Cele mai frecvente greşeli de alimentaţie: Ce nu trebuie să faci când urmezi o dietă

Diete bazate doar pe fructe şi legume sau reducerea numărului de mese principale pe zi la una singură: iată două erori frecvente care sunt făcute în dorinţa de a scăpa cât mai repede de kilograme. O specialistă în diete explică de greșelile de alimentaţie sunt dăunătoare pentru siluetă, dar şi pentru sănătate.

Dieteticianul Cynthia Sass a realizat un top al celor mai frecvente greşeli de alimentaţie care au un impact major asupra sănătăţii, prezentat de Huffington Post, explicând care este soluţia potrivită, în fiecare caz, pentru asigurarea unei diete corecte pe termen lung.

Să presupui că aşa-zisele calorii "bune" nu contează la greutate

Nicio dietă drastică nu e bună pentru sănătatea sau fericirea meaCynthia Sass
Fibrele integrale, deşi foarte importante pentru sănătate, pot cauza câştigul în greutate dacă sunt consumate în cantităţi mari.
De exemplu, potrivit lui Sass, orezul brun, fasolea, carnea de pui, brânza şi sosul guacamole sunt toate benefice pentru sănătate, dar, mâncate împreună, constituie mult prea multe calorii faţă de doza necesară la o singură masă. Adevărul este, spune specialista, că dacă nu arzi atâtea calorii câte consumi, vei lua în greutate. Chiar şi fructele şi legumele se transformă în grăsime.

Soluţia: Să ştii care ar trebui să fie porţiile zilnice din fiecare clasă de mâncare.
Următorul plan este potrivit pentru o femeie cu înălţimea de 1,62 metri şi greutatea de 68 de kilograme care obişnuieşte să meargă pe jos timp de 30 de minute de la două la trei zile pe săptămână:

4 porţii de legume (o porţie înseamnă o cană)

4 porţii de fibre integrale (o porţie înseamnă o felie de pâine din făină integrală sau jumătate de cană de orez brun)

4 porţii de proteine (o porţie înseamnă 85 de grame de carne sau jumătate de cană de boabe de fasole)

4 porţii de grăsimi sănătoase (o porţie înseamnă o linguriţă de ulei sau un sfert de avocado)

 
Să "sari" o grupă de alimente (sau trei)

Multe femei ţin diete "vegan" sau fără gluten, nu din motive etice sau de sănătate, ci ca să scape de kilograme, explică Cynthia.
Problema este că, dacă nu înlocuieşti proteinele, grăsimile şi carbohidraţii pierduţi - adică macronutrienţii - aceste diete pot duce la câştigul în greutate, oboseală, iritare şi afecţiuni digestive. Macronutrienţii trebuie să fie consumaţi cu grijă: nici prea puţini, nici prea mulţi.

Soluţia:
Completează o masă centrată pe legume cu jumătate de cană de boabe de fasole sau cu două linguri de nuci; asigură aportul de carbohidraţi sănătoşi prin quinoa sau orez brun.