Dieta de detoxifiere

Desi soarele se lasa asteptat sa apara, calendarul ne anunta ca este primavara iar. Si ca-n fiecare primavara, incercam sa ne scuturam de tot ce apartine iernii si aici intra si kilogramele hibernale acumulate. Cea mai sanatoasa dieta pe care o putem adopta acum este una de detoxifiere a organismului, adica bazata in principal pe cruditatile atat de bogate in enzime si antioxidanti.

Se stie despre cruditati ca sunt cheia sanatatii si a longevitatii. Ele permit organismului nostru sa functioneze asa cum a fost proiectat. Organismul uman asa cum este el astazi, reprezinta rezultatul unei evolutii de 4 milioane de ani. Timp de 3,950,000 din acesti ani, omul s-a hranit doar cu alimente crude, neprelucrate. Recent am inceput sa consumam alimente gatite. Cand aruncam o privire altor mamifere, nu observam vreo incidenta semnificativa a vreuneia dintre bolile care au devenit atat de comune la om. Nu cancer, nu boli de inima, accidente vasculare sau diabet.

Inainte sa intram in detaliile legate de importanta cruditatilor pentru sanatate, haideti sa examinam care este efectul gatitului asupra alimentelor. Primul lucru care se pierde atunci cand prepari ceva este continutul sau in apa.
Organismul uman este alcatuit in proportie de 60-70% din apa. Legumele si fructele sunt pline de apa si este o apa structurata pentru a facilita si imbunatati procesele noastre biologice. Prin gatire, proteinele din alimente sunt denaturate, devenind mai greu de digerat si utilizat.

Fierberea / prajirea distrug 50% din proteine. Intre 50 si 80% dintre vitamine si minerale sunt de asemenea distruse. Pesticidele se descompun si ele in compusi mai toxici, care sunt si mai usor asimilabili. Se pierde oxigen si se produc radicali liberi. Dar cel mai important, enzimele sunt distruse atunci cand alimentele sunt incalzite la mai mult de 48 grade Celsius. Enzimele sunt catalizatorii oricarui proces chimic din organsimul uman. Fara ele, nu poate exista diviziune celulara, nu poate functiona sistemul imunitar, nu poate fi produsa energie si nu poate exista activitate cerebrala. Vitaminele si hormonii nu isi pot face treaba fara enzime. Exista doua tipuri diferite de enzime: metabolice si digestive. Organismul nostru produce mai mult de 100,000 de enzime diferite, fiecare indeplinind o anumita sarcina.

Este interesant de stiut ca fiecare aliment contine combinatia optima de enzime digestive necesare pentru descompunerea sa completa.
Acestea sunt enzimele alimentare. Dar gatind alimentele la mai mult de 48 de grade Celsius, enzimele sunt distruse si organsimul uman este pus in situatia de a genera enzimele necesare respectivei digestii.

Exista doua mari probleme cu aceasta distrugere a enzimelor. In primul rand, organismul nostru nu poate produce enzime in combinatia perfecta pentru a asigura metabolizarea completa a alimentelor consumate. Aceasta duce la proteine sau lipide digerate partial si care se vor aduna si vor bloca tractul intestinal si arterele. Eskimosii sunt un excelent exemplu in acest sens. Eskimo inseamna "cel care mananca crud". Atat timp cat au trait secole de-a randul consumand doar carne cruda de balena sau foca, ei practic nu au avut de-a face cu scleroza arteriala. Aproape ca nu existau boli de inima sau hipertensiune arteriala, probleme care au devenit semnificative dupa ce au inceput sa consume carne prajita.

Dar poate chiar mai important este faptul ca s-a demonstrat ca organismul uman produce de-a lungul vietii o cantitate limitata de enzime si fiecare aliment gatit pe care il consumam, determina consumarea de enzime din aceasta rezerva finita. Prin consumarea de cruditati nu este afectata aceasta rezerva.


De aceea la 85 de ani se poate ajunge la un nivel al activitaii enzimatice de 30 de ori mai scazut decat la 18 ani. Imbatranirea nu este pana la urma decat o imputinare a enzimelor. Celulele nu se mai divid, iar sistemul imunitar nu mai face fata la fel de bine incercarilor prin care trece. Rezerva noastra de enzime este consumata pe timpul unei vieti in care consumam mancare gatita.

Este interesant faptul ca toate mamiferele traiesc in general de 8 pana la 10 ori varsta lor de maturizare. Oamenii, animalele de casa si cele domestice care mananca mancare procesata ating numai de 4 ori varsta de maturizare. S-a demonstrat experimental ca o dieta cu produse gatite duce la o scadere a sperantei de viata, anormalitati congenitale si chiar pierderea capacitatii reproductive.

Atunci cand corpurile noastre primesc cruditatile pentru care au fost proiectate, toate procesele noastre biochimice se desfasoara in conditii de sanatate optima. Toate celulele, organele si sistemele sunt capabile sa-si indeplineasca sarcinile intr-un echilibru perfect. Un teren biologic sanatos necesita o capacitate enzimatica optima, un echilibru acido-bazic si un tract digestiv sanatos (in cea mai buna stare).
Cu un astfel de teren biologic sanatos, organismul va sti sa se descurce in mod eficient in fata tuturor incercarilor patologice la care ar fi supus.

O dieta bazata pe cruditati duce la o viata mai lunga si mai plina de energie. Sa ne gandim cum ne simtim dupa o masa foarte copioasa, de Sarbatori de exemplu. Greutatea digerarii alimentelor gatite, produce scurgerea intregii noastre energii. Asta nu se intampla in cazul cruditatilor, si energia in plus obtinuta permite corpului sa isi concentreze resursele in alte directii. Este necesar mai putin somn si acesta este mai odihnitor. Numai atunci cand ne hranim cu alimente cu care organsimul nostru a evoluat in timp, vom ajunge sa mentinem echilibrul optim de hormoni si neurotransmitatori cerebrali.

Asadar o dieta cruda bazata pe fructe, legume, salate, nuci si multa apa proaspata va va imbunatati in mod miraculos starea de spirit, pe cea de sanatate si nu in ultimul rand silueta.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod