Motto-ul Catherinei Kousmine este: "Daca am fi mai cumpatati, am fi si mai vigurosi si mai sanatosi".
Astfel, aceasta dieta ajuta la intarirea sistemului imunitar si se bazeaza pe patru puncte esentiale:
1. O dieta sanatoasa si echilibrata.
2. Folosirea integratorilor alimentari (acid linoleic, acidul lipoic, coenzima Q10 etc.).
3. Igiena intestinala.
4. Echilibrarea aciditatii organismului.
Alimentatia este bogata in cereale, fibre, fructe si legume crude (pentru pastrarea vitaminelor si a sarurilor minerale pe care le contin), fiind redus aportul de carne (se accepta carnea alba sau pestele). Scopul schimbarii alimentatiei conform acestei metode este reducerea radicalilor liberi si a toxinelor din organism.
Pe langa alimentatie este important si stilul de viata. Sunt recomandate toate tipurile de activitati menite sa destinda atat corpul, cat si mintea: exercitii fizice usoare, masaje care reactiveaza tesuturile si circulatia, renuntarea la alcool si tutun, exercitii pentru combaterea stresului, de exemplu yoga.
Astfel, metoda kousmine nu mai este o simpla dieta, ci devine o schimbare ampla a modului de viata, schimbare care aduce cu sine o imbunatatire semnificativa a starii de sanatate.
Ce poti si ce nu poti consuma?
Conform metodei kousmine, in alimentatia ta ar trebui sa predomine vitaminele, sarurile minerale, iar caloriile sa fie diminuate.
Legumele si cerealele trebuie sa nu-ti lipseasca in nicio zi la cina, si cel putin o data pe saptamana si la pranz trebuie sa le consumi, iar fructele si legumele de sezon - de preferat, ecologice - trebuie sa fie prezente zilnic in meniul tau. Carnea alba (pui, curcan, iepure, strut) este recomandata de cateva ori pe saptamana, la fel ca si ouale (maxim 4). Aceeasi regula se aplica si pentru peste.
Peste toate cuvantul de ordine este: alternanta.
Echilibrul intre substantele nutritive, eliminarea grasimilor si predispozitia catre alimentele nerafinate, fac din kousmine o dieta buna pentru toata familia, dieta care nu se urmeaza doar pentru a pierde kilogramele in plus, dar si pentru a imbunatati sanatatea anilor urmatori fara a avea niste restrictii alimentare dure. Cateva indicatii precum cele care se refera la inlaturarea carnii si a lactatelor din alimentatie, trebuie urmate doar cu acordul medicului.
Alimentatia kousmine va incepe gradual sau dupa un repaus alimentar de 6 zile, sub supravegherea medicului. Trecerea brusca la un tip de alimentatie total diferit poate provoca exces de gaze intestinale, balonari, stari de greata etc.
Primii pasi pentru a se trece la noul stil alimentar sunt:
- refacerea florei bacteriene intestinale, conform indicatiilor medicului;
- reducerea drastica a grasimilor saturate, eliminand carnea rosie si diminuand lactatele (se accepta doar iaurtul slab si laptele degresat, dar in cantitati foarte mici);
- indroducerea in alimentatie a uleiului de masline presat la rece;
- mic-dejun compus din fructe si o proteina (iaurt sau tofu foarte slabe); ideala pentru micul - dejun este crema Budwig;
- cresterea graduala a consumului de legume crude si fierte;
- introducerea, in mod progresiv, a cerealelor integrale, incepand cu orezul semiintegral si mici cantitati de grau, orz si alte cereale in ciorbe; se continua, de 2 ori pe saptamana cu orez integral, urmand ca dupa cateva saptamani sa se consume numai cerale integrale.
Repausul alimentar
Dr. Kousmine recomanda sa se urmeze timp de 6 zile. In aceasta perioada se pot fac clisme pentru a curata intestinul gros si a-l pregati pentru refacerea florei bacteriene si, de asemenea, pentru dezintoxicarea organismului. Daca ai suferit de diverse afectiuni, este posibil sa resimti dureri in zonele respective, dar aceste semnale nu sunt negative, dimpotriva, sunt confirmarea faptului ca metoda aceasta da rezultate.
Repausul alimentar nu este total.
Se consuma:
Mic-dejun: 200 ml suc proaspat de fructe;
Pranz: 200 ml suc de legume proaspat
Cina: 200 ml suc de fructe sau de legume proaspat.
Apa: minim 2 litri zilnic.
Este foarte important ca aceste sucuri sa fie facute din fructe sau legume naturale, proaspete si sa nu contina pulpa. In ultima seara se recomanda un mar proaspat inainte de culcare. Dupa aceasta perioada, consumul de alimente se face treptat, fara exces.
Important: Nu incercati aceasta cura de dezintoxicare fara a consulta in prealabil medicul!
Tip de meniu Kousmine
In fiecare dimineata, inainte de micul-dejun, un pahar cu apa.
Mic-dejun: fructe sau ceai verde si crema Budwig.
Aceasta se prepara din:
- 3 linguri de iaurt degresat sau din soia,
- 2 linguri de ulei presat la rece din seminte de in, nuci, floare-soarelui sau rapita (tipurile de ulei se pot alterna zilnic),
- sucul de la o jumatate de lamaie, o banana coapta sau 3 caise lasate peste noapte in miere,
- 2 lingurite dintr-un singur fel de seminte uleioase macinate (de in, floarea-soarelui, dovleac, susan, migdale, nuci, alune),
- 2 lingurite de orez integral
- - eventual, un mar ras, cu coaja sau un alt fruct de sezon.
Gustare: un fruct de sezon.
Pranz: salata de legume mixta cu ulei de masline.
Cina: cereale integrale cu legume sau legume la abur.
In ultimele doua zile din prima saptamana se poate introduce la masa de pranz 80 gr. de peste gatit la abur. In saptamana a doua, tot la pranz se mareste cantitatea de peste, la 100 gr si se introduc in meniu ouale: 1 - 2 pe saptamana, fierte. In a treia saptamana, se poate consuma carne slaba de pui, fiarta.
Din saptamana a patra se introduce orezul integral la masa de pranz, iar la cina se pot consuma supe de legume cu cereale integrale: grau, orz etc.
Avantajele acestei diete sunt considerabile mai ales din punctul de vedere al sanatatii organismului pentru ca este bogata in cereale integrale, fibre, fructe si legume proaspete putand astfel sa previna multe afectiuni patologice.