Nu contează doar ce mănânci, ci și cât. Reducerea totalului de calorii are un efect rapid asupra siluetei, iar porția de mâncare corectă este baza unui stil de viață sănătos. Atunci când folosești ingredientele potrivite și ai renunțat la alimentele hipercalorice, dar rotunjimile inestetice continuă să-ți facă probleme, este momentul să analizezi cantitățile consumate la fiecare masă. Este bine să mănânci sănătos, dar porțiile duble sau chiar triple nu te vor ajuta să slăbești, crescând riscul de afecțiuni cardiovasculare datorat obezității.
Iată cum poți stabili corect porția de mâncare, în funcție de aliment:
1. Cerealele
Ai verificat etichetele pentru a vedea care este gramajul porției de cereale? În general se recomandă 30-40g, cu lapte și puțină miere, însă dacă torni cerealele direct din cutie în bol, ai putea pune de trei ori mai mult decât atât. De asemenea, dacă umpli din nou bolul, pentru o altă porție, vei consuma foarte multe calorii în plus.
Cel mai bine este să te limitezi la 5 linguri de cereale, prevenind astfel consumul excesiv de zahăr și acumularea kilogramelor nedorite.
2. Pieptul de pui
Proteinele provenite din carnea slabă de pui sunt benefice pentru a slăbi mai ușor, dar dacă vei consuma un piept de pui întreg la cină, nu vei face o favoare organismului. Porția recomandată de piept de pui este de 90-120g de carne, aproximativ de mărimea palmei sau cât un pachet de cărți de joc. În funcție de sortimentul cumpărat, un piept de pui întreg poate reprezenta dublul sau chiar triplul porției recomandate, așa că este indicat să fii atentă la cât de mult consumi.
3. Îndulcitorul de la cafea
Dacă îți place să adaugi frișcă și mult zahăr la cafea ți-ai putea compromite dieta chiar de dimineață. Nu te gândi că vei putea savura o cafea cu un îndulcitor dietetic pentru că aceste produse nu sunt indicate la dietă.
Îndulcitorii artificiali favorizează obezitatea și diabetul, astfel încât nu sunt deloc alegerea potrivită când vrei să reduci totalul de calorii. Cel mai bine este să bei cafeaua simplă, iar dacă te-ai obișnuit cu gustul dulce poți folosi o linguriță de zahăr brun.
4. Pâinea
Pentru masa de prânz ai decis să iei la tine un sandviș cu friptură fragedă și frunze de salată? La prima vedere este o alegere ideală pentru a te menține în formă, dar ai calculat corect caloriile pe care le conține sandvișul tău? Înainte să presupui automat că vei economisi foarte multe calorii, comparativ cu meniul de la restaurant, ia în considerare faptul că majoritatea pâinilor iau ca porție de bază o singură felie. În unele cazuri ar putea fi indicat să renunți la pâine sau să o înlocuiești cu alte produse cu o textură similară, dar cu mai puține calorii.
5. Fructele
O porție de fructe proaspete este mult mai sănătoasă decât o prăjitură sau o gogoașă, însă trebuie să ții cont și cât de multe fructe mănânci. Este foarte bine să eviți dulciurile din comerț, dar nu îți închipui că vei slăbi dacă mănânci 500g de fructe de mai multe ori pe zi.
Caloriile se vor acumula rapid, iar kilogramele în plus vor fi greu de eliminat în aceste condiții. O porție de fructe reprezintă de regulă un măr de dimensiuni medii, o pară, o portocală, o jumătate de grepfrut, 18 boabe de strugure, 1 felie de pepene verde, 2 felii de pepene galben sau 16 mure. Înainte de a începe să mănânci cel mai bine este să-ți constitui o porție de fructe pentru a nu consuma o cantitate excesivă în timp ce vorbești cu prietenii sau te uiți la serialul tău preferat.
6. Băuturile răcoritoare
Sucurile carbogazoase conțin foarte mult zahăr și favorizează centimetrii în plus, precum și diabetul de tip 2, datorită impactului negativ asupra glicemiei. Este foarte ușor să consumi până la 600 de calorii în plus doar din cauza băuturilor răcoritoare. Nu apela nici la varianta dietetică pentru că favorizează îngrășarea și poftele alimentare.
Potrivit specialiștilor, ar trebui să bei apă plată simplă sau amestecată cu puțin suc de lămâie și frunze de mentă.
Posteaza comentariu