Am mai vorbit despre felul in care alimentatia ne influenteaza starea. Acest lucru se datoreaza unui complex de factori - de la felul in care anumite alimente influenteaza reactiile chimice din creierul nostru pana la felul in care acestea sunt digerate si cum interactioneaza cu sistemul nostru imunitar.
Mancarea poate avea de asemenea efecte psihologice surprinzatoare care pot afecta grav felul in care ne simtim. In continuare, dieteticienii va vor explica ce alimente ar trebui sa consumati pentru a va imbunatati starea, incepand cu oboseala si anxietatea, pana la depresie si insomnie.
1. Oboseala
- fibrele
Un nou studiu a demonstrat faptul ca un consum cat mai mare de fibre ne poate ajuta sa luptam impotriva starii de oboseala. Studiul efectuat de profesorul Andrew Smith de la Universitatea Cardiff a testat un grup de voluntari timp de o luna iar cei care au mancat o cantitate mare de fibre din cerealele de la micul dejun si-au redus starea de oboseala cu 10%.
Acest lucru este legat si de faptul ca atunci cand te simti usor constipat, acest lucru te va face sa te simti si obosit, greoi, umflat si nu prea in apele tale. Consumul de fibre previne constipatia. 8 din 10 dintre noi nu consuma suficiente fibre. Cantitatea recomandata este de 18 grame pe zi.
Cea mai simpla cale de a include cat mai multe fibre in alimentatia noastra este sa consumam paine si paste integrale, fructe si alune, incluzand cat mai multe legume proaspete in dieta noastra, consumand la micul dejun cat mai multe cereale, folosind avocado taiat in salate, mancand mazare gatita, folosind faina integrala - mai mult decat cea obisnuita - pentru cocaturi si adaugand pastai sau linte in supe si tocane.
- alimente fara grasimi
Grasimile incetinesc sistemul digestiv. Este mult mai greu pentru organism sa metabolizeze ceva bogat in grasimi si astfel iti va lua mai mult timp pana cand iti vei recapata energia din alimentele pe care le consumi. Acest lucru inseamna ca atunci cand mananci alimente bogate in grasimi te vei simti in general mult mai obosita si greoaie. Alimentele cu un continut scazut de grasimi sunt acelea care au mai putin de 5% grasime - mai putin de 5 grame de grasime dintr-o suta de grame de mancare.
Legumele si fructele sunt de obicei foarte scazute in grasimi asa ca poti include cat mai multe in alimentatia zilnica.
- micul dejun
Cand ne trezim dimineata, noi nu am mancat de sapte sau de opt ore iar nivelul zaharului din sange este foarte scazut. Un mic dejun potrivit ne va ajuta sa crestem nivelul zaharului din sange dand organismului mai multa energie in timpul diminetii.
Un lucru socant este ca cei mai multi dintre noi sar peste aceasta masa de dimineata. Fara mic dejun vei fi lipsit(a) de energie in prima parte a zilei. Cercetatorii au aratat faptul ca cei care sar peste micul dejun compenseaza prin consumul de snacks-uri bogate in grasimi. Acestea te vor face sa te simti si mai obosit(a) in alergatura zilnica.
Ultimele cercetari ale Universitatii din Michigan au demonstrat inca o data faptul ca cerealele sunt cele mai potrivite pentru masa de dimineata. Este stiut faptul ca vitaminele si acidul folic continut de cereale pot reduce simtitor riscul de a face infart deoarece aceste ajuta la reducerea nivelului crescut de amino acizi din sange, vinovati de bolile de inima.
- apa
Chiar si cea mai mica deshidratare ne poate afecta procesele psihice si mentale, facandu-ne sa ne simtim obositi si ametiti. Sa ne mentinem perfect hidratati este mai greu decat va puteti imagina - daca esti insetat(a) inseamna ca deja te-ai deshidratat si urmatoare senzatie va fi ca reactiile ti se vor incetini. Incearca sa bei cel putin doi litri de apa pe zi - asta inseamna cam opt pahare. Acest lucru te va face sa te simti cu mult mai energic(a).
2. Stresul si anxietatea
- pastele si painea
Acum este evident faptul ca atunci cand te concentrezi asupra unor intrebari, nivelul zaharului din sange scade. Acest lucru se intampla deoarece creierul nostru arde o cantitate disproportionata de energie fata de restul corpului astfel incat atunci cand creierul este foarte activ, vei arde mai multa energie.
Din aceasta cauza, dieteticienii recomanda consumul de carbohidrati in momente de stres si anxietate. Acestea nu sunt numai o sursa extraordinara de energie, dar ele pot creste nivelul de "hormoni ai fericirii" - serotonina din creier. Pastele si painea sunt cele mai bune alegeri. Gustarile bogate in carbohidrati pot include alimente pe baza de cereale, painea prajita si fructele uscate.
- fructe si legume
Stresul slabeste sistemul imunitar, facandu-ne mai vulnerabili la frig si virusi. Din aceasta cauza trebuie sa incercati sa mancati mai multe fructe si legume in momentele de stres deoarece acestea sunt pline de antioxidanti care joaca un rol important in functiile imunitare.
Anumite fructe si legume contin mai multi antioxidanti decat altele. Cea mai buna alegere sunt afinele, prunele, stafidele, murele, capsunile si portocalele. Ananasul este in mod special o buna alegere deoarece contine mult magneziu, care joaca un rol important in functiile sistemului imunitar.
Cele mai bune legume sunt: varza creata, spanacul, broccoli, rosiile si morcovii. Ideal ar fi sa incercam sa mancam cel putin cinci portii de fructe sau de legume in fiecare zi.
© Copyright:
Posteaza comentariu