O dieta bogata in grasimi saturate are drept rezultat cresterea productiei de colesterol din organism. Prin urmare, odata cu reducerea cantitatii de grasimi din dieta se poate mentine nivelul colesterolului sanguin total in limite aproximativ normale.
Grasimile pot fi saturate si nesaturate. Pentru a se reduce colesterolul sanguin total este necesar sa se limiteze aportul grasimilor saturate.
Grasimile saturate se gasesc in special in carne si lactate facute din lapte care nu a trecut printr-un proces de degresare.
De evitat: carnea rosie, organe (ficat, creier, rinichi), mezeluri, oua (maxim 2 oua pe saptamâna), maioneze, creme, dulciuri rafinate.
Cumpara produse lactate fara grasimi sau cu un continut mic in grasimi in locul celor normale pline de grasimi. Consumandu-le vei descoperi ca acestea nu numai ca scad riscul aparitiei vreunei boli cardiace, dar sunt si "prietenoase" cu talia ta.
Grasimile nesaturate (mono-nesaturate si poli-nesaturate) se gasesc in principal in plante si conduc in mai mica masura la cresterea colesterolului total.
Daca verificam etichetele alimentelor putem sa citim adesea termenul de grasimi vegetale hidrogenate. Hidrogenarea este un proces chimic prin care uleiurile vegetale sunt solidificate la temperatura camerei si care sunt, deci, saturate. Aceste grasimi hidrogenate sunt folosite la producerea snack-urilor si margarinelor. Prin urmare, grasimile, in general, trebuie reduse in dieta, insa cele saturate trebuie excluse din alimentatia zilnica.
Concluzia este la indemana oricui. Este necesar sa se urmeze un program alimentar sarac in colesterol si care sa atinga urmatoarele obiective:
- - scaderea cantitatii de grasimi saturate din dieta;
- - scaderea nivelului de colesterol;
- - limitarea sodiului din alimentatie;
- - cresterea cantitatii de fibre si carbohidrati complecsi;
- - scaderea aportului caloric zilnic, daca e necesara ajungerea la o greutate corporala sanatoasa.