Dietele: mit si realitate

Aproape in fiecare zi citim sau auzim vorbindu-se despre noi cure de slabire miraculoase care ne vor face sa pierdem kilogramele in plus intr-un timp foarte scurt. Inainte de a fi tentati sa incepem astfel de diete, sunt cateva mituri care trebuie spulberate neaparat.
Mit: Urmand o dieta stricta cu un continut scazut de calorii se pot pierde 3 kg de grasime intr-o saptamana

Realitate: Din punct de vedere fizic, este imposibil sa arzi pana la 3 kg de grasime intr-o saptamana. O scadere atat de brusca in greutate poate afecta grav tesuturile musculare si osoase. Muschii ard calorii chiar si atunci cand se relaxeaza, iar pierderea mineralelor din oase, o data cu trecerea timpului, creste riscul de aparitie a osteoporozei. Care este concluzia? Dietele-fulger dauneaza sanatatii, asadar nu le urma!


Mit: Alimentele ca ardeiul iute, ghimbirul si bauturile precum cafeaua si cola accelereaza metabolismul, determinand o ardere mai rapida a caloriilor

Realitate: Aceste alimente accelereaza foarte putin metabolismul (procesele metabolice) si in mod sigur nu destul de suficient, incat sa credem ca putem sta fara a face nimic, iar caloriile vor disparea ca prin farmec.
De exemplu, conform unor pareri cofeina pe care o contine o singura ceasca de cafea sau de ceai poate sa imbunatateasca atentia in timpul exercitiului fizic si chiar sa favorizeze rezultatele, ceea ce este un lucru total eronat.


Mit: Exercitiul fizic = pierderea kilogramelor in plus

Realitate: Daca exercitiile fizice nu sunt efectuate in mod constant si mergem la sala doar din cand in cand, nu ne putem astepta la o scadere miraculoasa in greutate. Exercitiul fizic ajuta la cresterea mesei musculare, iar muschii cantaresc mai putin datorita ardererii stratului de grasime. Pe de alta parte, tesutul muscular ocupa mai putin spatiu, asadar putem constata ca hainele ne sunt mai largi. Pentru a slabi intre 0,5 si 1 kg intr-o saptamana, trebuie sa facem miscare in fiecare zi (nu doar timp de o saptamana, ci mereu!) si sa incepem sa mancam mai putin.


Mit: Daca mananc doar alimente sarace in grasimi, sigur voi pierde rapid kilogramele in plus

Realitate: "Fara grasimi" nu echivaleaza cu "fara calorii".
Toate prajiturile, biscuitii si produsele de panificatie care umplu rafturile tuturor supermarket-urilor au cu siguranta un continut redus de grasimi, dar asta nu le impiedica sa furnizeze caloriile carbohidratilor. Trebuie sa ne amintim ca avem nevoie de vitaminele liposolubile si acizii grasi esentiali care sunt, asa cum le sugereaza si numele, necesari pentru a ne mentine sanatatea. Aceste elemente se gasesc in uleiurile vegetale, in nuci, seminte si peste gras precum sardinele si tonul.


Mit: Daca mama si bunica sunt supraponderale, cu siguranta voi fi si eu

Realitate: Obezitatea nu este o boala ereditara. Dar daca avem pe cineva in familie, este adevarat ca suntem predispusi mai mult decat alte persoane care nu se confrunta cu obezitate in cadrul familiei.
Cel mai frecvent femeile se confrunta cu depunerea grasimii in jurul coapselor, iar barbatii in zona abdomenului, dar probabilitatea ca tu sa acumulezi straturi de grasime depinde doar de stilul tau de viata. Atunci cand cantitatea de calorii pe care o asimilezi in timpul zilei este aproximativ egala cu cea pe care o arzi, nu te vei ingrasa pe nici o zona a corpului, indiferent de constitutia fizica a parintilor. Se intampla cel mai des sa ne insusim obiceiurile alimentare si de viata ale persoanelor care ne-au crescut. Este nevoie asadar sa lasi la o parte acele obiceiuri, sa mananci sanatos si sa nu excluzi sportul din viata ta. Nu numai ca vei arata si te vei simti mai bine, dar vei reusi sa creezi un model de viata corect pentru copiii tai.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod