Psihicul si alimentatia

Atunci cand atitudinea si comportamentul normal in raport cu alimentele, greutatea si imaginea corporala se altereaza, se pot dezvolta si instala tulburarile de alimentatie. Aceste anomalii pot afecta persoane de orice rasa, sex, nivel socio-economic sau de inteligenta. Statistic, tulburarile de alimentatie sunt mai raspandite la populatia alba, in special fiind afectate femeile din clasele de mijloc si superioara, cu varste intre 13 si 30 de ani. Debutul apare de obicei in timpul liceului si afecteaza 5-10% dintre eleve.

Exista o serie de factori care influenteaza dezvoltarea tulburarilor de alimentatie. Perceptia corpului ideal feminin cat mai suplu, iar a idealului masculin cat mai conturat muscular, le determina pe anumite persoane sa-si stabileasca teluri nerealiste si sa faca eforturi anormale pentru a-si schimba structura corporala. De fapt aceste persoane se identifica cu forma corpului lor si dau atentie deosebit de mare dietelor drastice, cantaritului de mai multe ori pe zi si informatiilor de orice natura care privesc scaderea in greutate. Cu toate ca nu poate fi identificat un singur factor care sa constituie cauza tulburarilor de alimentatie, specialistii sunt de acord ca de cele mai multe ori aceste afectiuni se instaleaza dupa urmarea unor diete foarte restrictive in mod repetat.

In ultimii 10 ani, numarul persoanelor diagnosticate cu astfel de tulburari a crescut continuu. Informarea populatiei prin materiale explicative referitoare la aceste tulburari, precum si intelegerea cauzelor si efectelor acestora, reprezinta primul pas in combaterea acestor afectiuni.

Anorexia

Este o tulburare alimentara care se manifesta printr-o frica irationala fata de cresterea greutatii corporale, printr-o dorinta exagerata de a deveni din ce in ce mai slab, precum si printr-o apreciere eronata a propriei forme corporale. Aceste trasaturi psihologice duc la pierderi drastice in greutate si la un refuz permanent de a mentine o greutate sanatoasa in raport cu varsta si inaltimea. Viata acestor persoane este condusa practic de calorii, grame de grasime sau controlul permanent al greutatii, iar incercarea celorlalti de a le ajuta este ignorata, refuzata sau privita cu repros.

Bulimia nervoasa

Este o tulburare de alimentatie caracteristica persoanelor normoponderale, care au accese de alimentatie compulsiva. Aceste persoane consuma necontrolat cantitati foarte mari de alimente intr-o perioada foarte scurta de timp si apoi incearca sa neutralizeze acel aport caloric prin actiuni de eliminare fortata. Aceste comportamente includ: vomatul provocat, administrarea de laxative sau diuretice, infometarea sau efortul fizic exagerat. Persoanele bulimice simt ca nu se pot opri din mancat si nici nu pot controla ce si cat mananca.

Alimentatia compulsiva

Este o tulburare de alimentatie care nu a fost recunoscuta de lumea medicala ca o problema separata si distincta de bulimie pana in 1997. Este similara bulimiei, in sensul ca persoanele cu aceasta tulburare consuma cantitati mari de alimente, in mod necontrolat, pe o perioada scurta de timp, doar ca nu au tendinta de a scapa de excesul caloric ingerat prin metodele mai sus amintite si deci, aceste persoane sunt supraponderale. Statistic s-a demonstrat ca 40-50% dintre obezi sufera de alimentatie compulsiva.

Vestea buna este ca toate aceste tulburari pot fi tratate atata timp cat persoana in cauza, nutritionistul si psihologul vor comunica eficient si formeaza o adevarata echipa.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod