Si cum poti afla de cate calorii are nevoie organismul tau zilnic? E usor de zis 2200...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod