Diete de primavara

Monodieta cu capsune Extraordinara aroma a capsunelor cultivate ecologic a devenit o palida amintire in fata celor cultivate industrial, care invadeaza piata actuala. Daca ai capsune in gradina sau gasesti in preajma astfel de raritati, nu ezita sa faci o cura cu acest fruct suculent care are incontestabile proprietati depurative.

Capsuna este un fruct racoritor, diuretic si laxativ, ce manifesta o puternica actiune impotriva gutei si reumatismului prin capacitatea sa de a elimina acidul uric.

Regleaza functiile hepatice si dreneaza vezicula biliara. Este un fruct puternic revitalizant, recomandat indeosebi persoanelor demineralizate pentru functiile lui de fixare a mineralelor.

Sprijina sistemul imunitar al organismului si reduce tensiunile arteriale ridicate. Regleaza glandele endocrine si sistemul nervos. Antiscorbutica si nutritiva, capsuna alunga oboseala. Cu toate acestea, nu este recomandata persoanelor predispuse la urticarie sau eczeme si in cazurile de dispepsie astenica.


Datorita continutului sau de levuloza, capsuna este indicata diabeticilor. Este foarte potrivita pentru persoanele cu temperament coleric si sangvin. Capsunele contin vitaminele B6, C (60-80 mg, un functie de provenienta si specie, la 100 g fructe), K si E, precum si minerale: fier, sodiu, calciu, siliciu si, in cantitati mai mici, potasiu, magneziu, fosfor, sulf, iod, brom si acid salicilic.

Daca practici o monodieta de capsune, profita si de proprietatile antirid ale acestui fruct. Striveste cu furculita cateva capsune si aseaza pulpa pe fata perfect curatata. Tine masca astfel obtinuta cat mai mult timp posibil, dupa care spala-te cu apa minerala. Tenul va fi mai luminos si mai odihnit.


Efectuarea monodietei

Durata: trei zile consecutive, precedate de trei zile de pregatire. In cele trei zile care preceda monodieta mananca numai fructe si legume, dupa cum urmeaza:

Micul dejun
Suc de capsune - 250 g capsune proaspete.

Dimineata
Suc de fructe proaspete, la alegere din lista de fructe acide sau semiacide, fara zahar.

Pranzul
Un pahar de suc de legume verzi sau usor fainoase, o portie de cruditati din trei legume verzi sau salata verde, o leguma verde fiarta in aburi, la temperatura scazuta.

Gustarea
Un pahar mare de suc de fructe semiacide.

Cina
La fel ca la pranz.

In acest timp bea o infuzie depurativa dintr-un amestec de gentiana, papadie, anghinare si boldo, in parti egale - 3 linguri la un litru de apa.
Fierbe cinci minute si lasa zece minute la infuzat. Strecoara si bea acest ceai pe parcursul unei zile, intre mese.

In urmatoarele trei zile te hranesti numai cu capsune proaspete si sub forma de suc.

Atentie: fierberea nu este recomandata pentru pulpa delicata a capsunelor; prin fierbere, aceste fructe isi pierd minunatul parfum si vitaminele. Consuma capsunele coapte, cultivate ecologic.

Pe stomacul gol
Un pahar mare de suc de capsune indeajuns de coapte.

Micul dejun
500 g capsune proaspete, fara zahar.

Dimineata
Un pahar mare de suc de capsune.

Pranzul
500 g capsune proaspete, fara zahar.

Gustarea
Un bol de capsune.

Cina
500 g capsune coapte.

In acest timp, bea o infuzie de vinarita (sanziene-de-padure) aromata. 50 g varfuri inflorite la un litru de apa fiarta. Lasa la infuzat zece minute, strecoara si bea infuzia pe durata intregii zile, pe langa consumul de capsune, fara zahar. Vinarita aromata era foarte apreciata de regele Poloniei din secolul al XVIII-lea pentru virtutile ei tonice si digestive: este colagoga, coleretica, depurativa si sedativa.

Reteta pentru gurmanzi: Le fraisier
Amesteca 500 g capsune coapte cu 1/3 pastaie de vanilie despicata in doua longitudinal.
Se serveste pe loc.

Cura de capsune

Efectuarea curei
Durata: 30 de zile.
Pentru o mai mare eficienta a curei, capsunele trebuie consumate pe stomacul gol - 500 g capsune in fiecare dimineata, la micul dejun.

Alege doar fructele coapte, netratate, fara adaos de zahar sau frisca proaspata. Daca iti este sete, bea un ceai de cretusca si coada-calului, de preferinta cald, fara zahar; datorita continutului bogat de siliciu, coada-calului este remineralizanta, iar cretusca intareste actiunea capsunei prin proprietatile ei diuretice, tonice si anticelulitice. Este o cura delicioasa si, in scurt timp, nu vei mai putea renunta la acest mic dejun deopotriva tonic si depurativ.

Daca dimineata te incearca o senzatie de foame, nu ezita sa rontai cateva migdale sau nuci uscate pentru a rezista pana la pranz.

Informatii preluate din cartea "Diete cu fructe si legume pentru eliminarea toxinelor ", de Regine Durbec, Editura Polirom, 2006, www.polirom.ro
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Daniela pe 26 Iun 2008, 15:00

    Excelent... as fi vrut sa stiu daca salatele de cruditati care contin maioneza (in cantitate mica) fac ca legumele sa isi piarda din proprietati si mai vroiam sa stiu daca o salata de cruditati, morcovul, caci despre el vorbim, dat pe razatoare si tinut la frigider pana a doua zi daca mai are aceleasi proprietati. Va multumesc!

    0
    0

  • Irina pe 31 Mai 2007, 20:40
    dieta de citrice

    e super gustoasa si sanatoasa

    0
    0

  • magdalenaniculea pe 15 Mai 2007, 00:35
    dieta de primavara

    da macar este o dieta sanatoasa este multe vitamine este ok

    0
    0

  • Nicoleta pe 14 Mai 2007, 16:25
    Imi place foarte mult subiectul abordat

    Foarte interesant articolul!!

    0
    0

  • stoica stefan pe 14 Mai 2007, 12:12
    TopSanatate

    Am memorat tot din acest site si vreau sa spun ca ar fi bine sa incerc si eu chiar daca sunt sanatos.

    0
    0

  • denisia nagy pe 12 Mai 2007, 22:23
    diete de primavara

    dieta cu morcovi,din punctul meu de vedere este destul de economica,dar ce nu inteleg este, se tine dieta o luna fara nici-un alt aliment?doar morcovi?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod