"Poti manca tot ceea ce vrei, in orice moment si oricat de mult, iar kilogramele se vor topi ca prin farmec!". Iti suna cunoscut acest slogan? Nu ma indoiesc, insa sper ca doar te amuzi, nu il pui si in practica. Aceste promisiuni sunt cel putin iluzorii - asta ca sa nu spun "mincinoase".
Cu toate acestea, chiar daca nu dai crezare acestor ineptii, nu este exclus sa cazi in capcana unor regimuri alimentare care suna destul de serios si care, nefiind "impanate" cu acel refren ridicol, par mai credibile. Iti vei face insa un imens deserviciu daca le incerci...
Ceea ce e foarte periculos este faptul ca, cel putin in prima faza, orice dieta conduce la pierderea unor kilograme. Lucru care te-ar putea face sa crezi ca, in cazul tau, regimul respectiv da rezultatele scontate si poti sa continui. Iar atunci cand iti vei da seama ca este o greseala, poate fi destul de tarziu.
Cel mai mic rau care ar putea sa ti se intample este ca, dupa cateva saptamani, sa constati nu numai ca ai "recuperat" kilogramele pierdute, ba ai acumulat si ceva in plus.
Dar se poate intampla sa iti dereglezi metabolismul (si de-aici sa degenereze multiple afectiuni) sau sa constati ca te confrunti cu o boala de nutritie ale carei urmari se vor face resimtite multa vreme. Apoi te intrebi: nu era mai bine sa te fi informat in prealabil si sa fi evitat asemenea situatii?
In primul rand, nu lua in calcul sub nici o forma dietele extrem de monotone: in fiecare zi supa de legume, orez fiert (fara nimic alaturi, ca doar e regim alimentar, nu? Cat de gresit!), regimuri constand exclusiv in fructe sau legume (nu spun ca nu sunt benefice, dar te priveaza de elemente nutritive esentiale pentru organism). Acest gen de regim te va epuiza, pur si simplu, din punct de vedere fizic, iar pe termen lung exista riscul unei anemii severe. Nu acesta este scopul unei diete! Sper ca nu esti de parere ca o dieta este cu atat este mai eficienta cu cat este mai chinuitoare!
Retine faptul ca dintr-o dieta cu adevarat benefica si sanatoasa nu lipsesc inghetata, o felie de sunca, sau o prajitura. Secretul consta in cantitatea consumata si in alegerea momentului. Sa fim seriosi! O prajitura nu te va transforma intr-un pachiderm, dupa cum faptul ca salivezi dupa o inghetata (pe care ti-o refuzi, in stil spartan) nu te va preface in Claudia Schiffer...
O alta greseala teribila ar fi sa te increzi in dietele care-ti recomanda clisme cu tot felul de ceaiuri, medicamente cu efect diuretic si alte asemenea. Organismul tau nu are nevoie de asa ceva. Acestea sunt proceduri pur medicale, care se prescriu numai de catre specialist, dupa un diagnostic limpede si care se urmeaza sub supraveghere, urmate de controale periodice. Daca nu tii cont de acest lucru, iti vei periclita sistemul digestiv, ficatul si rinichii.
In alta ordine de idei, sper ca nu (mai) crezi in "miraculoasele pastile de slabit". Alt slogan ametitor si complet neadevarat, pe masura celui despre care ti-am vorbit la inceputul acestui articol. Argumentul celor ce le sustin ar fi ca aceste pilule inlocuiesc, teoretic, vitaminele si mineralele pe care le pierzi in timpul unei diete.
Insa tocmai despre asta este vorba! Un regim sanatos si eficient nu te va priva de nici un element nutritiv esential. Ca sa nu mai spunem ca, la o adica, poti recurge la suplimente nutritive pe care le cumperi din farmacii si despre care poti sti destul de bine ce contin.
Fereste-te de regimuri alimentare care iti promit ca vei manca pe saturate si nu vei acumula decat extrem de putine calorii. De acord, este de dorit sa nu exagerezi in privinta aportului caloric, dar n-o sa te chinui sa-ti calculezi fiecare inghititura, nu? Este si demotivant, si periculos: organismul va "crede" ca te infometezi si va adapta procesul de metabolism in consecinta. Numai ca, atunci cand inchei regimul si iti reiei alimentatia obisnuita, metabolismul va ramane acelasi din perioada regimului... si de aici pot aparea probleme, intrucat vei constata ca te ingrasi neverosimil de repede, cu toate ca nu mananci prea mult.
In sfarsit, una dintre cele mai la indemana metode prin care poti verifica o dieta (inainte de o incepe!) este sa citesti cu atentie rezultatele pe care ti le propune aceasta. Stii ce se spune: "Daca ceva pare prea frumos ca sa fie adevarat, probabil ca asa si este". E valabil si in ceea ce priveste un regim alimentar. De altfel, nu exista un regim universal valabil. Ceea ce i se potriveste prietenei tale, ar putea avea urmari nedorite pentru tine.
In incheiere - stii care este una dintre cele mai banale, dar in acelasi timp nedorite consecinte ale slabitului rapid? Pierzi atat grasime, cat si masa musculara; dar cand te ingrasi la loc, este vorba numai despre grasime. De altfel, pe parcursul unui asemenea regim te vei simti mai tot timpul epuizata, nicidecum activa si in plina forma, cum ar fi normal.