Dieta utilă pentru ulcerul peptic este un subiect des întâlnit în cadrul indicațiilor pentru pacienți. Deși până de curând alimentele neutre erau considerate a fi opțiunea standard, accentul s-a mutat pe conținutul de vitamine și minerale. Chiar dacă s-a renunțat la prescrierea exclusivă a alimentelor neutre, există în continuare reguli de dietă pentru a minimiza simptomele neplăcute și pentru a favoriza vindecarea organismului.
De ce s-au schimbat recomandările legate de meniul pentru ulcerul peptic?
Până de curând se considera că ulcerul peptic este cauzat de stres și meniul inadecvat. Tratamentul se baza pe consumarea unor alimente cu gust neutru. Acidul gastric era, de asemenea, considerat o cauză a ulcerului, utilizând-se antiacidele și alte medicamente pentru a bloca producția de acid la nivelul stomacului. Cu toate acestea, măsurile luate nu erau eficiente în toate cazurile.
Robin Warren și Barry Mashall au identificat legătura dintre bacteria Helicobacter pylori și ulcer în 1982, iar acest lucru a condus la începerea tratamentelor pe bază de antibiotice la sfârșitul anilor `90.
O altă cauză a ulcerului peptic este și utilizarea pe termen lung a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene precum aspirina sau ibuprofenul. O a treia cauză, mult mai rară, este sindromul Zollinger-Ellison, care se manifestă datorită prezenței unei tumori.
Dieta utilă pentru ulcerul peptic
Chiar dacă dieta nu poate vindeca ulcerul peptic, cât timp este activ contează foarte mult cum îți constitui meniul zilnic pentru a reduce gravitatea simptomelor și a sprijini recuperarea organismului.
Iată cum trebuie să creezi dieta adecvată pentru ulcerul peptic:
1. Consumă alimente bogate în vitaminele A și C pentru a favoriza vindecarea
Corpul va avea nevoie de o gamă variată de fructe, legume și cereale integrale în timp ce organismul își revine. Va trebui să pui accentul pe un meniu viu colorat și plin de vitamine.
- cele mai importante surse de vitamina A sunt morcovii, spanacul, broccoli, cartofii dulci, ardeii grași roșii, mango și caisele;
- cele mai bune surse de vitamina C sunt citricele, ardeii grași, căpșunile, varza de Bruxelles, conopida, broccoli, sucul de roșii și cartofii albi;
- nu te mulțumi numai cu suplimente alimentare.
Vei obține o gamă mult mai variată de minerale, fitonutrienți și micronutrienți când alegi fructele, legumele și cerealele integrale față de ceea ce conține o pastilă.
2. Alege alimentele care conțin probiotice
Când iei antibiotice pentru a elimina bacteria H. pylori va trebui să iei măsuri pentru a restabili echilibrul de bacterii benefice la nivelul tractului intestinal. În cadrul studiilor de specialitate s-a constatat că probioticele corelate cu tratamentul cu antibiotice dau rezultate mult mai bune pentru eradicarea bacteriei. Probioticele reintroduc în organism bacteriile care favorizează digestia optimă. Acestea includ miso, iaurtul, tempeh, varza murată și brânzeturile maturate. Poți lua și suplimente cu probiotice.
3. Limitează consumul de alcool și renunță la fumat
Prea mult alcool va irita stomacul și intestinele, ceea ce poate încetini procesul de vindecare și va favoriza inflamațiile și hemoragiile. Este recomandat să nu consumi băuturi alcoolice sau să reduci foarte mult cantitatea.
De asemenea, trebuie să renunți la țigări pentru că fumatul întârzie vindecarea ulcerelor.
4. Poți renunța la lapte
Nu toți pacienții trebuie să elimine laptele din meniu în timpul tratamentului pentru ulcer, dar în unele cazuri laptele reduce durerea asociată cu ulcerul pe moment, în timp ce stimulează producția de acid și agravarea durerii ulterior. Aceasta este o schimbare radicală față de recomandările din trecut și este bine să discuți cu medicul tău pentru a ști dacă poți consuma lapte sau nu.
5. Ia analgezicele la masă
Vei proteja flora intestinală dacă de fiecare dată când iei analgezice consumi și alte alimente. Ora mesei este momentul ideal pentru analgezice pentru că este foarte important să nu le iei pe stomacul gol.
6. Identifică alimentele care îți agravează simptomele
Multe persoane care au ulcer peptic pot consuma fără probleme majoritatea aliemnetlor, dar uneori există anumite preparate care irită și stimulează producția excesivă de acid. Este recomandat să notezi ce simptome ai și ce alimente te deranjează pentru a putea să-ți constitui un meniu benefic.
Posteaza comentariu