Meniul zilnic trebuie susținut de măsurile potrivite pentru a-ți proteja organismul împotriva cancerului, indiferent dacă ai primit un astfel de diagnostic sau dacă ai un risc foarte mare.
Iată ce măsuri poți lua pentru a crește eficiența unei diete care luptă împotriva cancerului:
1. Bea apă pură
Apa de la robinet conține sute de substanțe care îți pot pune în pericol sănătatea fără să bănuiești, de la pesticide și metale grele până la hormoni artificiali și alte substanțe poluante. Apa ambalată în sticle este și mai puțin reglementată, așa că măsura cea mai utilă pentru tine este un filtru care elimină clorul, fluorul și alte substanțe dăunătoare din apa pe care o folosești pentru a găti sau pe care o bei tot timpul.
2. Gătește alimentele la temperaturi scăzute și evită să arzi mâncarea
- nu prăji alimentele și redu foarte mult consumul de preparate de la fast food, cartofi prăjiți, chips-uri, prăjituri, cereale și biscuiți;
- nu ai cum să elimini complet acrilamida care se acumulează în alimentele prăjite, dar dacă ai un meniu echilibrat și eviți alimentele procesate vei reuși să previi îmbolnăvirea sau agravarea stării tale de sănătate;
- coacerea și rumenirea alimentelor la cuptor cresc cantitatea de acrilamidă, dar fierberea clasică sau la aburi nu prezintă același risc. De asemenea, nu găti ingredientele timp îndelungat și evită temperaturile extrem de ridicate;
- nu păstra cartofii în frigider pentru că vor ajunge să conțină foarte multă acrilamidă.
Dacă plănuiești să-i gătești la o temperatură ridicată lasă feliile de cartof în apă timp de 2 ore pentru a reduce cantitatea de acrilamidă cu până la 50%. Chiar și o simplă clătire de 30 de secunde cu apă rece va diminua nivelul de acrilamidă cu 20%;- nu consuma foarte multă pâine, iar atunci când îți este poftă de un sandviș alege varianta care conține grâu sau semințe încolțite.
3. Evită cerealele rafinate și zahărul adăugat
Corpul tău poate utiliza eficient numai zaharurile naturale, motiv pentru care orice formă de zahăr rafinat sau cereale procesate vor fi dificil de digerat și pot cauza probleme la nivelul tractului intestinal și în tot corpul. Zahărul adăugat se poate regăsi în cutiile de paste, în preparatele congelate, în făina de grâu, în cerealele de la cutie, în brânza rasă sau chiar în diferite uleiuri procesate la temperaturi ridicate.
Produsele care conțin soia și porumb pot fi periculoase pentru organism dacă sunt modificate genetic, favorizând absorbția incompletă a nutrienților.Iată cum te poți proteja:
- verifică etichetele cu atenție pentru a te asigura că nu alegi un produs cu mult zahăr. Evită inlcusiv siropul de orez brun;
- fii prudent când vine vorba despre produse care par sănătoase, dar de fapt conțin ingrediente nocive cum ar fi variantele fără grăsimi, fără lactoză, fără gluten. Laptele de orez și celelalte alternative pentru produsele lactate pot avea foarte mult zahăr sau grăsimi, precum și conservanți sau coloranți;
- încearcă să introduci în meniul tău quinoa și hrișcă pentru a înlocui treptat orezul alb, pastele, pâinea și cerealele rafinate;
- clătește boabele de cereale și lasă-le la încolțit: în cadrul unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Cornell s-a constatat că prin clătirea orezului brun de 5-6 ori, până când apa este curată, se reduce cantitatea de arsenic cu 55%.
De asemenea, dacă vei găti orezul în ibricul în care prepari de obicei cafeaua conținutul de arsenic va scădea cu 45%.
Posteaza comentariu