Dieta care previne efectul yo-yo

Dupa saptamani intregi de lupta cu kilogramele in plus, cele patru, sase sau zece kilograme au disparut. Dar ce te faci dupa trei luni, cand kilogramele sunt asezate la loc?
Dupa saptamani intregi de lupta cu kilogramele in plus, cele patru, sase sau zece kilograme au disparut. Dar ce te faci dupa trei luni, cand kilogramele sunt asezate la loc?

Trei din cinci femeie asa patesc dupa dieta! Fenomenul este numit efect yo-yo. Un medic nutritionist Béatrice de Reynal explica si da sfaturi pentru evitarea sau diminuarea efectul yo-yo.

De ce te ingrasi dupa dieta


Din punct de vedere al mecanismelor metabolice, in cursul unei diete, in organism se produc dezechilibre energetice, intre aportul de calorii, din alimente, si arderile fiziologice.
Incetarea dietei si revenirea la alimentatia normala face ca acumularea de kilograme sa fie rapida, pe fondul deficitului nutritional impus de dieta.
Alternanta exces/restrictii intretin efectul yo-yo.
“Acumularile de kilograme care urmeaza unei diete, sunt foarte greu de dat jos, pentru ca organismul opune o forma de inertie metabolica. Un detaliu putin cunoscut: kilogramele se dau jos cu mai multa greutate, cu cat sunt mai vechi. Acesta este motivul pentru care doua reprize de dieta sanatoasa, pe an, sunt perfect necesare si binevenite, pentru a nu lasa depozitele grase sa se <invecheasca>”, explica Béatrice de Reynal.
 

Factorii favorizanti


Exista factori favorizanti care accentueaza sau accelereaza acumularea de grasime, dupa dieta. Printre acestia: predispozitia, antecendentele de obezitate in familie (la rudele de gradul I si II), modificarile si tulburarile endocrine: tulburari ale tiroidei si suprarenalelor, dar si pubertatea si menopauza.
“Pubertatea este o perioada la fel de delicata ca si menopauza, pentru ca sunt dese cazurile in care momentul declansarii problemelor de greutate apar pe fondul unor dezechilibre hormonale, tipice pubertatii”, afirma Béatrice de Reynal.
Lipsa activitatii fizice si un comportament alimentar gresit, in care predomina lipidele si dulciurile, in defavoarea fructelor, legumelor si alimentelor bogate in proteine, sunt o alta cauza.
Consumul de alimente care stimuleaza productia de insulina, care la randul ei stimuleaza apetitul, este un factor favorizant, asociat cu un regim de viata dezordonat.
Béatrice de Reynal afirma ca este de dorit sa consumi un aliment nesanatos, intr-o cantitate rezonabila, la ora normala de masa, decat sa sari peste o masa si sa mananci, la urmatoarea, doua portii, de foame!
Un alt factor care intervine fundamental este ritmul de viata si schimbarea acestuia.
Stresul si emotiile sunt un factor care favorizeaza acumularea de kilograme.
“Incetarea practicarii unui sport, renuntarea la fumat sunt elemente care pot determina cresterea in greutate. Anumite tratamente hormonale, anticonceptionalele, oboseala accentuata si cronica duc la crestere in greutate”, explica Béatrice de Reynal.
 
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • angelblackf83 pe 5 Iun 2010, 17:58
    http://magicworld-chat.com?pr=2

    Va astept sa descoperiti o lume magica virtuala..pe http://magicworld-chat.com?pr=2

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod