© Copyright: Facebook
De ce nu e chiar atât de bine să consumi smoothie la micul dejun?
Prea puține proteine și prea multe calorii
Pentru că adesea au prea puține proteine, aceste smoothie-uri cresc glicemia foarte mult, după care ea scade la fel de rapid, de aceea începi să te simți lipsită de energie la doar câteva ore după un astfel de mic dejun. Mai mult, tot din cauza lor poți să mănânci mai mult pentru că senzația de foame își face apariția cu mult mai repede înainte de ora prânzului. Astfel, tentația de a mânca ceva va fi mult prea mare și adesea se aleg gustări hipercalorice.
Potrivit specialistului, nici untul de arahide adăugat adesea pentru un plus de proteine nu va face mare diferență, deoarece cantitatea de proteine va rămâne destul de dezechilibrată pe lângă cea de zahăr.
În schimb, trebuie să știi că va crește vertiginos numărul caloriilor. Un alt pericol este legat de cantitatea prea mare de fructe consumată la o singură masă. Multe smoothie-uri conțin foarte multe porții de fructe, pe care nu le-am putea consuma deodată în starea lor naturală. O banană, un măr mic sau o ceașcă cu fructe de pădure se pot calcula ca fiind trei porții de fructe. Însă, pentru a face un smoothie mare sau un bol cu smoothie trebuie să adaugi multe fructe, astfel că de cele mai multe ori se ajunge la o cantitate prea mare de fructe fără să conștientizăm acest lucru.
Fructele pasate în blender nu sunt la fel de sățioase
Specialiștii avertizează că fructele consumate ca atare prin mestecarea lor vor asigura mult mai multă sațietate decât atunci când sunt mixate în smoothie. ”Prin mixarea fructelor se rup fibrele, lucru care afectează senzația de sațietate după ce ai mâncat.
O ceașcă cu căpșuni, 2 banane și o piersică pasate în blender nu conferă o sațietate la fel de mare ca atunci când le mănânci în starea lor naturală”, spune nutriționistul. În plus, prin procesul de mestecare se activează glandele salivare și acest lucru ajută la o digerare mai eficientă. De asemenea, dacă mănânci fructele pe rând, în mod obișnuit, creierul are suficient timp să înregistreze informația transmisă de corp când apare senzația de sațietate.
Cea mai bună combinație de smoothie echilibrat din punct de vedere nutrițional
Dacă vrei să consumi un smoothie la micul dejun este foarte important să folosești ingredientele potrivite. Alege laptele vegetal fără zahăr, iaurtul grecesc integral simplu care conferă sațietate, pudra proteică din mazăre fără zahăr și arome, mai multe legume decât fructe (conopida e excelentă pentru că nu vei simți gustul, dar conferă consistență), semințe de cânepă decorticate, semințe de in măcinate și semințe de chia.
Este de preferat să alegi un singur fruct pentru un smoothie echilibrat, optând mai degrabă pentru verdețuri și legume. Ca topping poți să folosești fulgii de cocos, boabele de cacao sfărâmate și polenul. Evită să ornezi bolul de smoothie cu fructe uscate și să adaugi miere/agave/arțar.
Posteaza comentariu