Cerealele sunt foarte bogate in calciu, acesta fiind un element esential pentru buna functionare a organismului. De aceea, este foarte important sa se puna accent pe o foarte buna asimilare a calciului in organism inca din vremea copilariei, pentru ca aceasta substanta sa fie deja fixata la adulti si pentru a se reduce riscul deficientelor. In cazul femeilor insarcinate si a copiilor, una dintre cele mai grave consecinte ale deficientei de calciu o constituie aparitia rahitismului.
Rahitismul este o afectiune caracteristica primei copilarii, provocata de lipsa calciului si a vitaminei D, cu repercursiuni, in special, asupra sistemului osos. Boala apare, de regula, in primii doi ani de viata si debuteaza la numai cateva saptamani de la nastere, dar poate fi preintampinata prin administrarea unor doze suplimentare de calciu si vitamina D. Rahitismul se caracterizeaza prin slabirea progresiva a structurii oaselor si deformarea acestora.
Aceasta afectiune este foarte rar intalnita la nou nascuti, manifestandu-se preponderent in primii doi ani de viata, cand organismul necesita un aport considerabil de calciu. De aceea, femeilor insarcinate li se recomanda sa consume suplimente de vitamina D si calciu, iar copiii ar trebui sa aiba un regim alimentar sanatos, consumand multe cereale, produse lactate si legume verzi.
Portia zilnica de calciu
Calciul se gaseste preponderent in lapte, produsele din lapte si cereale. 30 de grame de cereale pentru mic dejun asigura 10 la suta din doza zilnica recomandata de calciu pentru copiii intre 9 si 18 ani, iar un bol de cereale cu lapte asigura aproape 30 la suta din aceasta doza.
Necesarul de calciu
In functie de varsta, organismului ii sunt necesare urmatoarele cantitati de calciu:
-intre 1 si 3 ani - 500 mg/zi;
-intre 4 si 8 ani - 800 mg/zi;
-intre 9 si 18 ani - 1.300 mg/zi;
-intre 19 si 50 ani - 1.000 mg/zi;
-intre 51 si 70 ani si mai mult - 1.200 mg/zi.
Asadar, daca ai aflat ca in curand vei fi mamica, ai grija ca din meniul zilnic sa nu lipseasca acele alimente care vor asigura aportul de calciu necesar atat tie, cat si micutului. Nu uita ca acum mananci pentru doi! Cel mai simplu este ca in fiecare dimineata sa-ti pregatesti cate un bol de cereale cu lapte sau iaurt. Sunt delicioase, se gasesc intr-o varietate extrem de bogata de arome (asa incat iti poti satisface orice gust).
Daca ai deja copii, obisnuieste-i sa consume cereale in fiecare dimineata. Nu te gandi ca se vor plictisi; acestea sunt disponibile in atat de multe forme, culori si arome, incat vor constitui pentru ei o adevarata incantare! In felul acesta, vei imbina utilul cu placutul: micutii nu vor face mofturi la micul dejun pentru ca vor savura delicioasele cereale, si, in afara de aceasta, sunt feriti de riscul de a se imbolnavi de rahitism!
© Copyright:
Comentarii (1)
Spuneti-mi va rog e adevarat ca cerealele pregatite pe apa decat pe lapte sunt mai benefice organismului?
Posteaza comentariu