Exista pilula de slabit "magica"?

Cu totii visam la magica pilula care ne va permite sa mancam cat, ce si cand vrem. Insa realitatea ne demonstreaza ca ea nu exista si ca oamenii sufera de boli mai mult sau mai putin grave nu din cauza obezitatii in mod direct, ci din cauza alimentelor nesanatoase pe care le consuma. Asadar, un medicament care ti-ar permite sa mananci mai mult si sa ramai suplu in acelasi timp nu ar functiona decat daca ai consuma alimente sanatoase. Si, in acelasi timp, daca mananci sanatos de ce sa mai iei medicamente? In continuare sunt prezentate doua dintre cele mai cunoscute medicamente de slabire de pe piata.

Sibutramina este substanta activa care se gaseste in medicamentele de slabit care inhiba apetitul. Aceasta afecteaza practic doi neurotransmitatori de la nivelul creierului: noradrenalina si serotonina. Neurotransmitatorii sunt niste substante chimice, depozitate in celulele nervoase si sunt implicati in transmiterea mesajelor acestea (ei sunt eliberati din celula nervoasa cand mesajul este transmis, dupa care sunt reabsorbiti de aceasta).



Asadar, sibutramina previne reabsorbtia, inapoi in celulele nervoase, ale celor doi neurotranmitatori (noradrenalina si serotonina) care sunt responsabili de o serie de procese la nivel cerebral, printre care si moderarea starii de spirit. Practic, sibutramina ajuta la reducerea greutatii corporale prin cresterea cantitatii de noradrenalina si serotonina care actioneaza liber la nivelul creierului, adica va induce senzatia de satietate in timp ce se consuma alimente in cantitati mici.

Acest medicament este prescris doar pentru persoane care nu au avut rezultate corespunzatoare prin folosirea metodelor conventionale de slabire: dieta si exercitiu fizic regulat. Daca este totusi recomandat de medic, dieta si efortul fizic sunt parte obligatorie din procesul de slabire.

De asemenea, acest medicament trebuie folosit cu mare atentie de catre persoanele care au probleme renale, hepatice sau respiratorii.
Se interzice folosirea acestui medicament de catre copii, femei insarcinate, persoane care alapteaza, persoane care au fost diagnosticate cu afectiuni psihiatrice, glaucom, boli coronariene, hipertiroidie, anorexie nervoasa si bulimie nervoasa.

Exista, bineinteles, si o serie de reactii adverse care pot aparea dupa administrarea sibutraminei: dureri de cap, constipatie, senzatie de voma si de gura uscata, insomnie, transpiratie abundenta, parestezii, palpitatii, ameteli, anxietate sau hipertensiune arteriala.

Orlistat este substanta chimica activa folosita in medicamentele de slabit care actioneaza pe principiul reducerii absorbtiei grasimilor la nivelul intestinului. In intestin, o enzima produsa de pancreas numita lipaza, descompune grasimile dietetice iar acestea sunt mai departe absorbite in corp. Orlistatul blocheaza practic actiunea lipazei si inhiba descompunerea si absorbtia grasimilor.
Asadar, o treime din grasimile care s-ar fi absorbit in intestin, trec direct in intestinul gros si apoi se elimina prin fecale. Ca rezultat, persoana care a luat orlistat poate simti nevoia urgenta de a avea scaun, iar fecalele vor fi "uleioase". Astfel, orlistatul poate determina si scaderea nivelului unor vitamine liposolubile, D, E, K si beta-caroten si, de aceea, pentru asigurarea echilibrului nutritional, este indicata administrarea unor suplimente care sa contina aceste vitamine.

In caz de supradozare trebuie sa se consulte imediat medicul, deoarece nu se cunosc simptomele legate de excesul de orlistat in organism. In cazul in care in dieta nu exista aport mare de grasimi, nu se indica administrarea orlistatului.Inainte de administrarea acestui medicament este necesara o evaluare din partea medicului curant pentru a se determina eventualele probleme de malabsorbtie sau cele legate de functionarea colecistului.
In plus, se interzice administrarea orlistatului persoanelor diagnosticate cu insuficiente renale, diabet, tulburari de alimentatie sau care iau alta medicatie de slabire sau ciclosporina. Pentru administrarea medicamentului pe perioada de sarcina si alaptare, nu exista inca date clinice suficiente si, de aceea, trebuie consultat medicul inainte de a-l lua.

In concluzie, aceste doua medicamente se vor lua numai la recomandarea medicului curant si in combinatie cu un plan complex de consiliere nutritionala, activitate fizica regulata si de modificare a modului de viata in asa fel incat rezultatele obtinute sa fie cat mai favorabile si sa dureze cat mai mult.