Tuturor ne place sa bem in fiecare zi cate o ceasca de cafea sau de ceai, dar se pare ca acestea nu ne plac pe noi tot atat de mult. Daca bem mai mult de o ceasca pe zi, riscam sa fim nervosi, anxiosi, ne doare capul sau suntem deshidratati, iar, uneori, un consum ridicat de cofeina ne poate face sa fim prost dispusi si sa clacam.
Orice medic nutritionist va va atentiona cu privire la consumul de cofeina si nu numai pentru faptul ca aceasta impiedica absorbtia mineralelor de catre organism, cum ar fi fierul, ci si pentru ca astfel se accelereaza ritmul in care calciul este pierdut de catre articulatii si sistemul osos.
Si pentru ca nu vrem sa luam numai partile rele ale cafeinei, vom aminti si beneficiile pe care aceasta le aduce organismului nostru. Intr-adevar, cafeaua si ceaiul isi au si ele rolul lor. Poate cel mai important este faptul ca antioxidantii continuti de acestea ne apara de bolile de inima, amana semnele imbatranirii si ne ajuta sa ne refacem mai repede in urma racelilor sau infectiilor.
Chiar si produsele decofeinizate sunt bogate in continutul de antioxidanti, dar incercati sa cumparati acele produse care au fost decofeinizate prin metoda apei (daca eticheta nu ofera nici un indiciu in acest sens, probabil produsul a fost expus unei metode chimice nesanatoase). In timp ce anumite persoane spun ca o ceasca de cafea sau de ceai bauta dimineata ii ajuta sa-si inceapa ziua cu o stare buna si chiar le inlatura problemele legate de constipatie, altele spun ca aceasta le agraveaza iritatiile sistemului digestiv. Unele studii au sugerat chiar faptul ca acest continut de cofeina din cafea sau din ceai poate suprima simptomele bolii Alzheimer.
O ceasca de cafea espresso este un bun compromis pentru oricine. Si asta pentru ca nu contine atat de multa cofeina precum cafeaua la filtru sau la ibric. Ne fereste de starile de nervozitate si totusi ne stimuleaza si ne imbunatateste puterea de concentrare. Cafeaua espresso are un continut scazut de cofeina deoarece aburul trece atat de repede prin praful de cafea, incat cofeina nu are timp sa se depoziteze in ceasca. Cafeaua instant (care este fabricata din infuzii uscate de cafea care au fost solidificate) contine, de asemenea, mult mai putina cofeina decat cea obisnuita, dar si aceasta isi are si ea partea ei proasta, din cauza gustului inferior al acesteia.
Continutul de cofeina al diferitelor bauturi si alimente
- cafea la ibric (o ceasca): 60 - 120 mg
- espresso dublu (50g): 45 - 100 mg
- cafea instant (o ceasca): 70 mg
- cafea decofeinizata (o ceasca): 1 - 5 mg
- ceai (o ceasca): 40 mg
- ceai verde (o ceasca): 40 mg
- cola (350g): 38 - 45 mg
- ciocolata calda (o ceasca): 4 mg
- ciocolata neagra (25g): 20 mg
- ciocolata cu lapte (25g): 6 mg.
Valorile sunt aproximative, in special cele referitoare la varietatile de cafea.
© Copyright:
Comentarii (4)
Care sunt bineficiile si raul de la o ciasca de cafea verde pe zi?Rog sa-mi raspunda acel care foloseste sau care a folosit.
In cafeaua sanatoasa Gano, continutul de cofeina este de cel putin zece ori mai mic, cantitate benefica si cu efect pozitiv asupra intregului organism.In plus nu are efecte secundare. recomand sa il testati cu toata caldura pentru o vreme si apoi sa vedeti ce bine va simtiti, corpul abia asteapta sa il rasfatati astfel Va invit la o ceasca pe !www.ganoterapia.ro
sufar de 25 de ani de deschinezie biliara. in ultima perioada crizele sunt declansate de o singura ceasca de cafea. as vrea sa stiu ce-mi face rau cofeian sau alte substante pe care le contine cafeaua?
as dori sa stiu , daca cofeina din cafeaua facuta la ibric poate declansa o criza de bila care este lenesa? sufar de 25 ani de aceasta boala si nu pot trai fara o ceasca de cafea, nu ma pot concentra, ma doare capul. am incercat si cu ceai verde si nu are nici un efect. ce pot sa fac? multumes
Posteaza comentariu