Cat de buni sunt indulcitorii artificiali

Indulcitorii artificiali au fost creati pentru persoane care nu pot consuma zahar din cauza unor afectiuni. In timp, acesti indulcitori artificiali au inceput sa fie folositi si de persoanele care doreau sa reduca numarul de calorii provenit din dulciuri. Desi au fost creati de multi ani, folosirea indulcitorilor artificiali este in continuare controversata.

Exista doua tipuri de astfel de indulcitori: cei fara calorii (care nu aduc aport glucidic) si cei de natura polialcoolica (care contin aproape acelasi numar de calorii ca si zaharul si sunt adaugati la gumele de mestecat si la bomboane).


Indulcitorii fara calorii sunt comercializati pe piata sub numele de aspartam si zaharina iar cei calorici sunt cunoscuti ca sorbitol si manitol. Studii clinice care sustin folosirea acestor substante, au aratat ca ambele tipuri de indulcitori reduc incidenta cariilor dentare.

Altele care combat existenta acestor compusi pe piata explica amanuntit si coreleaza structura indulcitorilor cu efectele adverse pe care le-ar putea cauza. De exemplu, ca si structura aspartamul este format din acid aspartic, fenilalanina si metanol.
La 36 de grade Celsius, metanolul se transforma in aldehida formica si acid formic. Este stiut faptul ca metanolul este o neurotoxina periculoasa (cancerigen cunoscut) care produce distrugerea retinei oculare, intervine in procesul de replicare al ADN si cauzeaza defecte fetale.

Acidul aspertic reprezinta 40% din compozitia aspartamului. In anumite conditii, acest acid poate cauza modificari oftalmologice si endocrine. De asemenea, este un neuro-excitant deoarece afecteaza sistemul nervos central, provocand hiperactivitate.
Alte reactii adverse provocate de prezenta acidului aspartic in exces: migrena, oboseala, dureri abdominale, greata, insomnie, atacuri de panica sau depresie.

Al treilea component al aspartamului este fenilalanina (50%). Prea multa fenilamina cauzeaza importante modificari plasmatice, blocheaza serotonina si astfel da nastere la sindromul premenstrual, produce insomnie si uneori modificari comportamentale.

Unele studii clinice au ajuns la concluzia ca aspartamul da dependenta si ca unii pacienti au dificultati mari in incercarea de a renunta la bauturile carbogazoase de tip light.
In loc de aspartam sau alti indulcitori artificiali se recomanda mierea sau Sucanatul, un indulcitor organic granulat obtinut prin evaporare.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ion pe 2 Sep 2013, 12:02
    indulcitor natural

    Mai este de mentionat si un alt indulcitor - de data asta natural (obtinut prin fermentarea cocenilor de porumb) - numit Xylitol. Nu difera ca aspect de zaharul tos, avand si acelasi gust insa neavand efectele negative ale zaharului si este si un antibacterian eficace ( nu permite bacteriilor sa se fixeze si sa formeze placa dentara) . Xylitolul are indice glicemic este extrem de scăzut (aproximativ 7), comparativ cu cel al zaharului (care este de aproximativ 70-80) si continut caloric redus ceea ce il recomanda a fi utilizat in diete si pentru persoanele cu probleme de glicemie

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod