Intoxicatia cu... apa

Astazi, din toate sursele de informatie aflam ca trebuie sa bem zilnic apa si mai ales in cantitate suficienta. Exista numeroase motive pentru care este intr-adevar important sa bem apa (echilibrare hidrica, digestie, eliminarea toxinelor, mentinerea tonusului pielii), insa in acelasi timp trebuie sa ne intrebam si ce se intampla cu organismul nostru daca depasim cantitatea de apa de care acesta are nevoie.

Se pune evident intrebarea: cata apa este necesara zilnic? Citim ca ar trebui consumate 8 pahare de apa pe zi, ceea ce ar fi echivalent cu 2 litri. Riguros vorbind, necesarul de apa zilnic depinde de inaltime, greutate, temperatura ambianta, stare de sanatate, nivel de activitate si, bineinteles, de dieta (o dieta bazata pe fructe si legume va necesita un aport mai mic de apa).
Recomandata ar fi 30-40 ml de apa per kg corp per zi. Asadar, o persoana care cantareste 70 kg, ar trebui sa consume intre 2,1 litri (in sezonul rece) si 2,8 litri (in sezonul cald) pe zi.

In general, oamenii beau mai putina apa decat are nevoie organismul, insa exista si persoane care beau apa in mod excesiv iar cosecintele unei cantitati uriare de apa in mod regulat poate avea repercusiuni grave asupra organismului. Consumul excesiv de apa poate conduce la o afectiune cunoscuta sub numele de intoxicatie cu apa sau hiponatremie, adica la diluarea ionilor de sodiu din organism. Cele mai expuse categorii de populatie la aceasta afectiune sunt, in general, bebelusii si sportivii.
Un bebelus se poate intoxica cu apa ca urmare a consumarii unui numar prea mare de biberoane cu apa, ceai sau lapte foarte diluat. Sportivii pot ajunge la hiponatremie, dupa efort urmat de transpiratie excesiva (prin care se pierd electroliti) si rehidratare cu apa plata, lipsita de saruri hidratante. Exista si adolescente care se expun la aceasta afectiune prin faptul ca urmeaza programe nutritionale foarte restrictive sau se infometeaza si beau foarte multa apa pentru a avea senzatia de satietate.

Ce se intampla de fapt atunci cand se consuma apa in exces? In primul rand, apa patrunde la nivelul celulelor, iar acestea isi vor mari volumul. Se stie faptul ca in interiorul si in exteriorul celulelor se mentine constanta o anumita compozitie a mediului respectiv.
Insa atunci cand lichidul extracelular (serul) este diluat datorita consumului mare de apa, el are tendinta de a extrage sodiul din mediul intracelular, in incercarea de a se re-echilibra. Pe masura ce apa este ingerata in continuare, concentratia sodiului extracelular scade si se ajunge la hiponatremie.

Diagnosticarea hiponatremiei se face prin simpla recoltare a unei probe de sange si masurarea nivelului sodiului din aceasta. Valorile normale sunt cuprinse intre 136 si 145 milliechivalenti per litru (mEq/L) de sange. Acest dezechilibru electrolitic se manifesta prin ritm cardiac modificat, stare de confuzie insotita de ameteli, letargie, voma, fasciculatii musculare, putandu-se ajunge chiar la coma sau deces, daca nu se iau masurile necesare.
In caz de hiponatremie usoara, aceste masuri constau in reducerea aportului de apa si prescrierea monitorizata de diuretice. In caz de hiponatremie severa, fiind o urgenta medicala, este necesara internarea in spital, unde se vor administra intravenos solutii saline perfuzabile.
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Adrian pe 25 Iun 2014, 03:37
    Sa va clarific eu....

    Deci, in primul rand, doamna lector nu cred ca este medic. In al doilea rand, voi nu cred ca ati inteles corect. Intoxicatia cu apa se refera la o stare patologica, in care este dereglat mecanismul setei si este ingerata o cantitate foarte mare de apa care nu este urmata de diureza (formarea si eliminarea de urina). Adica, avand in vedere ca mecanismul setei este dereglat, ingestia de apa este foarte mare, creste volumul sangvin si scade concentratia de Na+ in sange=>scade si Na+ in spatiul extracelular. E gresit ca Na+ din celule este scos afara pentru, ca sa se regleze concentratia, intra apa in celule, nu iese Na+. Ok,,,,si crescand volumul de sange, apa din sange trece in compartimentul extracelular si formeaza edeme cerebrale (adica creierul e prea imbibat cu apa si celulele sunt afectate), rezultand....va dati seama si voi ca un creier umflat nu e ok. Oricum, ca sa intelegeti. In mod normal, daca sunteti sanatosi, beti exact cata apa are nevoie organismul vostru, e super reglata chestia asta in organism. Chestia asta se refera la a bea apa ca prostul (adica 5 litri odata sau mai mult), ceea ce e imposibil pentru ca ti se face rau si o vomiti, iar oricum, urinezi foarte mult ca sa elimini apa. Plus ca mecanismul implica sa bagi si Na in tine, asa ca daca bei apa ca prosul, sigur iti va veni sa mananci ceva sarat dupa. In concluzie...e foarte rar sa mori din asta, trebuie sa fii exagerat de prost ca sa o faci intentionat si sa reusesti sa-ti bati propriul organism. ( Si e posibil daca bei in cateva minute foarte multa apa, dar trebuie sa fii animal sa o faci fara sa vomiti)---->Aviz amatorilor de pariuri prostesti. ;)

    1
    0

  • ANCA pe 17 Mai 2012, 16:02
    despre doamna lector

    am fost la o consultatie in nutritie si ceea ce m-a socat este ca recomanda acelasi regim mai multor persoane,de virste diferite,posibile afectiuni ,etc...in decurs de aproximativ o ora,am vazut dat acelasi regim la 8 persoane.in mod normal mergem sa cerem sfatul pentru o dieta personalizata. Doctor/negustor? acum 3 ani consultatia costa 65lei,iar ceea ce am primit de la ea,as fi putut lua de pe net

    1
    1

  • ANCA pe 17 Mai 2012, 15:48
    cita apa bem

    nu cred ca 5l de apa baute de un adult pot cauza coma ......,si nu sunt medic

    0
    4

  • Razvan2 pe 25 Dec 2011, 20:12
    ????Serios!

    Eu beau 4-5 l apa /zi de mai bine de un an!Trebuia sa fiu in coma sau decedat nu?..nu ma mira afirmatile dvs pt ca NU EXISTA FACULTATE DE NUTRITIE IN ROMANIA!!!..mergeti studiati la UCLA daca stiti ce inseamna in primul rand NU MAI AFIRMATI PROSTII .RUSINEEEE!!!

    1
    1

  • Anca pe 2 Feb 2011, 22:52
    Apa

    Chestia cu 2 litri pe zi e relativa, Ei iti spun sa bei minim 2 litri pe zi ca sa ajungi sa bei 1 sau 1,5 L.

    1
    1

  • zzz pe 22 Nov 2009, 22:58
    eee

    bei cand iti e sete cat sa te saturi.....si nu moare nimeni de zeci de mii de ani ....asa ca stai linistit marius

    0
    1

  • marius pe 3 Feb 2009, 12:33
    apa

    Acum nici nu stii ce sa mai faci : unii spun beti apa ,2 l pe zii , altii, dupa ultimele studii la care a participat si un roman spun ca este o prostie chestia asta nefiind dovezi clinice reezultate in urma studiului si ca de fapt nici nu s-a facut un studiu serios in acest sens.Deci ce sa mai credem? bem sau nu apa sau numai cand ne este sete?

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod