Cerealele, o sursa importanta de fosfor si magneziu

Ca si vitaminele, mineralele sunt foarte importante pentru buna functionare a organismului, care nu este sanatos daca aceste substante sunt in deficit. Mineralele reprezinta aproximativ 5 la suta din greutatea organismului, iar cele mai importante sunt urmatoarele: calciu, fosfor, potasiu, magneziu si sodiu.



Fiecare element din aceasta categorie este multifunctional si actioneaza la nivelul intregului organism, adica celule, tesuturi si organe. Lipsa unuia sau mai multe dintre ele provoaca dezecilibre organice semnificative.





Fosforul este necesar pentru o structura normala a oaselor si a consistentei acestora (mentine sanatatea sistemului osos si a danturii). De asemenea, are un rol important in asimilarea glucozei si transformarea ei in energie.

Surse: carne, peste, cereale integrale, produse lactate si fructe uscate.

Deficienta de fosfor din organism are drept consecinta deteriorarea danturii si a structurii oaselor, slabirea musculaturii si infectii ale gingiei.



Acest element este necesar pentru functionarea normala a muschilor, sistemului nervos si pentru producerea energiei.
Magneziul este necesar pentru mentinerea sanatatii sistemelor de reproducere si imunitar, ca si pentru refacerea si regenerarea tesuturilor. De asemenea, are un rol important in functionarea optima a inimii.

Continutul total de Magneziu al corpului uman este de aproximativ 25 grame. 50-60 la suta din acest element se afla in oase.

Surse: Cereale (orez, grau), arahide, carne de pasare, legume verzi si fructe de mare.

Deficienta de magneziu se manifesta prin: lipsa poftei de mancare, greturi, varsaturi, diaree, senzatie de furnicaturi in membre, confuzie, tulburari ale ritmului cardiac, crampe musculare, si hipertensiune.


Prin urmare, pentru a te asigura ca organismul tau nu este lipsit de aceste substante importante, consuma zilnic cereale cu lapte sau iaurt. Sunt delicioase si usor de preparat si te ajuta sa previi carentele de fosfor si magneziu, care se trateaza cu dificultate si pot avea consecinte nebanuite pentru tine. Nu este oare mult mai usor sa previi decat sa tratezi?