Postul Paştelui sau Postul Mare este cel mai lung post din calendarul creștin-ortodox și durează șapte săptămâni, până pe data de 30 aprilie. Dacă ţi-ai propus să ţii acest post este important să-ţi contruieşti un meniu alimentar sănătos, încercând să variezi alimentele, astfel încât să nu te îngraşi.
Unele alimente pe care suntem tentaţi să le consumăm în zilele de post au un aport caloric foarte ridicat, în special atunci când le consumăm în cantităţi mult prea mari şi zilnic.
1. Pâinea albă
Când nu consumi lactate, ouă şi carne, următorul aliment care este extrem de săţios şi pe care ai voie să-l consumi în zilele de post este pâinea. Riscul de a consuma cu aproape orice este unul foarte mare, în special dacă te numeri printre persoanele care iubesc pâinea. Dacă vei avea o alimentaţie echilibrată şi diversificată nu vei avea tendinţa de a consuma o cantitate exagerată de pâine pentru a-ţi potoli foamea! Limitează-te la 2-3 felii de pâine pe zi, de preferat făcută din făină integrală!
2. Cartofi prăjiţi
Un alt alimente preferat de românii care ţin post sunt cartofii, în special atunci când aceştia sunt prăjiţi. Ei sunt de post dacă îi prăjeşti în ulei simplu şi sunt săţioşi, însă nu este recomandat să-i consumi zilnic, deoarece au un aport caloric foarte ridicat. În schimb, poţi să-i prepari şi la cuptor pentru a evita prăjelile sau să-i consumi natur, în cantităţi mici, cu multe verdeţuri şi salate de crudităţi.
Posteaza comentariu