Interviul pe care Flavia l-a acordat în exclusivitate pentru Eva.ro a fost împărţit în patru părţi tematice. În primele tri părţi, Flavia Apostol ne-a vorbit despre factorul care a declanşat această afecţiune, simptomele cu care s-a confruntat, dar şi despre ajutorul pe care l-a primit ca să se vindece.
În ultima parte a interviului vorbim despre motivele care au determinat-o pe Flavia să discute deschis despre anorexie şi despre "reţeta" care te ajută să slăbeşti sănătos!
Citeşte şi primele trei părţi ale interviului ...
Anorexie. Interviu exclusiv cu Flavia Apostol despre lupta cu boala
Anorexie. Interviu exclusiv cu Flavia Apostol despre simptomele bolii. Partea a doua
Anorexie. Interviu exclusiv cu Flavia Apostol despre tratament şi automotivare. Partea a treia
Eva.ro: De ce ai acceptat să vorbeşti deschis despre anorexie?
Flavia Apostol: După ce au apărut anumite articole în presă fără voia mea, am primit foarte multe mesaje pe Facebook în care anumite fete îmi spuneau că se confruntă cu această situaţie de 3-4 ani. la mine toată problema a durat 3 luni, dar consider că au fost 3 luni de calvar şi chin. Mă întrebam cum rezistă aceste fete pe o perioadă atât de lungă, aşa că am considerat că este de datoria mea să vin şi să spun lucrurile acestea pentru că poate reuşeşsc să ajut măcar o persoană.
Eva.ro: Ce vrei să le transmiţi fetelor care au această problemă şi se înfometează?
Flavia Apostol: Mesajul meu ar merge către 3 tipuri de destinatari:
1. Către persoanele care au această problemă şi nu recunosc. Atunci când vezi că diferenţa între înălţime şi greutatea ta este una mult prea mare, dar şi că indicele corporal nu este unul normal este clar că trebuie să te alarmezi. Când observi că ai alte obiceiuri alimentare decât cei din jur, nu trebuie să te simţi special, ci marginalizat. Trebuie să-ţi ridici semne de întrebare şi să iei situaţia în mâini. Nu se poate ca masa să-ţi guverneze viaţa, nu se poate să-ţi programezi orarul zilnic în funcţie de mese. Masa e o activitate normală pe care o face tot omul, însă nu înseamnă să faci din asta scopul tău în viaţă.
2. Către persoanele care-şi dau seama că au o problema, dar nu ştiu ce să facă. Majoritatea fetelor au 14-15 ani şi mă îndoiesc că se vor duce la părinţi ca să se confeseze, dar trebuie să ceară ajutorul cuiva. În plus, există şi cazurile în care părinţii vor considera asta un capriciu sau un moft şi nu se vor duce cu ea la medic. Astfel că aceste fete nu vor ştii cui să se adreseze, la psihiatru, endocrinolog, psiholog, nutriţionist. Plus că plimbatul prin spitale nu este agreat de nimeni. În alte ţări există clinici specializate pe această boală care tratează strict această afecţiune, unde lumea se întâlneşte, mănâncă împreună, discută şi dezbat problemele pe care le au.
3. Către familie, apropiaţi care trebuie să înţeleagă că anorexia nu este un moft, nu este dorinţa de a atrage atenţia, ci este o afecţiune. Probabil că se naşte din dorinţa de perfecţiune, vanitate, din dorinţa de a fi mai bun, dar este o afecţiune. Însă, are marele noroc că poate să fie vindecată de către pacientul în sine, nu este precum un ulcer sau altă boală care necesită medicamente şi internare. Nu, ea poate să fie vindecată prin puterea minţii chiar de către pacientul în sine. Oricâtă activitate ai avea zilnic, nu trebuie să uiţi de masă şi să respecţi un orar zilnic pentru că într-o perioadă de stres sau pe fond depresiv poţi să pierzi kilograme mai mult decât ţi-ai dori.
Eva.ro: Care consideri că este modul sănătos de a slăbi?
Flavia Apostol: Multă lume consideră că e foarte greu să slăbeşti, eu nu aş spune lucru acesta. În primul rând dacă vrei să slăbeşti nu trebuie să faci un efort supraomenesc. Este clar că dacă tu ai un meniu de 2500 calorii zilnic şi-l tai brusc la 500 calorii, organismul va avea un şoc, vei pierde un anumit număr de kilograme, după care va fi bulversat şi nu vei mai slabi deloc. Ideea este să înlocuieşti anumite alimente hipercalorice cu variante mai uşoare. De exemplu, în loc să mănânci telemea de oaie sau caşcaval poţi să alegi brânza slabă de vaci, urda sau ricotta. De ce să mănânci covrigi cu caşcaval şi alte produse scăldate în ulei când poţi să mănânci alte lucruri mai sănătoase, de exemplu legume, fructe, nuci, cereale integrale.
Cred în teoria că gustul poate fi educat. Trebuie doar să ai informaţii, aceasta este cea mai importantă parte. Citeşte eticheta produsului şi alege-l pe cel cu mai puţine calorii. Contează şi cantitatea pe care o consumi. Nu ai nevoie de diete minune cu nume sofisticate, pentru că acestea sunt dezechilibre. Eu nu am ţinut asemenea diete, pur şi simplu am avut alte alegeri alimentare, dar problema a fost faptul că nu m-am hrănit suficient şi am avut o perioadă mai agitată. De asemenea, apărând pe ecran, am fost puţin obsedată ca să nu arăt plină, deoarece ştiam că televizorul te arată cu 5 kilograme în plus. Pe fondul acesta a apărut anorexia. Este o boală cu recurenţă, nu capeţi imunitate ca după pojar. Sunt conştientă că la un moment din viaţa mea este posibil să reapară, numai că de data aceasta ştiu ce trebuie să fac. Important este să nu uiţi să te hrăneşti, dar nu haotic şi nu alimente nesănătoase.
Eva.ro: Cum ţi-ai propus să promovezi lupta împotriva anorexiei?
Flavia Apostol: Eu consider că nu eşti puternic dacă ascunzi că ai o afecţiune şi nu o recunoşti. Puternic este acela care are curajul şi puterea să treacă peste ea şi chiar sa vorbească despre ea. Acesta este şi motivul pentru care am acceptat să vorbesc despre problema mea. În primul rând am realizat două emisiuni pe această temă care ating toate punctele legate de anorexie şi pot să fie de folos unei persoane care se confruntă cu anorexia. De asemenea, orice dialog pe acest subiect l-am acceptat, chiar dacă creează vulnerabilitate, tocmai pentru a fi transmis mesajul meu şi a ajunge la cât mai multă lume. În cartea pe care urmează să o public vor fi şi câteva rânduri despre anorexie cu idei şi noi soluţii care sper să fie de folos. Fetele cu probleme pot să-mi trimită mesaje pe Facebook şi le voi răspunde, la fel cum procedat şi până acum.
Fotografii realizate de: Clement Peter
Comentarii (4)
cei drept e usor sa spui o poveste deasta dar cand esti bolnav cu asemenea bolala ca asta ,nu la mis frumusete,totul depinde de aceptul fiecaruia cum vrei sa mananci si cam ce,teori gasim pe toate strazile practica vine de la psihicul tau ,in materie de sfaturi inutile suntem prea multi ,n=am vaut minuni asa multe
Incercati sa cititi articolul dupa care reveniti cu comentarii. Este vorba de lupta cu Anorexia.
"Doamna" de 24 de ani nu este data ca exemplu pentru ideal de frumusete, ci ii este prezentat cazul de anorexie si se vorbeste despre anorexie si cum a reusit sa treaca peste asta! Nu stiu ce ai citit si ce ai inteles!
Aceasta doamna nu cred ca este cea mai indicata persoana pentru a ne spune cum sa slabim sanatos. Din pacate mass-media a facut o adevarata obsesie pentru subiectul cu slabitul, in numele caruia unele persoane au si murit. Cred ca ar trebuie sa promovati mai mult ideea de a face sport, de a manca din toate cu masura fara a-ti crea pe termen lung frustrari si in general de a te simti bine cu tine insati. Ma iarta Dumnezeu dar doamna ma face sa ma gandesc la oamenii din lagarele naziste nicidecum la un ideal de frumusete.
Posteaza comentariu