Incepand din copilarie si pana la maturitate, masa de dimineata are efecte benefice. Atunci cand la micul dejun nu iti lipsesc cerealele, asiguri organismului cantitatea optima de calciu, fier, vitamine, fibre, zinc si carbohidrati.
Obtinute din porumb, grau, orez, orz sau ovaz, cerealele pentru micul dejun sunt una dintre cele mai importante surse de vitamine si substante nutritive, sunt gustoase si se prepara usor si rapid. Medicii si nutritionistii recomanda consumarea lor la orice varsta.
Cerealele sunt una dintre principalele surse de fier in alimentatia zilnica. Treizeci de grame de cereale asigura opt miligrame de fier, adica necesarul recomandat de fier pentru copiii cu varste intre 9 si 13 ani. Cantitati insemnate de fier, dar ceva mai greu asimilabile, contin radacina de patrunjel, smochinele, stafidele si caisele uscate, urzicile, cartofii fierti in coaja, migdalele si celelalte fructe cu coaja lemnoasa.
Se estimeaza ca, anual, circa doua miliarde de oameni din intreaga lume sufera de anemie, iar numarul celor care au carenta de fier este mult mai mare. Afectiunea se agraveaza daca, pe langa fier, organismul are carenta de vitamina A si B12, sau de acid folic. Masurile ce se impun pentru tratarea anemiei sunt corectarea deficientelor de vitamine si minerale printr-o alimentatie sanatoasa.
Unul dintre elementele esentiale ale unei diete sanatoase trebuie sa fie carbohidratii. Acesta dieta include alimente care contin amidon, cum ar fi: cerealele, painea, pastele fainoase, orezul, cartofii, taiteii sau pizza. Ei mai sunt cunoscuti drept carbohidrati complecsi, deoarece sunt compusi din mai multe hidrocarburi si e nevoie de mai mult timp pentru a fi digerati.
Toate cerealele de mic dejun sunt bogate in carbohidrati. Cantitatea de carbohidrati la 30 grame de cereale servite cu lapte partial degresat: Nestle Cornflakes - 30,8 grame; Nestle Fitness - 29,8 grame; Nestle Ciniminis - 29 de grame.
De asemenea, in anotimpul rece este cu atat mai important sa ne asiguram ca ii furnizam organismului nostru necesarul zilnic de calciu. Acest element are, printre altele, rolul de a favoriza asimilarea elementelor nutritive si eliminarea reziduurilor acide, in urma procesului metabolic.