Creierul poate fi antrenat să prefere o dietă sănătoasă

Creierul uman poate fi antrenat astfel încât să prefere o dietă bazată pe alimente sărace în calorii, în locul mâncărurilor de tip fast-food, cred oamenii de știință


Studiul, publicat în revista Nutrition & Diabetes, a fost realizat folosind sesiuni de rezonanţă magnetică nucleară asupra creierului, în special asupra zonei asociate cu mecanismul recompenselor, în cazul a 13 femei şi bărbaţi obezi şi supraponderali.

Nu ne începem viaţa cu o poftă de cartofi prăjiţi şi respingând din prima alimente precum pastele din făină integralăSusan Roberts, profesor
Opt dintre participanţi erau incluşi şi într-un program de scădere în greutate, conceput de cercetătorii de la Universitatea Tufts, iar ceilalţi cinci au fost folosiţi drept grup de control.
Tuturor le-a fost scanat creierul prin rezonanţă magnetică nucleară, la începutul şi la sfârşitul perioadei de şase luni cât a durat studiul.

După cele şase luni, creierul celor implicaţi în programul de slăbire a prezentat schimbări în regiunile unde se află centrul recompenselor, asociat cu învăţarea şi cu dependenţele. Zona cerebrală în cauză a devenit mult mai sensibilă când venea vorba despre alimente sănătoase, sărace în calorii, în timp ce sensibilitatea la alimentele nesănătoase a scăzut, relatează cotidianul citat de Mediafax.

"Programul de slăbire (creat de Universităţii Tufts, n.r.) este conceput special pentru a schimba modul în care oamenii reacţionează la diferite alimente, iar studiul nostru arată ca voluntarii care au participat la acest program au prezentat o dorinţă crescândă pentru o dietă sănătoasă şi o scădere a apetitului pentru alimente nesănătoase.
Combinarea acestor două efecte este, probabil, cheia menţinerii greutăţii sub control. Din tot ce ştim noi, este pentru prima dată când se demonstrează existenţa acestui mecanism reversibil"
, a declarat Sai Krupa Das, profesor la Universitatea Tufts, implicat în cercetare.


Foto: Hepta

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod