Oboseala permanenta

Cu totii ne dorim un surplus de energie. Ne-am saturat de starea permanenta de oboseala! Numai dumneavoastra va puteti schimba aceasta stare. Nu mai trebuie sa va simtiti obosita. Pentru a beneficia de un maximum de energie, trebuie sa includem in dieta zilnica anumite alimente, in special cele care accelereaza metabolismul si mentin constant nivelul de energie.

Cele mai importante substante nutritive necesare in producerea de energie sunt vitaminele B complex, dar si altele cum ar fi vitamina C, magneziul, zincul, fierul, coenzima Q10 si planta unghia-gaii.


Topul alimentelor energizante

  • Seminte incoltite. Toate tipurile de seminte incoltite (seminte de legume sau cereale care au fost puse la germinat) sunt pline de energie. Ele ajuta la intarirea, revitalizarea si regenerarea organismului, deoarece contin concentratii mari de antioxidanti si intreaga paleta de minerale, proteine, enzime si fibre.
  • Cerealele elibereaza zaharul intr-un ritm lent, conferindu-va un nivel constant de energie.
    In acelasi timp, reprezinta o sursa bogata de vitamine B, necesare la functionarea splinei, bateria dumneavoastra de energie.
  • Ovazul nu este doar plin de substante nutritive, datatoare de energie, dar in acelasi timp ajuta la mentinerea constanta a nivelului de glucoza din sange, ceea ce conduce la o buna concentrare si atentie.
  • Patrunjelul este o uzina de substante nutritive. Contine cantitati mari de vitamina B12, mai multa vitamina C decat citricele si aproape toate substantele nutritive pe care le cunoastem.
  • Algele marine reprezinta cea mai importanta sursa digerabila de minerale, precum si un rezervor al vitaminelor B si C.
  • Legumele proaspete verzi (broccoli, sparanghelul, spanacul) contin intregul complex de vitamine B, magneziu si fier.

  • Piersicile au un continut ridicat de apa si un efect laxativ. Sunt foarte bune pentru alcalinizarea sangelui si pot fi folosite pentru a regla functionarea intestinelor si a imbunatati compozitia sangelui.
  • Strugurii au un continut ridicat de magneziu, element necesar in primul stadiu al procesului de transformare a energiei din glucoza.
  • Ignamele si dovleceii au un continut ridicat de minerale si vitamina C. Au un efect detoxifiant, de echilibrare a nivelului hormonilor si al zaharului din organism, asigurand o rezerva constanta de energie.
  • Pirul este un aliment bogat in substante nutritive si contine una dintre cele mai prolifice combinatii de vitamine, minerale principale si secundare.
  • Fasolea Mung asigura cantitati imense de energie.



  • Cateva remedii impotriva caderilor de energie din cursul dupa-amiezii:
  • Reduceti consumul de zahar, cofeina si produse lactate la pranz si optati pentru orez brun, legume, igname si seminte de floarea-soarelui;
  • Pentru o crestere rapida a nivelului de energie "ciuguliti" repede seminte incoltite;
  • Luati o tableta de vitamina B complex, 50 mg, la masa de pranz;
  • Beti apa fierbinte cu tinctura de unghia-gaii si Ginseng.


  • Informatiile au fost preluate din cartea "Esti ceea ce mananci: Programul care va va schimba viata", Dr Gillian McKeith, Editura Curtea Veche, Bucuresti, 2005, www.curteaveche.ro