Exercitiile sunt foarte bune pentru organismul tau, dar oare stii care exercitii sunt bune si pentru mintea ta? Cercetarile au aratat ca un program regulat de exercitii poate imbunatati activitatea mentala si emotionala.
Acestea iti pot imbunatati starea generala, iti sprijina parerea buna despre tine si iti dau incredere pentru a rezolva toate problemele prin care treci. Unele studii au sugerat ca exercitiile intensifica activitatea creierului.
Atunci cand desfasori o activitate fizica, organismul tau elibereaza o substanta numita endorfina. Aceasta este cea care omoara durerile si reduce stresul. Diminueaza anxietatea si depresia, producand o senzatie de stare de bine. Doar un singur exercitiu poate elibera un alt depozit de substante naturale antidepresive din cabinetul medical al organismului tau, cum ar fi dopamina, serotonina si norepinefrina.
Studiile au aratat ca un antrenament serios de exercitii fizice intense este foarte eficient in reducerea sentimentelor de depresie, tensiune, manie si confuzie. Intre timp, alte studii efectuate in aceasta privinta au aratat ca miscarile bruste ale unui exercitiu mai lejer iti pot imbunatati atitudinea cu care privesti viata si te fac mai putin anxios(oasa). Chiar daca faci o plimbare vioaie de doar zece minute, poti face si cateva sarituri scurte sau o plimbare cu bicicleta in jurul blocului, vei simti cu siguranta beneficiile atat fizice cat si emotionale.
Stresul cronic elibereaza un numar variat de substante si hormoni in organismul tau care cresc presiunea sangelui, iti slabesc sistemul imunitar in fata frigului si a bolilor, iti afecteaza memoria, duc la cresterea depozitelor de grasime si conduc la depresie. Activitatea fizica regulata s-a dovedit a fi un adevarat inamic al stresului si o arma extraordinara impotriva efectelor epuizante. O serie de substante si hormoni benefici care se produc in timpul exercitiilor constituie un important arsenal care poate apara organismul de substantele nocive create de stres. Cercetatorii canadieni au descoperit ca persoanele deprimate au de suferit mai putin din cauza depresiei dupa ce isi fac un program de exercitii de cel putin 20 de minute, de trei ori pe saptamana, timp de cinci saptamani. In unele cazuri, beneficiile unui astfel de program se resimt aproape un an intreg. Oricum este important de stiut ca in cazurile grave de depresie trebuie cerut ajutorul medicului si este necesar amestecul unor tratamente.
Intr-un alt studiu, o echipa de cercetatori australieni a comparat persoanele care practica tehnici de relaxare progresiva cu un grup de persoane care urmeaza un program de gimnastica aerobica timp de 30 de minute, de trei ori pe saptamana. Acestia din urma au fost cei la care s-a observat o presiune scazuta a sangelui si care au raspuns cel mai bine la perioadele acute de stres.
Felul in care ne simtim ne afecteaza in mod direct felul in care ne folosim organismul si chiar felul in care aratam. Sentimentele de pesimism sau de neincredere ne pot provoca organismul sa faca efortul de a se auto-proteja. Ca rezultat, simtim cum ne trec fiorii pe sira spinarii iar respiratia devine aproape inexistenta. Ne limitam organismul la miscari cat mai mici iar muschii si articulatiile se intepenesc si se slabesc. Inevitabil moralul nostru devine din ce in ce mai scazut iar parerea despre propria persoana devine din ce in ce mai proasta.
Adesea este necesar sa incepem un nou program de exercitii fizice care sa ne imbunatateasca sentimentul de incredere in propriile calitati. Cu cat vei progresa in acest antrenament, cu atat iti vei da seama ca increderea incepe sa creasca. Alege activitati fizice prin care sa iti fortezi limitele. Acestea te vor ajuta sa pastrezi o tinuta dreapta a organismului, sa te simti mai bine si sa privesti lumea cu mai mult optimism.
Yoga contine anumite tehnici de respiratie care te ajuta sa-ti construiesti increderea si parerea buna despre tine. Acestea iti pot fortifica picioarele, articulatiile si te fac sa te simti maret(a) si sigur(a). Aceste posturi creeaza o buna pozitionare a coloanei vertebrale care te ajuta sa stai drept(a), imbunatatindu-ti o serie de miscari. Ele iti deschid pieptul pentru o respiratie adanca si regulata care iti poate calma nervii si mintea.
Ca multe alte activitati ale timpului liber cum ar fi meditatia sau hobby-ul tau preferat, exercitiile ofera mintii tale timpul liber departe de gandurile de zi cu zi, departe de griji si responsabilitati. Toate acestea pentru a te reintoarce la viata ta activa invigorat(a), improspatat(a) si poate chiar cu o minte mai ascutita.
Prin imbunatatirea circulatiei sangelui si alimentarea cu oxigen si nutrienti catre creier, s-ar putea ca exercitiile aerobice sa te ajute sa gandesti mai bine. Pastrarea unei anumite greutati corporale si gimnastica aerobica iti pot aduce beneficii suplimentare. Acestea iti pot imbunatati calitatea si durata somnului. Un somn bun peste noapte te poate face sa te simti mai putin obosit(a) si mai capabil(a) de a face fata activitatilor tale zilnice.
Multe studii si cercetari continua sa fie facute privind efectele emotionale provocate de activitatea fizica. Un studiu recent a aratat ca un grup de voluntari care si-au petrecut 30 de minute de activitate fizica de rutina au ajuns sa scada nivelul de anxietate cu 25% si s-au demonstrat schimbari pozitive in ceea ce priveste activitatea lor mentala.
O plimbare vioaie, un sprint scurt sau chiar cateva sarituri facute pe parcursul zilei te pot ajuta sa lupti impotriva stresului si sa-ti imbunatatesti atitudinea fata de viata. Exercitiile fizice regulate produc diverse substante benefice care te ajuta sa te simti in forma din punct de vedere fizic, mental si emotional. Gaseste-ti o activitate fizica de care sa te bucuri si adauga o doza de sanatate vietii tale de zi cu zi. Ramai in forma si fii fericit(a)!