Despre nutritie si cum ar trebui sa ne alimentam s-a scris, se scrie si se va scrie... din abundenta. De multe ori, ni se intampla sa ne simtim debusolate si pierdute in acest "carusel" al informatiilor, care de multe ori sunt contradictorii. Am avea nevoie de o sinteza a celor mai importante probleme legate de alimentatie, de preferat o sinteza care sa nu inceapa cu "depinde...". Ar fi, oare, posibil?
Unul dintre cei mai cunoscuti nutritionisti din Europa, Martin Brunnberg, a sustinut, pe 28 ianuarie, la Sala Palatului, un seminar pe probleme de nutritie, in cadrul caruia a punctat aspectele esentiale ale unui regim de viata sanatos. Si nu a pronuntat cuvantul "depinde!".
Martin Brunnberg ne spune ca principalul motiv pentru care ne plac alimentele dulci si care contin grasimi consta in faptul ca acestea ne confera multa energie, iar combinatia dintre dulce si gras nu o putem regasi in natura. Problema este insa ca, in realitate, mancam mai mult decat are nevoie organismul si, pe de alta parte, facem mai putina miscare. Nu este de mirare ca, in timp, vor aparea probleme de sanatate, cum ar fi obezitatea, diabetul de tip II sau diferite afectiuni cardiovasculare.
Corpul uman este "conceput" astfel incat sa exerseze zilnic. Teoretic, avem nevoie de patru ore de exercitii in fiecare zi, dar practic, noi avem tendinta de a evita antrenamentul fizic, indiferent sub ce forma ar fi acesta: mergem pe jos cat mai putin posibil, luam masina chiar si numai pentru cateva sute de metri, iar cand este vorba de scari... multumim celui care a inventat liftul! Martin Brunnberg atrage atentia asupra acestui paradox: investim resurse financiare pentru a evita activitatea fizica si, in general vorbind, ne straduim ca totul sa fie cat mai comod.
Multe femei evita activitatea fizica din considerentul ca aceasta duce la epuizare fizica. Fapt care nu este exclus, daca exageram in ceea ce priveste durata antrenamentului si dificultatea exercitiilor. Ar trebui sa crestem progresiv volumul de activitate, pentru ca ideea este sa transformam antrenamentul zilnic in rutina. Scadem astfel riscul aparitiei unor afectiuni grave, unele dintre ele incurabile, precum diabet de tip II, boli cardiovasculare, cancer, obezitate, hipertensiune arteriala, depresie si infectii.
Despre carbohidrati si zahar
Energia din alimentatie provine din proteine, grasimi si carbohidrati, iar acestia din urma se regasesc in alimente cum ar fi: painea, pastele fainoase, orezul, cartofii, si cerealele pentru mic dejun. Se deosebesc doua tipuri de carbohidrati: zaharul si amidonul, diferenta intre acestea fiind ca zaharul este dulce.
Carbohidratii contribuie la secretia insulinei. Ca urmare a actiunii unor enzime din organism, amidonul se transforma in zahar. Este important, spune Brunnberg, sa mentinem nivelul de zahar din organism la nivel normal; in caz contrar, riscul aparitiei hipertensiunii arteriale si a unor afectiuni cardiovasculare este considerabil. Insa si un nivel prea scazut de zahar poate fi nociv, atragand dupa sine diverse probleme: incapacitate de concentrare, oboseala, agresivitate (de aceea suntem nervosi cand ne e foame; sunt stimulati hormonii stresului), nevoie acuta de "ceva dulce" (in speta, zahar), iar in cazuri extreme, chiar pierderea cunostintei.
Insulina reprezinta o arma cu doua taisuri: pe de o parte, echilibreaza concentratia de zahar din sange, dar, in acelasi timp, favorizeaza ingrasarea. Exista diferite tipuri de carbohidrati care stimuleaza secretia de insulina si, in functie de cat de repede sunt procesati acestia, difera si cantitatea de insulina rezultata.
Spre exemplu, daca mancam carbohidrati care se absorb rapid, nivelul de zahar creste brusc si prea mult. De aceea, sunt de preferat carbohidratii care se absorb mai lent. Variatia nivelului de sange din organism este daunatoare pentru organism. Cand este prea mult te simti fericita si satisfacuta, fiind stimulat centrul placerii si recompensei din creier, iar cand este prea putin, esti agitata, obosita, slabita si iritata - ca si un abstinent caruia ii lipseste drogul. Nu este o exagerare: in unele cazuri se poate ajunge la dependenta de zahar. Aceasta ca sa nu mai spunem ca variatiile de zahar din sange pot duce la aparitia diabetului de tip II.
Ce inseamna dieta sanatoasa? Martin Brunnberg ne explica: "Ideal este sa mancam de patru-cinci ori pe zi (trei mese principale si doua gustari), iar in alimentatie sa predomine carbohidratii care se absorb mai incet". Dar cum putem sti care sunt acestia? Este momentul sa aflam cateva detalii despre...
... Indicele glicemic (IG)
Acesta este un factor care ne spune cat de repede sunt asimilati carbohidratii in organism. Cel mai mare indice corespunde celei mai rapide absorbtii - si deci, unei proportii crescute de insulina in sange. Conform acestui criteriu, exista trei tipuri de carbohidrati:
Carbohidrati lenti - IG < 70
Carbohidrati intermediari - IG 70-90
Carbohidrati rapizi - IG > 90 (de evitat).
De indicele glicemic se va tine cont numai in cazul alimentelor bogate in carbohidrati: paste, paine, orez, cereale, mazare, cartofi. Pentru a ne face o idee mai clara asupra indicelui glicemic al produselor alimentare pe care le consumam frecvent, Martin Brunnberg ne ofera cateva exemple concrete.
Valorile indicelui glicemic
cartofi fierti - 90
cartofi copti - 135
cartofi fierti si raciti - 33 (dar, in contrapartida, sunt foarte greu de digerat)
spaghete - 60
orez integral - 70
paine alba - 130 (cea mai recomandata este painea neagra, cu graunte intregi)
fulgi de cereale - 120
morcov crud - 20
morcov fiert - 80. Brunnberg ne explica: "V-am dat exemplul morcovului nu pentru ca ar fi un aliment pe care il consumam adesea, dar am dorit sa va arat diferenta pe care o face, in context, procesul de fierbere. Nu este de mirare ca se recomanda ca fructele, legumele si zarzavaturile sa fie consumate proaspete".
Este ciudat, dar s-a constatat ca, daca mananci ceva ce nu-ti place, indicele glicemic este mai mic - insa creste atunci cand consumi un aliment preferat, mai ales daca iti este si foame.
Indicele glicemic reprezinta numai unul dintre aspectele de care trebuie sa tinem cont. Alimentele grase care nu contin carbohidrati vor avea un indice glicemic foarte scazut, dar asta nu inseamna ca le putem consuma abuziv. Se recomanda evitarea mancarurilor semipreparate, si mare atentie la cereale si la produsele "instant".
Grasimea - elementul nutritiv cel mai gresit interpretat
Pentru inceput, sa demolam un mit: daca mananci fara grasimi, nu inseamna ca slabesti - ci doar ca-ti privezi organismul de un element esential. Grasimile constituie cel mai energizant nutrient. Confera energie, sunt decisive pentru functionarea optima a creierului, favorizeaza secretia de hormoni (aspect important in special in cazul sportivilor) si sunt necesare pentru absorbtia vitaminelor solubile in grasime.
Se deosebesc urmatoarele tipuri de grasimi:
saturate (le gasim in carne si nu sunt prea indicate);
mononesaturate;
polinesaturate (le gasim preponderent in legume si peste).Exista doua tipuri de grasimi polinesaturate: Omega 3 si Omega 6. Omega 3 este mai greu de obtinut, dar esential pentru multe dintre functiile organismului: scade riscul de tromboza, regleaza nivelul de lipide din sange, este necesara pentru functionarea creierului si are rol antiinflamator. De asemenea, este utila si in cazul anumitor afectiuni, pe care le amelioreaza: psoriazis, eczeme, reumatism, inflamatii ale intestinului subtire si arteroscleroza.
Pentru a ne asigura ca-i furnizam organismului necesarul de Omega 3, Martin Brunnberg ne sfatuieste sa consumam, de trei ori pe saptamana, peste gras, untura de peste (disponibila in comert sub forma de pilule). Efectele Omega 3 se vor simti pe deplin in interval de trei luni. "Nu mancati multe grasimi, pentru ca, in timp, se poate ajunge la obezitate. Daca, pe de alta parte, consumati prea putine grasimi, carbohidratii se vor transforma in grasimi (deoarece organismul are nevoie) si astfel va creste concentratia de lipide din sange", ne atentioneaza nutritionistul.
In concluzie, cata grasime sa consumam? Raspunsul este urmatorul: 30 la suta din totalul de energie zilnica trebuie sa provina din grasimi. Cantitativ, aceasta inseamna circa 70-110 grame de grasime pe zi, pe care o poti obtine mancand nuci, avocado, si folosind pentru gatit ulei de masline sau ulei din seminte de rapita.
Antioxidantii - "gardienii" organismului
Antioxidantii previn numeroase afectiuni, prin combaterea radicalilor liberi - acestia din urma fiind o grupa de substante intens reactive, care reactioneaza cu orice intra in contact: grasimi, proteine, colesterol, ADN. Radicalii liberi provin din: administrarea anumitor medicamente, fumat, poluare, si uneori din alimentatie. Dar, paradoxal, sursa cea mai importanta de radicali liberi este oxigenul. Cu cat inhalam mai mult oxigen, cu atat intram in contact cu mai multi radicali liberi. Aceasta inseamna ca sportul si drumetiile in aer liber sunt periculoase? Nu, pentru ca atunci mancam mai mult, ca urmare a efortului fizic si, in felul acesta, furnizam organismului antioxidanti.
Cele mai importante surse de antioxidanti sunt fructele. Acestea contin diferite tipuri de antioxidanti, deci este recomandabil sa consumam fructe cat mai diverse, pentru a furniza organismului o gama cat mai variata de antioxidanti - cei mai cunoscuti fiind vitaminele C, E si beta-carotenul. Dar suplimentele de antioxidanti nu compenseaza o dieta neechilibrata.
Sa privim partea plina a paharului de... alcool!
Despre efectele negative ale bauturilor alcoolice consumate abuziv a auzit toata lumea: alcoolism, riscul crescut de cancer si hipertensiune arteriala, afectiuni ale sistemului digestiv. Dar, intr-o proportie moderata, alcoolul poate fi chiar benefic - si ne referim in special la vinul rosu. Acesta contine antioxidanti, protejeaza vasele de sange si imbunatateste circulatia. Vinul rosu este de preferat altor bauturi alcoolice, dar se recomanda maximum un pahar zilnic.
In loc de concluzie...
Rezumand, ne putem imbunatati considerabil stilul de viata, modul de alimentatie si, implicit, sanatatea, daca tinem cont de cateva reguli de baza, pe care Martin Brunnberg le sintetizeaza astfel:
micul dejun este obligatoriu;
se vor lua patru-cinci mese pe zi;
evitarea carbohidratilor care se absorb rapid;
a se consuma peste, fructe si verdeturi.
Daca iei masa la restaurant, consuma cu moderatie paste sau orez, fiind de preferat legume precum fasolea, lintea si mazarea.
In final, nu uita ca obiceiurile bune de alimentatie trebuie combinate cu exercitii fizice, iar o mica schimbare in stilul de viata poate insemna un pas major pentru sanatate.
© Copyright:
Celebrul nutritionist Martin Brunnberg ne vorbeste despre principiile unui regim de viata sanatos
De Greta Harja
Comentariile 1-50 din 76
Am citit cateva din comentarii si am observat ca majoritatea doresc sa slabeasca . E foarte simplu daca esti consecvent si urmezi sfaturile dr. Jarvis .Este vorba despre otetul de mere si miere ,care schimba si PH-ul sangelui de la acid la bazic(alcalin) prin suplimentarea cantitatii de potasiu ( K ) din mere si implicit in otetul de mere. Exista si o alta posibilitate cu ajutorul extractului de fructe de soc . Pentru alte detalii , doritorii ma pot contacta la adresa de mail mentionata.
buna,am 44 ani,174 si 94 de kg,In urma cu 3 ani,am scos colicistul si de atunci au aparut kg in plus si probleme cu sanatatea.hernie hiatala,reflux gastric,esofagita de gr 2,steatoza hepatica,VA ROG DIN SUFLET,daca m-ati punea ajuta cu un regim de slabit,am fost la nutritionist dar prea multe nu am inteles,si chiar mi-a recomandat citrice care imi fac foarte rau,VA MULTUMESC
am 1.73 Cm , 22 ani mananc intr-e 5-7 mese fac si culturism si tot nu ma ingras :( astept sfaturi ibizza89@yahoo.com
buna ziua sunt monica am 32 de ani ,2 copii am inaltime 1.66 si 78kg va rog sa ma ajutati sa slabesc vreo 10 kg,nu mananc paine de un an f f putina si aia neagra,ajutati-ma daca se poate multumesc anticipat
Buna ziua ma numesc maria am 1 55,70kg si am doar 21de ani merg zilnic la sala dar nu reusesc sa slabesc deloc va rog din suflet sa ma ajutati. va multumesc Srbatori fericite si sper sa primesc si eu un raspuns
Buna ziua, Ce pot face ca sa scap de burta? Constitutia este de om slab, dar de burta nu pot scapa.Fac miscare, am inaltimea1,62 , 54 kg si 36 de ani.Ce regim pot urma? Multumesc
Buna seara ma numesc Camelia si am 29 de ani.Am o problema cu kilogramele de cand am ramas insarcinata.Am 1,68 inaltime si 96 kg de care nu mai reusesc sa scap de cand am nascut.Va rog sa-mi scrieti ce as putea sa fac ca sa mai slabesc pt ca am tinut tot felul de diete dupa care nu am slabit sau si daca am slabit cel mult 4 kg,in doua saptamani le-am recuperat la loc.Multumesc
ma numesc emese , si am32de ani ,si am 80kg. as dorii sami scrieti si mie un regim sa slabesc.
nu vedeti ca nimeni nu va raspunde?.. toata lumea intreaba!
OLA AM 34 ANI 1.50 SI 84 KG.CUM POT ZLABI.ACUM 5 ANI AM NASCUT O FETITA CARE INPLINESTE PE 30 IULIE 5 ANISORI.AM NASCUT PRIN CEZARIANA AM RAMAS CU BURTA,ETC.AM INCERCAT TOT SUPER ZLIM AM DAT JOS DAR MAI TARZIU UN AN LE-AM PUS LA LOC.CE SA FAC.TRAIESC IN SPANIA DE 2 ANI CU SOTUL FETITA.ASTEPT UN RASPUNS
nu doresc sa slabesc cu diete , vreau sa slabesc schimbandu-mi modul de a manca vreau sa invat sa-mi disciplinez alimentatia si sunt convinsa ca voi putea .asa ar trebui sa facem cu totii si miscare multa la o parte cu masina si pe jos mult pe jos.apropo de cereale de ce nu sunt bune? de ce atentie la cereale?
Buna ziua am 20 ani,1.50 m si 57 kg si vreau foarte mult sa slabesc.multumesc mult
buna ziua am nevoie de o reteta pentru a slabi de aceea am apelat la ajutorul dumneavoastra.am 20 de ani acum 2 ani de zile am avut 47 de kg am inceput sa ma i-au proportii ajungand la 57 de kg.vreau sa stiu ce este de facut ce regim imi recomandati pt a ajunge din nou la greutatea ce am avut-o.va multumesc
buna ziua am 42ani,1,65m si 89kg si vreau foarte mult sa slabesc. multumesc mult!
Buna ziua..Am 17 ani, 1,79m si 78 de kg . Am incercat tot felu de diete dar nici una nu m-a ajutat sa slabesc. Asi vrea sa încep o cura de slabire cu SlimBall dar mie frica de reactiile adverse si de consecintele grave pe care le`ar putea aduce. Va rog spunetimi daca asi putea incerca totusi! Va rogg..!!
buna ziua va rog sa ma ajutati sa slabesc am 35 ani 1.64 si 70kg am 2copiii imi doresc foarte mult sa slabesc 10kg dar nu reusesc am tinut cateva cure de slabit am slabit cateva kg pe care le/am pus la loc va rog sa ma ajutati ce regim imi recomandati va multumesc
Buna ziua ma numesc nori si am 17 ani si am 1,70cm si am 54 de kg..am fost gras 74 de kg si am mancat 3 luni macaroane fierte cu branza si am slabit 21 de kg aproape si mie imi este frica sa mai manank sa nu ma ingras....cate kg trbuie sa am normal la varsta si inaltimea mea si nu trb sa imi fac probleme ca ma ingras iara??
eu sufar de hipoglicemie functionala ceea ce inseamna ca mananc cantitati mari de carbohidrati lenti ca sa nu scada glicemia. dar m-am ingrasat. ce sa ce sa fac sa pot tine si eu o dieta dar care sa-mi mentina nivelul glicemiei in valori normale?
as dori daca se paote(va rog din suflet) o reteta pentru a ma ingrasa cel putin 5 kg.Mentionez ca am 1.73m si 52kg. STIMA
Buna ziua,as dorii sa ma ajutati cu un regim pentru fetita mea care are 9 ani este clasa III a ,are 49 kg si inaltimea cam 1.35,nu arata foarte grasa dar are burtica cam mare.Ceea ce ma ingrijoreaza este ca nu maninca mult ex.dimineata inainte sa plece la scoala maninca cereale cu lapte ,mai maninca la ora 12 la scoala la cantina deoarece este cu program prelungit la scoala felu I si felul II ,dar nu intotdeauna ambele felurii ,iar seara este cancand maninca doar fructe sau ceva de mancare putin.Va rog daca se poate sa-mi dati un regim sau o dieta pentru ea. Multumesc.
va rog frumos chiar am mare nevoie de raspunsul dumneavoastra
Am 1,70 si 68 kg si 16 ani si 4 luni as vrea sa imi dati si mie un regim pentru a putea slabi si sa fiu multumita de mn ......va rog frumos :)
BUNA ZIUA,VREAU SA VA INTREB CE AR TREBUII SA CONSUM PENTRU A DA JOS DE PE BURTA,DE 1 AN MA DUC LA SALA SI NU REUSESC SA DAU MUSCHIUL INFERIOR TOT TIMPU SE DEPUNE ACOLO.NU MAI SUPORT ,AM 22 ANI 56 KG SI 1.66 DATIMI VA ROG UN REGIM VA MULTUMESC
Buna ziua , vreau sa va intreb ce ar trebuie sa consum pentru a ma ingrasa si a pune masa musculara , eu ma duc la sala de 1 an si dc nu iau suplimente nu pot sa pun masa musculara , dc ma puteti ajuta cu aceasa problema va rog .Cu stima Elian
buna ziua am nevoie de o reteta pentru a slabi de aceea am apelat la ajutorul dumneavoastra.am 25 de ani acum 2 ani de zile am avut 51 de kg am inceput sa ma i-au proportii ajungand la 65 de kg.anul trecut am dat nastere unui copil minunat sanatos,in timpul sarcinii am ajuns la 70 de kg avand acuma 65.vreau sa stiu ce este de facut ce regim imi recomandati pt a ajunge din nou la greutatea ce am avut-o si pt a scapa de celulita.va multumesc ç
as fi interesar de un regim alimentar .dar nu sa mi se faca rau.am 170 si 100 kg. am mai incercat sa tin regim si mi se face rau .ameteli nu am energie, etc.va rog
buna, ajutor vreau sa slabesc ! am 76 kg, vreau sa slabesc, intrun timp cat mai scurt.Ce pastile, ceaiuri, siropuri etc. sa iau care sunt eficiente si nu dauneaza foarte mult organismului / mULTUMESC
Am 12 ani , 1,50metri si 32 de kg..sunt cea mai slaba din clasa si eu am o betatalesemie minori si in 6 luni am pus 2 kg..si akum nu ma mai ingras deloc..si mai mananc si mult pe deasupra...Dati-mi un sfat cum sa ma ingras, Multumesc,
bunaziua incep orin a va spune ca sunt forte dezamagita de mine si forte stresta din pucul asta de vedere ma sturat sa nu slabesc si io am tinut fel si fel de regimuri si am luat si pastile slabesc unpic si apoi pun dublu nu stiu ce sa mai fac sincer psihic sint demoralizata am 1,68 si 79 de kg si pun forte mult pe burta si copse am increcet si cu sport da nimic si cu infometere da dimic nu stiu ce sa mai fac sincer pote imi puteti da un raspuns la problema mea astept !
Buna ziua. Pot raspunde la multe din intrebarile puse mai sus legate de obezitate sau dorinta de ingrasare. Scrieti-mi pe adresa: angi.light@gmail.com
Buna ziua. Pot raspunde la multe din intrebarile puse mai sus legate de obezitate sau dorinta de ingrasare. Scrieti-mi pe adresa: angi.light@gmail.com
buna ziua. am inceput si eu de astazi de dimineata sa mananc de diminneata si mi-am propus sa mi fac un regim de viata echilibrat bazat pe legume ,salate peste,orez si la desert- fructe, salate de fructe, sau eventual dc simt nevoia de ceva foarte dulce un cubulet doua de ciocolata neagra sau amaruie pe saptamana (nu cred ca- mi va dauna aceasta cantitate am inteles ca dc simti nevoia sa mananci ceva poti manca dar sub forma de gustare nu sa te privezi de tot de acest lucru) si sa nu uit mi-am mai propus ceva: sa alerg sau sa fc exercitii acasa la 2 zile .dc nu e bine ceea ce fac astept un sfat de la voi! va sarut oriunde a-ti fi. o zi buna!
am 19 ani 1.68 si 70kg si p zi c trce ma ingras cate putin.sunt disperata nu stiu c sa ma fac,doresc enorm sa dau 10 kg jos.VA ROG SA MA AJUTATI!AST RASPUNS ,VA MLUTUMESC.alina
am 19 ani 1.68 si 70kg si p zi c trce ma ingras cate putin.sunt disperata nu stiu c sa ma fac,doresc enorm sa dau 10 kg jos.VA ROG SA MA AJUTATI!AST RASPUNS ,VA MLUTUMESC.alina
am 44 ani, 1.70 inaltime si 125 kg si pe zi ce trece ma ingras putin cate putin. vreau sa slabesc. ajutati-ma daca puteti,va rog. raspundeti-mi. va multumesc. nelu.
am 50 de ani,1,56 inaltime,125 KG.sunt disperata,nu stiu ce sa mai ma fac,doresc enorm de mult sa slabesc,VA ROG SA MA AJUTATI. astept raspuns,va multumesc.dodo.
am 50 de ani,1,56 inaltime,125 KG.sunt disperata,nu stiu ce sa mai ma fac,doresc enorm de mult sa slabesc,VA ROG SA MA AJUTATI. astept raspuns,va multumesc.dodo.
buna, am 33 ani , 80 lg la 1.65 ,am incercat fel si fel de pastile dar nu pot slabi. nu mananc gras deloc si mananc foarte putin as vrea sa ma ajutati cu un sfat , o dieta ceva ca pastile numai vreau ca nu au nici un efect.
buna,am 17 ani,47 de kg la 1,70....cum as` putea sa ma mai ingras?proteine?
buna ziua ma numesc faur neluta am 56 kg,1.60cm va rog sa imi spuneti daca mai trebuie sa slabesc si cat mai trebuie, in septembrie am nunta si m ar interesa acuma iau medicamente(clarinol),va rog sa imi dati un sfat.va multumesc.
am 18 ani,1,57 si 60 de kg.nu manc extrem de mult,fac sport,dar nici cum nu reusesc sa dau jos.ce sa fac?:-
am 1.60cm as inceca si pastile,iar exercitii nu stiu cu ce sa incep mai intai...ce imi recomandati?
buna,am 22 de ani,o fetita de 11 luni si de la nastere am ramas cu burtica si cu aceleasi kg 60 vreau de slabesc 10 kg ,mentionez nu am tinut nici o dieta am inceput sa nu mai mananc paine si sa beau in fiecare seara ceai vede antiadipos.....as dori un sfat sau o dieta.Ma puteti ajuta?Va multumesc anticipat.
am 18 ani si am 40 de kg.... cum as` putea sa ma mai ingras? acu doi ani aveam 55 si am slabit dintr`odata si nu ma mai ingras.. imi puteti spune si mie dak este vre`o solutie?
ma numesc Dorin am 37 ani am 1,83 cm si 97kg sunt cu hipertensiune nu maninc gras si mult dar pe zi ce trece ma ingras ,ce ar trebui sa fac in privinta asta sunt din jud.salaj recomandatimi un ntrutionist bun chiar si din jud.cluj. e-mail: dorin_demian@yahoo.com
Ma numesc roberta am 27 de ani ,am 1.68 cm si 70 kg,nu mananc foarte mult ,nu mananc prajeli,nu beau sucuri cu zahar,dar vad ca kg in plus nu vor sa ma paraseasca ,ce mi-ati putea recomanda ? Astept raspunsul voastru.
Am 17 ani si am tinut o dieta cu care am slabit 15 kg acum am 51 kg si 1.63 as vrea sa mai slabesc 3-4 kg si nu mai reusesc cu dieta pe care am tinut-o am inceput sa fac aerobic si mi-am cumparat si pastile Super Slim.As vrea sa-mi spuneti si mie dak sunt bune sau nu pastiele acestea de slabit si daca dupa ce nu le voi mai lua o sa iau in greutate?
am aproape 20 de ani si nu sunt foatre inalta. am aproape 1.56 si as vrea sama mai inalt..imi puteti recomanda ceva?
as vrea si eu sa iau cateva (mai multe:-j) kile...am14 ani 1.60 m si 40 kg :((.ce imi recomandati:((?
Am o fetita de 7 ani,inaltime 1,31cm si greutate 44kg.Doresc cateva meniuri pentru ea ca sa slabeasca.Va multumesc.
Posteaza comentariu