Gena SIRT3 codează o proteină denumită tot SIRT3.
SIRT3 face parte dintr-o clasă de proteine denumite "sirtuine", care, atunci când s-au aflat într-o concentraţie mai mare în organism, la şoareci, au extins durata de viaţă a acestora.
Cercetătorii consideră că proteine precum SIRT3 sunt activate de stresul oxidativ, un proces declanşat atunci când există prea mai mulţi radicali liberi în organism, iar acel surplus nu mai poate fi neutralizat cu antioxidanţi.
Totuşi, concentraţii mici de radicali liberi pot fi benefice: atunci când corpul trece prin stres - care apare în timpul postului - mici niveluri de stres oxidativ pot să declanşeze acţiuni cu rol de protecţie, relatează publicația citată de Mediafax.
De asemenea, savanţii americani au descoperit că postul intermitent a scăzut concentraţiile de insulină la participanţi, fapt care înseamnă că dieta 5:2 ar putea avea şi efecte antidiabetice.
Pentru a testa rolul suplimentelor cu antioxidanţi, participanţii au repetat acest regim alimentar, dar au inclus şi vitamina C şi vitamina E.
La capătul a trei săptămâni, cercetătorii au analizat aceleaşi criterii de sănătate.
Totuşi, atunci când participanţii au primit suplimente cu antioxidanţi, în plus faţă de dietă, unele dintre aceste efecte benefice au dispărut.
Noul studiu pare să confirme o serie de cercetări anterioare, care spun că "inundarea" organismului cu antioxidanţi contracarează efectele benefice ale postului şi exerciţiilor fizice.
Foto: Hepta
Posteaza comentariu