De Sărbători suntem tentaţi să mănâcăm fără măsură, însă tocmai aceasta este principala greşeală pe care trebuie să o evităm. Descoperă cum să mănânci din toate, dar fără să te îngraşi mult!
Diversitatea bucatelor pe care le preparăm de Paşte este pe cât de tentantă, pe atât de nesănătoasă dacă este să ne gândim că le combinăm pe toate în trei zile de sărbătoare. Deşi am fost obişnuiţi cu preparate grele şi combinaţii care îngreunează foarte mult digestia, trebuie să ştii că poţi să îţi faci poftele dacă vei învăţa câteva trucuri care au grijă de silueta şi sănătatea ta.
Un prim lucru de care trebuie să ţii cont este acela că nu trebuie să exagerezi cu mâncatul, ci să ai mesele principale la orele la care te-ai obişnuit.
Iată cât de simplu poţi să mănânci ce-ţi doreşte inima, dar fără să te îngraşi de Paşte:
1. Prepară un meniu de Paşte lejer, dar cu bucate alese
Gândeşte-te la un aperitiv, un preparat din carne, o garnitură, o ciorbă şi un desert care să fie cât mai hrănitoare, dar fără să aibă o cantitate exagerată de grăsimi, sare şi zahăr. Nu te complica degeaba cu o sumedenie de reţete, ci alege preparate cât mai simple şi încearcă să eviţi aperitivele/carnea care necesită prăjirea în ulei (chiftele, şniţele, bulete de caşcaval, etc). Optează în schimb pentru prepararea acestora la cuptor sau la grill, fără ulei. Dacă vrei să faci drob de miel este de preferat să pui multă verdeţuri în el pentru a-l face mai uşor de digerat.
2. Respectă orele meselor principale
Nu sări peste orele de masă, ci păstrează-le aşa cum erai obişnuită. Chiar dacă în dimineţile de vacanţă te vei trezi mai târziu, încearcă să mănânci ceva lejer, astfel încât să nu ţi s efacă foarte foame până la masa de prânz. Însă, dacă te trezeşti foarte târziu este de preferat să bei un ceai verde sau un pahar cu apă călduţă şi lămâie, astfel încât să nu te încarci dacă mai este o oră până la masa de prânz.
3. Consumă desertul la 1-2 ore după masa de prânz
După masa de prânz poţi să consumi un ceai din plante medicinale neîndulcit, însă nicidecum desert sau fructe. Este recomandat ca între masa de prânz şi desert/fructe să existe un interval de 1-2 ore. Singurele fructe care sunt recomandate după masă sunt ananasul proaspăt şi kiwi, deoarece conţin enzime care uşurează digestia.
4. Nu uita de ceaiurile care stimulează metabolismul
Ceaiul de muşeţel, mentă, păpădie, ghimbir sunt cele mai utile după o masă mai încărcată. Un alt ceai ajutător este cel verde, care favorizează digestia şi arderea grăsimilor. Este de preferat să consumi aceste ceaiuri neîndulcite, ci doar cu o felie de lămâie.
5. Mare atenţie la combinaţiile alimentare pe care le faci!
Încearcă să consumi pâine (din făină integrală) doar la micul dejun, deoarece dacă nu ai preparate cu un conţinut ridicat de grăsimi nu ai nevoie de pâine. Mai bine, mănâncă cu 3-4 linguri mai multă mâncare decât să te umfli cu pâine. Carnea este de preferat să o combini cu o garnitură de legume sote sau o salată de crudităţi. Aperitivele pe care le-ai pregătit ar fi bine să le consumi la micul dejun pentru a nu te încărca la masa de prânz.
6. Calitatea contează, nu cantitatea
Dacă mănânci o farfurie de ciorbă şi o friptură cu legume simple nu vei avea acea senzaţie enervantă de prea plin şi nici nu vei fi total lipsită de energie. Încearcă să consumi alimentele pentru valoarea lor nutriţională, nicidecum de poftă şi exagerând cu cantităţile.
Comentarii (1)
Romani! Mai terminati cu atata mancare! Ce tot le combinati ca sa nu va ingrasati...m-apuca rasul. Asata a ajuns stressul nostru mai ales de Sarbatori, cum sa mancam, cat mai mult sa nu plesnim de tot. Vai de natia asta de mancai nesatului, obezi si nespalati
Posteaza comentariu