Dieteticianul Cynthia Sass a realizat un top al celor mai frecvente greşeli de alimentaţie care au un impact major asupra sănătăţii, prezentat de Huffington Post, explicând care este soluţia potrivită, în fiecare caz, pentru asigurarea unei diete corecte pe termen lung.
Să presupui că aşa-zisele calorii "bune" nu contează la greutate
Soluţia: Să ştii care ar trebui să fie porţiile zilnice din fiecare clasă de mâncare. Următorul plan este potrivit pentru o femeie cu înălţimea de 1,62 metri şi greutatea de 68 de kilograme care obişnuieşte să meargă pe jos timp de 30 de minute de la două la trei zile pe săptămână:
4 porţii de legume (o porţie înseamnă o cană)
4 porţii de fibre integrale (o porţie înseamnă o felie de pâine din făină integrală sau jumătate de cană de orez brun)
4 porţii de proteine (o porţie înseamnă 85 de grame de carne sau jumătate de cană de boabe de fasole)
4 porţii de grăsimi sănătoase (o porţie înseamnă o linguriţă de ulei sau un sfert de avocado)
Să "sari" o grupă de alimente (sau trei)
Multe femei ţin diete "vegan" sau fără gluten, nu din motive etice sau de sănătate, ci ca să scape de kilograme, explică Cynthia. Problema este că, dacă nu înlocuieşti proteinele, grăsimile şi carbohidraţii pierduţi - adică macronutrienţii - aceste diete pot duce la câştigul în greutate, oboseală, iritare şi afecţiuni digestive. Macronutrienţii trebuie să fie consumaţi cu grijă: nici prea puţini, nici prea mulţi.
Soluţia: Completează o masă centrată pe legume cu jumătate de cană de boabe de fasole sau cu două linguri de nuci; asigură aportul de carbohidraţi sănătoşi prin quinoa sau orez brun.