Cerealele integrale constituie un aliment preferat de multi oameni, inca de acum 10.000 de ani. Cercetarile efectuate recent au demonstrat ca cerealele integrale sunt un aliment esential pentru mentinerea sanatatii, atat prin elementele nutritive pe care le contin, cat si prin faptul ca micsoreaza riscul aparitiei unor afectiuni precum diabet, boli cardiovasculare sau maligne.
Principalele surse de cereale integrale sunt painea integrala, cerealele integrale pentru micul dejun, orezul integral, porumbul, germenii de grau.
- Cerealele integrale reprezinta o sursa excelenta de vitamine si minerale. Contin putine grasimi saturate si multe grasimi nesaturate.
- Nu au colesterol
- Sunt bogate in fibre (solubile si insolubile)
- Sunt o excelenta sursa de carbohidrati si proteine
- Furnizeaza organismului necesarul zilnic din complexul de vitamine B
- Sunt o sursa importanta de minerale precum fier, magneziu, fosfor si zinc
- Contin antioxidanti, care au efect de contracarare a radicalilor liberi.
Un studiu efectuat pe un esantion de femei ajunse la menopauza a evidentiat faptul ca, prin consumul zilnic a cel putin o portie de cereale integrale, riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare este redus cu aproximativ treizeci la suta. Explicatia este ca acest tip de maladii sunt provocate, de obicei, de nivelul crescut al colesterolului, iar cerealele integrale au rol de reducere a acestuia.
Persoanele care sunt ceva mai plinute au tendinta sa tina regimuri alimentare drastice si, in consecinta, nivelul de energie al organismului este mult mai scazut. De aceea, este important sa includem in alimentatie cerealele integrale. Procesul de digestie al acestora este unul mai de durata - prin urmare, senzatia de satietate apare mai repede si ne vom ridica mai repede de la masa. Cerealele integrale nu contin multe grasimi saturate, un factor important si de care trebuie sa tinem cont in perioadele de regim.
Dat fiind faptul ca cerealele integrale au un continut important de fibre insolubile, ele reduc semnificativ riscul aparitiei cancerului de colon si, in general, a afectiunilor maligne ale sistemului digestiv. De asemenea, previn cancerul de rinichi si cel mamar. Este recomandabil sa consumam cereale integrale de trei-patru ori pe saptamana.