Iarna aceasta, aproape 120 de milioane de virusi ai anotimpului rece ne pot afecta ritmul zilnic de activitate, provocand uneori nenumarate zile de concediu medical si rupturi de la viata sociala. Fiecare are propriul sau remediu impotriva racelii, dar care functioneaza cu adevarat?
Sunt medicamentele cea mai buna alegere sau vechile povesti ale mamei despre mancatul portocalelor si al supei fierbinti au un oarecare suport stiintific?
Iata cateva remedii pentru vindecarea rapida a racelilor:
1. Usturoiul
Usturoiul constituie unul din cele mai recomandate remedii, iar cercetarile stiintifice vin sa sustina acest mit. Un studiu facut recent de catre "Garlic Information Centre" din East Sussex a demonstrat ca un ingredient continut de usturoi si care poate lupta impotriva virusilor poate ajuta la reducerea simptomelor unei raceli, grabeste perioada de vindecare si chiar poate anula sansele de contaminare cu un alt virus. Studiul a aratat ca persoanele care s-au oferit voluntar sa consume usturoi, au suferit mai putin din cauza frigului si le-a luat mai putin timp pentru refacere decat persoanele care au consumat un alt supliment.
Ingredientul terapeutic continut de usturoi este alicinul, care se produce atunci cand usturoiul este rupt. Alicinul incurajeaza globulele albe din sange sa se reproduca, ceea ce va creste sistemul de aparare al organismului. Din pacate, alicinul se distruge atunci cand usturoiul este gatit, asa ca expertii recomanda sa se consume cel putin o jumatate de catel de usturoi crud pentru a obtine maxime beneficii. Daca nu-l poti suporta, exista in farmacii tablete cu usuroi.
2. Echinacea
Cel mai recent remediu este echinacea (eckin-a-sher), o floare salbatica provenita din America de Nord. Se spune ca indienii americani foloseau aceasta planta pentru o intreaga serie de boli, de la frisoane pana la muscaturile de sarpe.
Se crede ca echinacea ne influenteaza sistemul imunitar. Aceasta planta ajuta la cresterea numarului de globule albe din sange care lupta impotriva germenilor si stopeaza raspandirea virusilor. De asemenea, ea mai poate creste productia de interferon, o proteina care previne reproducerea virusilor in celule, omorand infectia.
Parerile oamenilor de stiinta sunt impartite in ceea ce priveste modul de functionare al echinaceei. Argumentele pro si contra se afla la egalitate. Cert este ca in medicina naturista, echinacea constituie un remediu important. Tinctura de echinacea se afla atat in magazinele cu alimente sanatoase, cat si in farmacii. Cei care sufera de raceala trebuie sa ia trei sau patru picaturi dizolvate in apa la fiecare doua ore la inceputul simptomelor si apoi de trei sau patru ori pe zi timp de doua saptamani.
3. Supa de pui
Porecla supei de pui - penicilina evreieasca - a aparut de-a lungul mai multor generatii in comunitatile de evrei deoarece aceasta era vazuta drept tratament pentru toate tipurile obisnuite de raceala. S-ar putea sa existe totusi si o baza stiintifica in spatele acestui mit.
O bautura fierbinte si gustoasa cum este supa de pui ne face sa producem mai multa saliva, ceea ce inseamna ca eliminam si mai mult mucus. Acesta lupta impotriva bacteriilor si virusilor deoarece mucusul este sistemul natural de aparare al organismului nostru.
Supa de pui in sine poate constitui un remediu, dar daca i se adauga si usturoi, efectele vor fi mult mai mari datorita combinatiei dintre cele doua tratamente impotriva racelii. O bautura fierbinte cu miere si lamaie ne poate ajuta sa producem mai multa saliva in timp ce mierea si lamaia pot ajuta la calmarea tusei.
4. Vitamina C
Inca de la primul semn al racelii, multi dintre noi se grabesc sa bea suc de portocale sau de mandarine. In ce fel reuseste aceasta vitamina sa ne scape de vorbitul nazal?
Vitamina C actioneaza ca un antioxidant, descoperind radicalii liberi din organism si distrugandu-i. Radicalii liberi sunt particule pe care le poti lua din atmosfera sau din fumul de tigara, ceea ce poate provoca mari schimbari moleculare in organism. Acestea pot accelera procesul de imbatranire sau chiar pot provoca grave probleme medicale.
De asemenea, vitamina C iti poate prelungi viata. Un studiu efectuat de Universitatea din Cambridge pe un esantion de 20 de mii de persoane, a demonstrat faptul ca toti cei care au consumat vitamina C in cantitati insemnate sunt mai putin predispusi la bolile de inima sau cancer.
Expertii in medicina alternativa recomanda consumul de 1,5 pana la 4 grame de vitamina C inca de la primele semne ale racelii. Daca vei astepta chiar si numai 12 ore, virusii vor avea suficient timp sa se raspandeasca in tot organismul.
Despre alte remedii impotriva racelii, printre care si eficienta actului sexual in astfel de probleme, vom discuta saptamana viitoare.
Posteaza comentariu