Dieta anti-colesterol

Lipidele sau grasimile sunt o sursa majora de energie pentru organismul uman, insa nu e singura si, in plus, o cantitate prea mare de grasimi in dieta este daunatoare. Sistemul circulator este cel mai afectat, deoarece nivelul crescut al colesterolului contribuie la cresterea incidentei accidentelor vasculare si a numarului de infarcturi cardiace.

Pe scurt, inima pompeaza sange prin intermediul unor vase sanguine numite artere. Acest sange transporta oxigenul vital si nutrientii necesari tesuturilor si organelor intregului corp. Atunci cand nivelul colesterolului creste peste limita normala si pentru perioade indelungate, acesta se depune ca o ceara pe peretii interiori ai arterelor si reduce sau blocheaza circulatia sanguina.

Organele care primesc sange de la aceste artere au de suferit, deoarece nu primesc suficient oxigen si nutrienti, cat ar avea nevoie. De exemplu, atunci cand circulatia cerebrala este blocata, se produc accidentele cerebrale.

Colesterolul provine din doua surse: cel mai mult se produce in ficat, prin transformarea diversilor nutrienti, in special grasimi saturate. Din moment ce toate animalele isi produc propriul colesterol, cealalta parte din colesterolul uman provine direct din consumul produselor animaliere. Acest colesterol este absorbit in intestine si se adauga la cel produs de ficat. Este cunoscut faptul ca o dieta bogata in grasimi saturate conduce la cresterea productiei de colesterol din organism.
Asadar, prin reducerea cantitatii de grasimi din dieta se poate mentine nivelul colesterolului sanguin total in limite normale.

La randul lor, grasimile pot fi saturate si nesaturate. Cel mai simplu mod prin care le putem deosebi este aspectul lor: grasimile saturate se solidifica sau raman solide la temperatura camerei, iar cele nesaturate sunt lichide in aceleasi conditii. Pentru a se reduce colesterolul sanguin total este necesar sa se limiteze aportul grasimilor saturate. Grasimile saturate se gasesc in special in carne si lactate facute din lapte nedegresat.

Grasimile nesaturate (mono-nesaturate si poli-nesaturate) se gasesc in principal in plante si conduc in mai mica masura la cresterea colesterolului total.
Exista evidente experimentale ca grasimile mononesaturate (ulei de masline) chiar ajuta la scaderea colesterolului sanguin. Exista o serie de grasimi vegetale care se comporta ca si cele saturate: uleiul, nuca de cocos si untul de cacao (component al ciocolatei) si care trebuie evitate.

Pe etichetele alimentelor se intalneste adesea termenul de grasimi vegetale hidrogenate. Hidrogenarea este un proces chimic prin care uleiurile vegetale sunt solidificate la temperatura camerei si care sunt, deci, saturate. Aceste grasimi hidrogenate sunt folosite la producerea snack-urilor si margarinelor. Prin urmare, grasimile, in general, trebuie reduse in dieta, insa cele saturate trebuie excluse din alimentatia zilnica.

Practic, este necesar sa se urmeze un program alimentar sarac in colesterol si care sa aiba urmatoarele obiective:

scaderea cantitatii de grasimi saturate din dieta;
scaderea nivelului de colesterol;
limitarea sodiului din alimentatie;
cresterea cantitatii de fibre si carbohidrati complecsi;
scaderea aportului caloric zilnic, daca e necesara ajungerea la o greutate corporala sanatoasa.

Dupa aceasta parte introductiva, saptamana viitoare vom discuta ceva mai concret despre cateva detalii practice si meniuri.