În timp ce mănânci o felie de pizza, niște înghețată sau chipsuri poate că te saturi, însă s-ar putea să nu te simți prea bine atunci când încerci să adormi sau chiar în dimineața următoare. Iată care sunt cele mai bune gustări nocturne potrivit nutriționiștilor!
Care sunt cele mai bune gustări nocturne
Ar trebui să mănânci un mic dejun ca un rege, un prânz ca un prinț și cina ca un vagabond. Mâncatul nocturn nu este recomandat, deoarece studiile sugerează că organismul poate procesa alimentele în diferite momente ale zilei. Dacă mănânci înainte de a te culca, corpul tău este supus unui risc mai mare de a stoca calorii ca grăsime decât să le convertească în energie. Însă este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma dacă sincronizarea meselor poate fi corelată cu creșterea în greutate.
Atunci când mănânci seara, încearcă să consumi ultimele alimente cu câteva ore înainte de culcare, pentru a-i oferi organismului suficient timp pentru a digera.
În timpul nopții, metabolismul este cel mai puțin activ, iar acesta este motivul pentru care nu ar trebui să mănânci multă mâncare seara. Cina, care ar trebui să fie cea mai ușoară dintre mesele unei zile, ar trebui consumată cu cel puțin 2-3 ore înainte de culcare, pentru a-i oferi corpului suficient timp pentru a digera. În plus, o masă copioasă exact înainte de culcare poate duce la probleme cu somnul.Iar dacă ai pofte nocturne, înseamnă că nu ai mâncat suficient în timpul zilei. Dacă observi că îți este în mod constant foame noaptea târziu, încearcă să analizezi dacă mănânci suficient în timpul zilei. Este recomandat să mănânci o masă sau o gustare la fiecare 3-5 ore.
Ar trebui să îți începi ziua cu un mic dejun bogat în fibre, proteine și calorii, să eviți să sari peste mese și să te asiguri că fiecare masă are o cantitate adecvată de calorii, carbohidrați, proteine, grăsimi și fibre. Gustările își au rolul lor, în special dacă faci mișcare sau vrei să eviți mâncatul excesiv la următoarea masă.Mănâncă dacă îți este foame, dar mai întâi asigură-te că ceea ce simți este de fapt foame. Dacă îți este foame, ar trebui să mănânci ceva, indiferent ce moment al zilei este. Uneori, dorința de a mânca noaptea târziu este corelată cu stresul sau cu alte probleme emoționale, obiceiuri sau plictiseală. Adesea, ajungem să mâncăm pe pilot automat, fără a procesa ceea ce simțim de fapt.
Ce gustări nocturne ar trebui să alegi?
Dacă simți neapărat nevoia de o gustare, încearcă să alegi carbohidrați inteligenți, grăsimi sănătoase și proteine. O gustare care te ajută să te saturi constă dintr-una sau o combinație din următoarele: proteine pentru a reduce foamea (cum ar fi 1/2 cană cu iaurt grecesc sau puțină brânză), grăsimi sănătoase (cum ar fi 1/4 cană cu nuci sau un sfert de avocado) și carbohidrați inteligenți din cereale integrale și plini de fibre (2-3 căni de popcorn).
Carbohidrații sunt o alegere bună, deoarece declanșează eliberarea de insulină, ceea ce poate ajuta triptofanul (un aminoacid care ajută la producerea melatononinei) să intre în creier și să te adoarmă. Iar combinarea carbohidraților cu proteine va ajuta la declanșarea hormonilor, suprimând astfel apetitul. Iar dacă îți dorești ceva dulce, poți mânca iaurt grecesc cu fructe sau unt de arahide cu felii de mere. De asemenea, poți apela la fistic, pentru conținutul său ridicat de fibre și proteine, sau la biscuiți cu hummus.
Posteaza comentariu