Lumea moderna se confrunta cu obezitatea din ce in ce mai direct. Aceasta boala capata dimensiuni pandemice. Alimentatia are rolul cel mai important in dezvoltarea afectiunii, dar stilul de viata este cel care duce la dezechilibrul balantei energetice in favoarea depozitarii.
Excesul de greutate se datoreaza unui consum mai mic de energie fata de ceea se introduce prin alimente. Asadar sunt doua componente asupra carora se intervine: aportul (ceea ce se introduce prin alimente) si consumul (ceea ce se pierde mai ales prin efort fizic). Ritmul vietii de astazi ne impune sa facem lucrurile in viteza: sa mancam in viteza, sa lucram mai mult in timp mai scurt, dar sa ne si relaxam mai mult. De aici au aparut obiceiurile mai comode, tendinta la sedentarism, consumul unui numar mare de calorii intr-o cantitate mica de mancare. Prin urmare, exista tot mai multi oameni care ni se adreseaza pentru a slabi. Fiecare isi doreste o reteta miraculoasa, astfel incat sa manance cat se poate de mult, sa faca efort cat mai putin si sa slabeasca! Asa ceva nu exista in mod normal! Sunt situatii patologice care respecta aceste conditii (hipertiroidia, diabetul zaharat), dar care nu cred ca sunt dorite de vreo persoana care vrea sa slabeasca.
De-a lungul timpului au fost elaborate o multime de regimuri. Iata cateva dintre ele:
1. in esenta, acest regim consta in eliminarea glucidelor considerate vinovate de ingrasare si consumul proteinelor si al grasimilor nelimitat. Avantajul sau este o slabire rapida, dar dezavantajele sunt mai numeroase deoarece apar carente vitaminice imporatante, creste riscul de afectare cardiovasculara, nu poate fi recomandat daca se folosesc anticonceptionale.
2. mese numai proteice, sau numai glucidice, laptele fiind consumat doar simplu, toate intr-o forma destul de complicata ceea ce il face dificil de recomandat. Avantajul este slabirea rapida cu pretul dezechilibrelor importante.
3. se consuma acelasi tip de aliment toata ziua (numai carne luni, numai fructe marti, numai oua miercuri, numai legume joi, numai lactate vineri, numai peste sambata, etc.). Se pierde rapid in greutate, dar se produc dezechilibre mari si se recastiga kilogramele repede dupa cura.
4. marcat hipocaloric, duce la slabire rapida cu carente vitaminice, cu oboseala si nervozitate ceea ce il face greu de respectat.
5. prevede consumul unei cantitati foarte reduse de proteine ceea ce duce la reducerea masei musculare, iar castigul ponderal ulterior lui este rapid.
6. regim propus unui grup de persoane care sunt supravegheate privind respectarea lui si sunt mustrate pentru orice abatere. Dificultatea apare in respectarea restrictiilor fara nici o derogare.
7. elaborat de un cardiolog, este hipolipidic si presupune respectarea aceleiasi combinatii de alimente pentru fiecare masa timp de 15 zile, cu interzicerea alcoolului, laptelui si a sucurilor de fructe. Tinut o perioada limitata de timp, nu are riscuri, dar este dezechilibrat si, prin repetare, determina carente importante.
8. se bazeaza pe principiul disocierii alimentelor cu interzicerea combinatiei lipide+glucide. Stocarea caloriilor sub forma de grasimi se poate realiza si pe seama lipidelor chiar daca acestea sunt separate de glucide, iar metabolic vorbind, "lipidele ard in focul glucidelor".
9. se bazeaza pe disocirea proteinelor de glucide.
10. reduce aportul de proteine si de lipide si incurajeaza consumul de glucide (ceea ce apare in opozitie cu regimul Atkins). Este urmat de carente vitaminice.
11. 10 zile se mananca doar orez. Dificil de respectat, este foarte deficitar si urmat de carente importante.
12. se consuma doar fructe in orice combinatii si de toate felurile. Este dificil de respectat deoarece este greu de tolerat.
13. cu 60 grame de proteine pe zi, 10 grame unt pe zi, 50 grame paine pe zi, peste de trei ori pe saptamana, fara alte restrictii, dar in limita cantitativa considerata necesara. Este destul de echilibrat si apropiat de alimentatia obisnuita.
14. propune diete in functie de greutatea ce trebuie pierduta respectand proportiile normale intre principiile alimentare. Tranzitia la alimentatia normala se realizeaza printr-un regim de 2400 kilocalorii. Este regimul cel mai potrivit, fara carente si riscuri ulterioare!
In cursa contra kilogramelor suplimentare, orice persoana trebuie sa indeplineasca unele conditii:
- sa fie constienta ca trebuie sa slabeasca si sa fie motivata in acest sens;
- sa ceara sfatul unui nutritionist care sa-i indice dieta cea mai potrivita;
- sa urmeze un program bine gandit de exercitii fizice si de reeducare a musculaturii;
- sa fie motivata sa mentina ceea ce a castigat prin recapatarea unui mod corect de alimentatie si de activitate fizica la incheierea curei de slabire.
Nutritia urmeaza evolutia societatii. Principiile ei fundamentale, insa, nu trebuie sa fie abandonate. Daca sunt respectate si aplicate, putem sa avem un motiv de speranta in combaterea excesului ponderal. Fiecare individ are preferintele lui, gusturile lui ceea ce face foarte dificila impunerea unei diete universal valabile. Varsta, sexul, talia, gradul de activitate fizica, patologia fiecarei persoane, toate au rolul lor in stabilirea unui regim. Aici intervine nutritionistul care trebuie sa individualizeze dieta.
In afara persoanelor cu adevarat supraponderale, recurg la diverse "cure de slabire" si cele care se incadreaza in limitele normalului in dorinta de a atinge un anumit model de frumusete (ma refer la unele tinere, preocupate prea mult de silueta lor). Acestea trebuie convinse ca, prin restrictii alimentare severe, nu numai ca nu-si ating telul, dar isi produc suferinte inutile. Un aspect placut al corpului uman este obtinut prin exercitii fizice corect efectuate.
Pentru a avea rezultate pe termen lung in tratarea supraponderalitatii, este necesara o mare doza de vointa si disponibilitate din partea ambelor parti, pacient si terapeut. Succesele actuale sunt destul de firave. De aceea multi pacienti se lasa sedusi de diverse retete de slabit, fara a cunoaste riscurile la care se expun si sunt mereu in cautarea dietei-miracol.
Bibliografie:
J. C. Basdekis - Guide pratique de dietetique. Mincir... Une question d'equilibre