Dieta macrobiotica

Aceasta dieta are origini nipone si a suferit numeroase transformari in decursul timpului, insa principiile pe care se bazeaza sunt aportul scazut de grasimi si cel crescut de fibre alimentare.

Aceasta dieta are origini nipone si a suferit numeroase transformari in decursul timpului, insa principiile pe care se bazeaza sunt aportul scazut de grasimi si cel crescut de fibre alimentare.

La o prima vedere, ar putea fi asimilata cu o dieta vegetariana care include o mare cantitate de legume si cereale integrale. Tot parte integranta din aceasta dieta sunt produsele din soia, deoarece contin o mare cantitate de substante fitoestrogene, care au o importanta deosebita pentru sanatate. Interesant este faptul ca dieta macrobiotica poate fi adaptata in functie de climat, anotimp, varsta si sexul persoanei care o urmeaza, precum si de particularitatile legate de sanatatea acesteia.

Deoarece aceasta dieta sustine consumul de alimente sarace in grasimi si bogate in fibre, este considerata o dieta recomandata pacientilor diagnosticati cu boli cronice sau cancer. Explicatia ar fi ca alimentele componente ale acestei diete sunt bogate in fitoestrogeni, substante care ajuta la prevenirea si reducerea riscului aparitiei cancerului de san, de exemplu.

Ce contine acest program nutritional?

- Fiecare masa din cadrul dietei macrobiotice se bazeaza pe 50-60% carbohidrati (glucide) rezultate din orez brun, paine din faina integrala de secara sau de ovaz.

- Legumele reprezinta si ele 25-30% din compozitia mesei macrobiotice.

Este recomandat ca o treime din legume sa fie consumate proaspete, nemodificate termic, si restul sa fie preparate la abur, fierte sau la gratar.

- Foarte recomandate in aceasta dieta este fasolea: verde, uscata, de linte sau soia.

- Supele pot fi o parte importanta a dietei macrobiotice, cele mai indicate fiind cele de legume si zarzavaturi de sezon.

- Produsele de panificatie de tip paste, fidea, paine albe, foetaj etc. vor fi consumate foarte rar.

- Dieta macrobiotica nu exclude produsele de origine animala. Acestea se pot consuma de mai multe ori pe saptamana, insa in cantitati mici.

Orientarea trebuie sa fie spre peste si nu spre carne rosie, oua sau lactate.

- Nucile, semintele, migdalele pot fi consumate cu moderatie in forma lor organica, neprajite si nesarate.

- Dieta macrobiotica permite si consumul regulat de fructe, insa doar de fructe locale.

- Pentru pofticiosii de dulce, dieta macrobiotica este permisiva, in sensul ca se pot cosuma deserturi (indulcite natural cu fructoza) de 2-3 ori pe saptamana.

- Uleiurile care sunt permise in acest program alimentar sunt cele vegetale nerafinate: de masline, de struguri sau de porumb.

- Condimentele ar trebui restrictionate la sare de mare, otet de orez sau de mere si toate plantele aromate: busuioc, seminte de mustar sau susan, coriandru, oregano etc.

Insa nu trebuie uitat faptul ca dieta macrobiotica are si niste limitari nutritive.

Astfel, ea furnizeaza cantitati mici de proteine, vitamina B12, fier, calciu, magneziu, suplimentarea acestor trofine fiind necesara.

 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • KK pe 28 Iul 2014, 21:42
    OO

    slabitul rapid inseamna anemie deci boala, retetele macrobiotice trebuiesc scrise de un nutritionist cu experienta altfel regimul poate duce la deces.

    0
    0

  • KK pe 28 Iul 2014, 20:50
    OO

    slabitul rapid inseamna anemie deci boala, retetele macrobiotice trebuiesc scrise de un nutritionist cu experienta altfel regimul poate duce la deces.

    1
    0

  • ioana pe 9 Sep 2010, 21:26
    cum se mananca cerealele nefierte

    cerealele in macrobiotica , se consuma ca atare ? uscate si atat? este adevarat ca de-a lungul secolelor s-a diferentiat mancarea gatita, dar stomacurile noastre nu mai sunt ca acum 300.000 de ani sa digere cantitatea de cereale fara sa le sfaramam , la unele boabele sunt atat de mici...

    1
    0

  • MIHAELA (SPANIA) pe 4 Aug 2010, 18:18
    VREAU SA ZLABESC AJUTATI-MA?

    am slabit cu super zlim 12 kg dar la un an am pus la loc cele date?Acum ma lupt cu diete salate fructe apa cand mieste foame?Si deloc?Nu stiu ce sa mai incerc am ameteli tot timpul painea am eliminato dulciuri etc daca stiti ceva astept raspuns dar repede?

    1
    0

  • RADU pe 25 Iul 2010, 22:24
    macrobiotica

    asi dori ca acest mod de viata sa devina o realitate in viata mea. cei care cunosc mai mult indrumatima va rog. MERSI !

    2
    0

  • MERY pe 4 Iun 2009, 10:33
    EU AM REUSIT

    EU AM SLABIT VREO 7 KG INTRO LUNA CU DIETA DELA DNA LIGYA, CARE CANSTA IN 3 MESE SI 2 GUSTARI: MD: SENVICI CU PIINE DE SECARA , SUNCA DE CURCAN, ROSIE SI CASTRAVETE GUSTARE LA 10.00 MAR PRINZ: GRATAR CU SALATA DE LEGUMA SAU VERDE GUSTARE 1 IAURT CINA PESTE CU SALTA VERDE SI 1 FELIE DE PIINE PINA IN ORA 19.00 SUCCES!

    1
    0

  • superslimm pe 2 Iun 2009, 06:06
    Vrei sa slabesti 100% natural

    Vrei sa slabesti 100% natural fara efect advers de yoyo ?Nimic mai simplu- Acum este posibil -Descopera secretul chinezesc de slabit : Superslim -cu numai o capsula pe zi dimineata ,dupa micul dejun fara diete sau efort fizic obositor slabiti 5-10 kilograme pe luna !!! Detalii pe : e-mail : super_slimm100@yahoo.com tel :0771.208.512 www.superslimnew.webs.com

    1
    0

  • Patty pe 20 Apr 2009, 12:02
    asa am slabit eu

    Eu am slabit cu reteta supei de varza..dak ma credetzi este excelenta,este shi buna la gust si slabeshti rapid shi nu pui la lok...cel putin eu nu am pus de 3 ani..asa ca...;)

    1
    0

  • lungu floaread pe 21 Mai 2008, 15:12
    dieta rapida

    am 9o kg vreau sa slabesc rapid am incercat tot felu de diete nici un rezultat ce sa fac

    1
    0

  • roberta pe 7 Apr 2008, 21:55
    As vreau sa slabesc .....

    Am 65 kg si as vrea sa slabesc dak ma puteti ajuta cu ceva retete de slabit care sa isi faca efectul repede. Va multumesc !

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod