În primele două părţi ale interviului, Flavia Apostol ne-a vorbit despre factorul care a declanşat această afecţiune, dar şi despre simptomele cu care s-a confruntat în acea perioadă grea prin care a trecut.
Citeşte şi primele două părţi ale interviului ...
Anorexie. Interviu exclusiv cu Flavia Apostol despre lupta cu boala
Anorexie. Interviu exclusiv cu Flavia Apostol despre simptomele bolii. Partea a doua
Eva.ro: Care a fost primul pas pe care l-ai făcut pentru a învinge boala?
Flavia Apostol: Nu am mers la niciun medic, nu eram de acord cu acest lucru. Am acceptat doar să-mi fac analizele de rutină pentru a constata ce carenţe am. Din fericire nu am avut mari deficienţe, deoarece veneam după o perioadă în care avusesem o alimentaţie sănătoasă, chiar dacă mâncam în cantităţi foarte mici. Adică îmi hrăneam organismul şi am ales alimentele hrănitoare, nu mâncăm covrigi, gogoşi şi alte produse nesănătoase care să nu aducă nimic benefic pentru sănătate.
Eva.ro: Cum te-au ajutat persoanele din jurul tău ca să-ţi revii?
Flavia Apostol: Am avut norocul să am alături persoane care au ştiut cum să se poarte cu mine, persoane care au ştiut ce să facă. S-au alarmat şi s-au sesizat din primul moment, încă de la primele 2 kilograme pierdute. Mătuşa şi unchiul meu sunt medici, deci s-au alarmat şi din punct de vedere medical pentru sănătatea mea. De asemenea, bunica mea îmi făcea prăjituri ca să mă isptească. Tata mă lua prin magazine ca să văd produse şi să mi se facă poftă. Mătuşa mea mă întreba constat cât am mâncat, prietenul meu îmi dădea cu linguriţa cereale cu lapte. Toată lumea a încercat să mă ajute şi acest lucru a contat foarte mult.
Eva.ro: Ce tratament ai urmat?
Flavia Apostol: Nu am acceptat să urmez niciun tratament medicamentos sau psihoterapeutic. După ce am aflat analizele la sânge am luat nişte vitamine pentru copii cu gust de ciocolată, nimic sofisticat. În plus, am început să adun tot mai multe informaţii despre modul în care se poate învinge această boală. Am realizat două emisiuni despre anorexie, am aflat la ce poate să ducă, că poţi să ajungi pe un pat de spital cu perfuzii şi să stai internat câte 3-4 luni, hrănit forţat. M-am îngrozit de acest lucru. Şi atunci am spus că trebuie să fac singură ceva.
Eva.ro: La ce tehnici de automotivare ai apelat şi au dat roade?
Flavia Apostol: Am început să-mi fac mici bucurii, să introduc mai multe mese, să mă înconjor de persoane plăcute în jurul meu alături de care să mănânc, să nu mai stau singură şi să mă chinui. Până atunci eu nu mâncam seara, dar am făcut şi acest lucru cu ajutorul prietenului meu, astfel că ajunsesem să mănânc câte puţin din ceea ce consuma el. Mi-am impus să ţin cont de mesele principale, dar între ele aveam gustări, ciocolată, biscuiţi şi astfel treptat mi-a revenit pofta de mâncare. Organismul îşi revine foarte repede, dar trebuie să-l ajuţi şi să-l păcăleşti cu diverse trucuri. Dovada sunt eu care nu puteam să mai înghit nimic, iar în trei săptămâni ajunsesem să poftesc la ciocolată, îngheţată şi alte produse. Am mizat pe produsele la care pofteam înainte, adică dulciurile, pe care le-am evitat multă vreme. Astfel, am crescut treptat consumul de calorii până am ajuns la normal.
De asemenea, am acceptat faptul că sunt om, sunt supus greşelii şi că nu am cum să fiu un robot şi să-mi doresc ceea ce nu se poate. Apoi mi-am dat seama că îmi doresc cel mai mult televiziune, iar boala aceasta îmi închidea toate porţile pentru că nimeni nu va băga pe post o persoană cu un aer bolnăvicios. Îmi doresc să public o carte, de asemenea îmi tăiam toate portiţele pentru că aveam nevoie de putere şi credibilitate. Realizând acest lucru mi-am dat seama că trebuie să fac ceva.
Eva.ro: Cum ţi-ai schimbat regimul de viaţă şi dieta zilnică?
Flavia Apostol: Acum mănânc dimineaţa consistent, nu am gustare între micul dejun şi prânz pentru că sunt mereu pe fugă, însă am grijă ca la masa de prânz să consum multe legume pe grătar (vinete, broccoli, conopidă, spanac, mazăre, dovlecei) şi brânzeturi. Apoi mai am o gustare în jur de orele 18:00, după care mănânc cina. Iar între aceste mese, dacă mi-e poftă de ceva mănânc alune sau nuci caju. În alimentaţia mea nu se regăseşte nicio calorie goală, niciun aliment nesănătos. Am recordul personal de a nu mânca niciodată şaorma. Am vrut să încerc, dar m-a oprit mirosul şi am renunţat. Dar, în general nu-mi refuz nicio altă poftă.
Mâine citiţi ultima parte a interviului, în care vorbim despre motivele care au determinat-o pe Flavia să discute deschis despre anorexie şi despre "reţeta" care te ajută să slăbeşti sănătos!
Fotografii realizate de: Clement Peter
Posteaza comentariu