Cand IMC este peste valoarea normala
Daca IMC este peste valoarea normala, scade capacitatea de efort fizic si se poate asocia cu boli cardio-vasculare (ateroscleroza, hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemica, infarctul miocardic, diabet zaharat, tulburari endocrine si metabolice (hipotiroidism, diabet zaharat), dificultati in respiratie (inclusiv sindromul apneei in somn), boli articulare (artroze), cancer (in special cel mamar, endometrial, cancer de colon), litiaza biliara, infertilitate.
Scaderea in greutate implica tratamentul afectiunilor asociate la care se adauga un regim igienico-dietetic moderat hipocaloric, asociat in majoritatea cazurilor cu miscare prin exercitii fizice adaptate fiecarei situatii in parte.
In plus, se mai poate recomanda terapia cu medicamente pentru slabit, daca primele doua metode sunt insuficiente si daca in sase luni nu se obtine scaderea cu 10% a greutatii corporale, sau dupa sase luni IMC ramane peste 30 (inhibitori ai apetitului sau stimulatori ai centrului satietatii, hormoni tiroidieni, diuretice si laxative, care au si numeroase contraindicatii, de aceea se administreaza numai la indicatia medicului specialist).
In final, ultimile recomandate sunt procedurile chirurgicale, indicate rareori, numai persoanelor cu obezitate monstruoasa (de gradul III), daca IMC ramane la valoarea de 40 dupa sase luni de terapie prin dieta si sase luni de terapie medicamentoasa, fiind proceduri mutilante (by-pass jejuno-ileal, by-pass gastric, liposuctie). Procedurile chirurgicale nu feresc pacientul de o crestere ponderala ulterioara, daca nu mentine o dieta hipocalorica si nu continua sa faca miscare.
Asadar, un indice de masa corporala normal (sau adus la normal) este unul din indicatorii orientativi ai starii de sanatate, care ajuta la incadrarea pacientului ca fiind normo, supra sau subponderal si il ajuta pe medic la determinarea, in continuare, a riscului individual, in functie de numerosi alti factori (conditia fizica, istoricul familial, personal, contextul social, dieta, etc).
Tocmai de aceea, daca un IMC este sub sau peste intervalul optim, un consult medical prealabil este obligatoriu inainte de a intreprinde orice tentativa de modificare a dietei.
Comentarii (8)
Eu stiu... ca daca de exemplu ai 1,60 trebuie sa ai 50 de kg. Daca ai 1,70 treuie sa ai 60 de kg.. asa ar fi normal. Dar eu am 1,70 si 54 de kg... si vreau sa ajung la 50.
Va recomand silhouettez1 ,eu am luat si am slabit 1 kg la 2 zile.puteti citi mai multe pe siteul lor. http://silhouettez1.blogspot.com/
eu am 13 ani si naltime mea e 156cm si am 50kg cel mai tare ma intristeaza ca am pince putin mare nuchear cine stie ce mare dar am .. si vreu sa stiiu cum sa scap de el ca sunt la dieta si fac sport dAR merge cam greu ce pot sa mai fac sau cinte kg trebue sa am ca sa am o figura frumoasa????
Daca am 14 ani , inaltime 1.71 e normal sa am 65 de kg? Astept un mail dak se poate
am 16 ani,aproape 1.70 si am 53 de kg,nu sunt eu grasa grasilor dar am o mare problema,am burta si aripioare.burta ca a mea nu am vazut la nimeni,cand ma asez e prea mare pentru mine.Ce as putea face tinand cont ca nu vreau sa tin cure de slabire drastice si de sala nu am timp?
eu am 1,70 si 54 de kg ce ar trebuie sa mai fac?si tot am senzatie k sunt grasa din cauza la solduri:(
eu am 1.70 m si 79 kg cat ar trebui normal ca sa slabesc?????
eu am 1,75m si 75 de kg.catar trebui sa slabesc ca sa ajung la greutatea normala??
Posteaza comentariu