Organismul nostru este în mod natural alcalin, însă din cauza alimentelor pe care le ingerăm acestea generează aciditate şi împiedică funcţiile. Rezultatul este îngrăşatul şi lipsa totală de energie. Află cum poţi să eviţi acest lucru!
Dieta alcalină (obiceiul de a consuma alimente care menţin organismul în stare alcalină) nu este atât de nouă precum o promovează diverse publicaţii internaţionale în ultima lună. Numeroşi medici recunoscuţi la nivel mondial, precum Robert Morse (medic naturopat) sau Robert O'Young (microbiolog şi nutriţionist) au publicat cărţi în care au explicat beneficiile pe care le aduce acest stil de alimentaţie, menţinând organismul sănătos şi împiedicând creşterea în greutate.
"Când, în urma dietei, organismul tinde să formeze aciditate mai mare, hormonii ajung la un dezechilibru, alimentele ingerate intră într-un proces de fermentaţie şi de putrefacţie, în loc să fie digerate complet, ceea ce are drept efect formarea de mucozităţi în exces şi apariţia unor inflamaţii. Sângele se intoxică, iar sistemul limfatic se blochează. Mulţi specialişti demunesc această stare boală. Prin urmare, este important să menţineţi alcalinitatea organismului, să îl feriţi de toxine şi să îl păstraţi curat. Respectarea aceastor condiţii asigură sănătatea şi vitalitatea corpului", explică medicul naturopat Robert Morse în cartea sa "Să trăim sănătos fără toxine".
Multe dintre vedetele de la Hollywood au înţeles acest principiu pe bază căruia funcţionează organismul şi au declarat că încearcă să mănânce astfel încât să menţină organismul în stare alcalină. Printre ele se numără Gwyneth Paltrow, Kirsten Dunst, Jennifer Aniston şi Miranda Kerr. A mânca alcalin presupune a face alegerile alimentare astfel încât să păstrezi un echilibru între alimentele alcaline şi acide ingerate. Important este ca balanţa să se încline în favoarea celor alcaline, avertizează medicul nutriţionist Vicki Edgson care practică de ani buni acest obicei sănătos. "Alimentele acide creează o aciditate puternică în corp care favorizează îngrăşatul, balonarea, digestie proastă, probleme dermatologice şi starea accentuată de oboseală. În schimb, consumul alimentelor alcaline ajută organismul să funcţioneze la capacitate maximă şi îl păstrează tânăr şi sănătos", explică specialista.
Alimentaţia acidă, cauza principală a kilogramelor în plus
Medicul nutriţionist Robert O'Young explică în cartea sa "Dieta Young, Miracolul PH pentru o sănătate perfectă" că o dietă acidă implică un consum ridicat de cafea, alimente procesate, carne roşie, alcool, zahăr rafinat şi sare. Dr, Robert Morse adaugă pe lista alimentelor care provoacă aciditate în organism şi produsele lactate pasteurizate, ouăle şi roşiile gătite. Toate aceste alimente determină aciditate în organism, favorizând îngrăşatul şi starea de oboseală permanentă pe care o resimţim de cele mai multe ori. „Mediul acid este responsabil pentru kilogramele în plus cu care trăim. Ca o reacţie de autoprotejare a organismului, acesta produce celule adipoase pentru a înlătura acizii de la organele noastre principale încercând astfel protejarea lor. Tot acesta este motivul pentru care organismul le elimină atât de greu. Dacă mâncăm astfel încât să oferim un mediu mai alcalin organismului nostru, el nu va mai avea nevoie de prea multe ţesuturi adipoase”, explică medicul nutriţionist Robert O'Young.
Important este ca pe parcursul unei zile planul alimentar să conţină 70% alimente alcaline şi doar 30% alimente acide. Un surplus de fibre pe care le poţi lua din fructe şi legume crude este esenţial pentru tractul digestiv, reducând aciditatea cauzată de alte alimente. De asemenea, trebuie să bei zilnic o cantitate mare de apă plată şi să respecţi orele de somn.
Modalitatea în care găteşti legumele are de asemenea un impact asupra beneficiilor. Ca exemplu, nutriţionista Vicki Edgson susţine că spanacul crud este un aliment alcalin, însă de îndată ce este gătit el se transformă într-un aliment acid. Prin urmare, este de preferat să consumi pe cât posibil legume în stare crudă sau lăsate câteva minute la abur.
Alimente alcaline: fructe (struguri, caise, cireşe, lămâie, nectarine, pepene, rodii, mandarine, banane, căpşuni, mango, portocale, grepfrut, mere, piersici, pere, ananas, fructe uscate), legume (lăptuci, lucernă, anghinare, sparanghel, conopidă, vinete, hrean, gulie, praz, salată verde, bame, măsline, ceapă, pătrunjel, ridichi, germeni, cartofi, spanac, morcovi, ţelină, ardei gras, castravete, varză de Bruxelles, avocado, legume cu frunze verzi, dovlecel, fasole verde, mazăre, roşii crude, alge marine). O altă categorie de alimente pe care trebuie să le consumi în cantităţi moderate sunt nucile/seminţele: migdale, nuci pecan, seminţe de floarea soarelui, seminţe de susan, seminţe de dovleac, nucă de cocos, seminţe de pin. Dacă sunt consumate în cantităţi prea mari, alimetele din ultima categorie pot forma aciditate, avertizează medicul Robert Morse.
Efectele nocive ale acidozei
Potrivit medicului naturopat Robert Morse, acidoza sau starea de aciditate a organismului este cauza principală a peste 99% dintre bolile cu care ne confruntăm în prezent. Iată care sunt cele mai importante efecte nocive pe care le generează acidoza:
1. Creşterea în greutate
2. Oboseala care persistă
3. Accindete vasculare
4. Infarct
5. Pierderea memoriei
6. Încărunţirea
7. Formarea pietrelor la fiere, rinichi
8. Depresie accentuată
9. Artrită
10. Cancer.
Cum să-ţi verifici singură nivelul de aciditate
Cumpără hârtie de turnesol (hârtie de testare a pH-ului) şi verifică nivelul de aciditate din salivă şi urină, la 1-2 ore după masă.
Comentarii (1)
f,f,int, as dori sa primesc date asupra alimentelor bazice si cfu continut bogat in antioxidanti pt o dieta in cura de slabire
Posteaza comentariu